Зміст статті

7 вересня 2020Кирило Cолтис

Піраміда Варти: Менти. Масони. Мандати

Масонські сліди у діяльності лідера Варти Ігоря Зінкевича.

Львівська поліція свого часу активно долучилась до створення руху Varta1, засновником якого вважають депутата Львівської міської ради Ігоря Зінкевича. Але нині на постать Зінкевича, окрім поліції, претендують ще й масони.

30 серпня партія Варта голосила про свою участь у місцевих виборах у Львові та області, а кандидатом на посаду голови Львівської ОТГ висунула депутата Львівської міськради, члена фракції УКРОП, голову ГО "Варті-1" Ігоря Зінкевича. Зінкевич не любить, коли йому згадують про поліцейське минуле або вульгарно називають його застарілим словом "мент". Але саме після активної діяльності у групі Varta в 2014 році Зінкевича запросили на роботу у Львівське міське управління  Головного управління Міністерства внутрішніх справ України у Львівській області.

Ігор Зінкевич налагоджував комунікацію між громадськістю та поліцію, а в декларації про доходи вказував на те, що працює в поліції на посаді інженера-програміста (на сайті ЛМР можна навіть відшукати таємниче словосполучення "спеціаліст штабу"). Учасники масових заходів у Львові протягом 2015-2019 років часто помічали обабіч присутність Зінкевича, який пильно спостерігав за їхніми діями у супроводі поліції.

Але найбільшим досягнення Ігоря Зінкевича за цей період варто вважати потужний розвиток Фб-спільноти Varta1, яка у найкращі часи мала понад 260 тисяч користувачів. Від початків своєї діяльності Фб-група Varta1 асоціювалася лише з Зінкевичем (який у 2015 році став депутатом Львівської міськради) та львівською поліцією. Саме працівники львівської поліції зливали Зінкевичу на Varta1 всю оперативну інформацію про ДТП, хуліганства, дрібні злочини тощо, яка згодом розходилась усіма львівськими та українськими ЗМІ.

І ось у 2019 році лідер партії Варта Ігоря Зінкевич став одним із засновиків ГО "МКНО ОДД ФЕЛЛОВС "БРАТСТВО", яке, ймовірно, дотичне до діяльності масонів в Україні.

Odd Fellows – популярна в США та Канаді масонська ложа. Її історичною специфікою є те, що вона виникла як об'єднання непрофесійних найманих працівників та тривалий час була популярною серед учасників робітничого профспілкового руху в Америці.

Керівником організації МКНО ОДД ФЕЛЛОВС "БРАТСТВО є Андрій Костишин, який також є засновником БО ВБО "КНО ОДД ФЕЛЛОВС "БРАТСТВО". Андрій Костишин вже активно у Фейсбуці рекламує партію Варта, але дані Юконтролю свідчить про те, що він раніше був засновником і керівником ЛМО ПП "НАСТУП" (Національний Альянс свободи та Українського Патріотизму), яка до 2013 року мала назву "Всеукраїнська партія Миру і Єдності". Саме партію "НАСТУП" свого часу використали для створення БПП "Солідарність", оскільки партію "Солідарність" ліквідував Мін'юст у 2013 році. Після того, як НАСТУП вдало продали Порошенкові, Андрій Костишин  був засновником і першим керівником політичної партії "Громадсько-політична платформа Надії Савченко".

Велика Ложа України, до речі, таки існує і навіть має дві ложі у Львові ("Каменяр" №3 та "Світло" №5). Але в історії масонства саме Зінкевича більше простежується польський слід і це, так би мовити, своєрідна галицька шана традиції, історична тяглість. Ймовірно, що тут варто згадати про вплив середовища Ігоря Зінкевича у Львівській національній галереї мистецтв імені Б. Г. Возницького. Директор галереї Тарас Возняк також є головним редактором журналу "Ї", і саме його Капітула періодично збирається у Палаці Потоцьких зі своїми ритуалами для обраної львівської богеми, які так кумедно нагадують масонські стандарти.


фото: Фб Варти

Автор: Кирило Cолтис

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.