Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

відреставровані зали

lpnu.ua

П'ятниця, 25 вересня 2020, 15:15

У Львові відреставрували унікальні зали Львівської політехніки

відреставровані зали

Сьогодні у "Львівській політехніці" відкрили дві відреставровані унікальні зали, які планують внести до світової спадщини ЮНЕСКО.

Про це повідомила прес-служба Львівської міської ради.

Сьогодні, 25 вересня, під час візиту прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля до Львова у НУ "Львівська політехніка" офіційно представили дві відреставровані зали головного корпусу університету: актову залу, а також читальну залу старої бібліотеки, яка тепер носитиме ім'я її творця – першого ректора університету Юліана Захарієвича. 

За словами ректора НУ "Львівська політехніка" Юрія Бобала, реставрація цих двох залів здійснювалася студентами, аспірантами, докторами університету без залучення бюджетних коштів.

В університеті наголосили, що реставраційні роботи в головному корпусі є частиною програмних робіт із внесення комплексу будівель "Львівської політехніки" як унікального архітектурного ансамблю однієї з перших вищих технічних шкіл Європи, зі збереженими історичними будівлями та їх інтер'єрами, до списку об'єктів світової cпадщини ЮНЕСКО, шляхом розширення номінаційного подання Львова з 1998 року.

"Актову залу ми почали відновлювати у 2015 році після наукових архітектурно-реставраційних досліджень. Головне завдання, яке стояло перед нами – повернути втрачений вигляд головного приміщення університету, адже тут колись була зала засідань великого сенату. Разом із командою фахівців ми реставрували малярську та скульптурну декорацію зали, крок за кроком повертаючи їй автентичний вигляд, який у 1884 року реалізував художник і архітектор Іван Долинський, за задумом першого ректора, архітектора Юліана Захарієвича", – розповів керівник реставраційного проекту, викладач НУ "Львівська політехніка" Микола Бевз.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.