Зміст статті

28 вересня 2020

Стільське городище: культурна спадщина як проблема

Аналіз досвіду громад в Україні щодо використання пам'яток культурно-історичної спадщини для розвитку туризму на своїй території.

Дослідження ГО "Європейський діалог": "Реформування культурних політик: дослідження зв'язків культурно-мистецької сфери та туристичної привабливості територій".

У 2020 році ГО "Європейський діалог" виграв грант Програми "Аналітика культури" Українського культурного фонду для проведення дослідження "Реформування культурних політик: дослідження зв'язків культурно-мистецької сфери та туристичної привабливості територій".

Важливим розділом дослідження є аналіз досвіду громад в Україні щодо використання пам'яток культурно-історичної спадщини для розвитку туризму на своїй території. Позитиву щодо цього питання цілком достатньо. Інтернет переповнений оптимістичними повідомленнями про успішно проведені заходи, навіть в умовах пандемії. Однак, у більшості випадків така узагальнена інформація з медіа не розкриває секретів окремих успішних практик, а тим більше не висвітлює підводних каменів. Нижче пропоновані кейси пропонують всебічний огляд питання і, можливо, послужать підказкою для новачків – як розвивати туризм у своїй громаді, розумно використовуючи її принади та враховувати інтереси всіх сторін.

Коротка довідка

Залишки середньовічного Стільського городища розташовані вздовж східних околиць сіл Стільсько, Дуброва та Ілів Тростянецької ОТГ Львівської області за 40 км від Львова. У 2001 році Городище внесли до Державного реєстру нерухомих пам'яток України як пам'ятка археології національного значення. Терени навколо Городища користуються популярністю серед відпочивальників зі Львова – цікаві пам'ятки природи, покриті ліси, озера.

фото: lviv.travel

Заходи з посилення туристичної привабливості території


Місцева влада

Влада Тростянецької ОТГ чітко усвідомлює природо-географічні переваги території та, відповідно, робить акцент на розвитку туризму. Це зафіксовано і в Стратегії розвитку громади. На думку авторів Стратегії, коштом цього потенціалу можна пожвавити місцеву економіку та збільшити доходи бюджету шляхом розвитку туристичної інфраструктури та активної промоції туристичної привабливості території. При цьому, домінантним елементом розвитку туризму вважаються природні ресурси. Відповідно планується розвивати зелений, мисливський та водний туризм, а згадка про Городище взагалі відсутня.

Таке бачення місцевою владою і громадою Городища (а радше його відсутність) контрастує з позицією обласної влади, яка у 2014 році створила регіональний ландшафтний парк «Стільське Горбогір'я", а у 2015 – історико-культурний заповідник "Стільське городище" як комунальний заклад Львівської обласної ради. Також в "Плані заходів з реалізації стратегії розвитку Львівської області до 2020" року був задекларований проєкт "Охорона навколишнього природного середовища", який стосується і "Стільського Горбогір'я".


Бізнес

Хоча ряд регіональних туроператорів пропонує одноденні екскурсії до Стільського городища, проте наразі вони не є популярними. Починає розвиватися туристична інфраструктура – кемпінги, мініготелі, зелені садиби, орієнтовані на туриста, що приїздить перш за все відпочити "на природі". За останні роки було декілька спроб незаконно розширити туристичну інфраструктуру на територію заповідника. Так у 2015 році на території Городища викопали котлован для озера в межах охоронної зони заповідника Відсутність реакції правоохоронних органів та керівництва заповідника фактично узаконила такий стан речей, а озеро і дотепер залишається популярним місцем відпочинку.


Громада

Слабо розвинута туристична інфраструктура безпосередньо біля Городища та незначна кількість "короткочасних" туристів створює ситуацію, в якій громада не тільки не може отримати вигоду, але й отримує додаткові проблеми. Існування пам'ятки, що захищається законом на території  громади несе ряд обмежень для діяльностей місцевої влади, бізнесу та мешканців, зокрема – обмеження на будівництво та реконструкції на території Городища та прилеглій території. Відносно недавно створене комунальне підприємство "Стільське городище" сприймається місцевими мешканцями як "махінація" з метою захоплення поближньої до села землі та створює напругу між громадою та обласною радою і працівниками заповідника. Ця недовіра опосередковано впливає на сприйняття і самого Городища: його історична і культурна цінність піддається сумніву, формує зневажливе ставлення до пам'ятки.

З усією гостротою критична маса невирішених питань проявилася у 2020 році, коли мешканці села, самовільно, без дозвільних документів встановили капличку поблизу колишнього язичницького капища на території заповідника попри протести активістів-краєзнавців та працівників заповідника. У відповідь на це, Львівська обласна рада створила спеціальну комісію, яка склала акт про незаконні роботи на території, а керівництво заповідника подало заяву до суду про демонтаж незаконної каплички. У травні 2020 року прокуратура Львівської області відкрила кримінальне провадження за фактом нищення пам'ятки археології. Така "каральна" позиція влади послужила для мешканців ще одним доказом "ворожого ставлення" до громади та згуртувала їх для протидії подальшим "зазіханням".


Громадянське суспільство

У 2014 році створили громадську організацію "Інститут наукових досліджень Стільського городища та його довкілля", керівником якої є одночасно директор заповідника. Метою організації є гуртування громадських і наукових кіл навколо захисту та дослідження культурно-історичної спадщини Городища. Проте, за роки свого існування ця організація залишалася мало активною та так і не змогла досягнути вагомих результатів, зокрема отримання фінансової підтримки для дослідження Городища.

У лютому 2020 року, при підтримці програми "U-LEAD" та ГО "Львівське Опілля", Тростянецька ОТГ та три сусідні ОТГ створили туристичний кластер "Львівське Опілля" (разом з територією Городища). Мета кластеру – провести інвентаризацію культурних, історичних та природних об'єктів, створити нові культурно-туристичні маршрути, залучивши до цієї діяльності мешканців, зацікавлених в розвитку екотуризму.

Важливо зазначити, що каталізатором діяльності кластеру є громадські активісти, що шукають шляхів налагодження діалогу всіх зацікавлених сторін для розвитку туристичного потенціалу регіону, а сам факт участі в ньому органів самоврядування Тростянецької ОТГ відкриває шлях до діалогу щодо розв'язання проблеми Городища. Подальші успіхи та активна діяльність кластеру зможуть послужити вагомим чинником для зміни підходів до туризму у місцевої влади та спонукає місцеву громаду уважніше придивитися до наявних на її території культурно-історичних ресурсів, в першу чергу – Стільського городища. Важливо також пам'ятати, що цей процес довготривалий і має розпочинатися з дитячого садка.

далі буде


автор: Олександр Софій

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.