Зміст статті

17 вересня 2020Ксенія Савчук

Маленький Зеленський на великому полігоні

Приїзд президента України Володимира Зеленського на урочисту церемонію відкриття міжнародних військових навчань "Rapid Trident - 2020"

На Яворівському полігоні відбулась урочиста церемонія відкриття командно-штабного навчання "Rapid Trident - 2020". 

У Міжнародному центрі миротворчості та безпеки Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного відбулась урочиста церемонія відкриття командно-штабного навчання "Rapid Trident - 2020 за участі президента України Володимира Зеленського, військових командувачів.

На приїзд Зеленського усі очікували в бойовій готовності з 10 ранку, бо попередньо було заплановано, що пан Президент прибуде о 10:30, але він, як кожен поважаючий себе президент (і дама на побаченні), спізнився на дві години.

На територію стадіону, де відбувалась урочиста частина, усіх запускали зі скринінгом температури, а також через рамку металошукача: за потреби роззували і роздягали. На жартівливе питання до медсестри чи пропустила вона б президента з температурою 38, та відповіла, що так.

Перед приїздом Володимира Зеленського вишикували військових, які прибули на навчання з 9 країн світу, а також двічі зробили репетицію елементу вітання з президентом під час церемонії.

На урочистій церемонії відкриття навчання були присутні свита партії "Слуга народу": голова Львівської обласної державної адміністрації Максим Козицький, керівник Офісу Президента Андрій Єрмак та народний депутат України від партії "Слуга народу" Ростислав Тістик, а заключною в ланці стояла скромною прессекретарка Зеленського Юлія Мендель.

Мендель, до речі, підійшла відповідально до свого образу, у якому з'явилась перед військовими: костюм, що складався з брюк-палаццо та піджака на запах кольору хакі, вписався в камуфляжну форму схожу на ту, в яку одягнені дівчата-військові. Поки невідомо, чи Мендель забрали з полігону, чи успішно замаскована трендовим луком прессекретарка залишилась благополучно на навчальних військових полях.

Урочиста церемонія тривала 19 хвилин: за цей час пролунав гімн України, гімн США, підняли прапори двох держав, президент Зеленський сказав вітальне слово, з вітальним словом звернулись співкерівники військових навчань від України та США, а потім уся свита Зеленського за сигналом пройшла перед вишикуваними солдатами по-англійськи, швидко спакувались у свої автівки і дістались до місця, де проводилась імітація збройного конфлікту в рамках навчання. 

Демонстрація військового навчання тривала 9 хвилин. На момент, коли до місця проведення навчання дістались журналісти, там вже лунали постріли й проводилась інсценізація захоплення житлових будівель. Однак, видимість була достатньо поганою з висоти середнього людського зросту, щоб сказати, що там відбувалось насправді. Напевне, що на оглядовому майданчику, де стояли  високопосадовці, було видно краще, а ще час від часу лунали вибухи з танку.

За оцінкою колег-журналістів, навчання виглядали досить нудно, пікантності додав хіба вертоліт, який пролетів, вже після того, як закінчилась урочиста частина, і  за їх словами, в часи попереднього Верховного Головнокомандувача від показових військових навчань захоплювало дух.

Журналістів, до речі, під час проведення церемонії обмежили територією, обведеною натягнутою дратвою на рівні щиколотки, по периметру близько 10 на 15 метрів, в одній шерензі з солдатами та жорсткою забороною на момент приїзду президента виходити за лінію, ну, або можна переступити межу, "якщо Вам треба мати проблеми зі Службою безпеки України". Тобто, соціальне дистанціювання усіх високопосадовців на чолі зі Зеленським з пресою зберігалось у 33 рази вище, ніж зазначено нормою (десь близько 50-60 метрів).

Під час демонстрації навчання обмеження вже такого не було, однак, до президента так само зберігалась солідна дистанція.

Після півгодинного візиту, знову не прощаючись, Верховний Головнокомандувач та нижчі по рангу командувачі відчалили з  полігону.

По завершенню урочистої частини, журналістам дали змогу поспілкуватись з учасниками навчання, а також зі співкерівниками командно-штабного навчання "Rapid Trident - 2020" Дмитром Красильниковим та Майклом Хансеном.

Автор: Ксенія Савчук

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.