Зміст статті

7 жовтня 2020Кирило Cолтис

Володимир Пекар: Сила і Честь імпонує мені чіткою ідеологією та сильним лідером

Розмова з керівником Львівського міського виборчого штабу партії Сила і Честь Володимиром Пекарем.

Варіанти розмовляють з керівником Львівського міського виборчого штабу партії Сила і Честь, першим номером у виборчому списку цієї партії до ради Львівської ОТГ Володимиром Пекарем про те, чому важливо, щоб саме ця партія подолала виборчий бар'єр та що партія робить для досягнення перемоги на виборах у Львові.

Володимире, Ви не новачок у політиці, але на цих виборах вперше представляєте партію Сила і Честь?

Політична партія Сила і Честь імпонує мені передусім своєю чіткою ідеологією та сильним лідером. Ігорю Смешку вдалось зібрати команду професіоналів, які готові чесно та послідовно захищати інтереси України. За це я хочу йому щиро подякувати, адже завдяки цьому нам вдалося за такий короткий час зібрати потужну та віддану спільній справі команду.

фото: Фб Володимира Пекара

Ви передумали ставати народним депутатом?

Поганий той політик, який не прагне розвиватись, не ставить собі максимальних вимог і не добивається успіху. Вибори для політика – це постійний кастинг, це барометр, який показує наскільки він адекватно сприймає реальність, ефективно працює і може вести за собою команду однодумців. Справді, я був учасником парламентських виборів. У 2014 році переміг Володимир Парасюк, але я зібрав понад дві тисячі голосів більше, ніж Ірина Верещук.

Реформа ОТГ і децентралізація змінили політичний ландшафт та умови політичного життя в Україні. Сьогодні місцеві ради набули нових значно ширших повноважень в житті громад. Тому для мене важливим є цей новий досвід участі в житті такої великої територіальної громади як Львів. Я переконаний, що готовий для цього, адже маю відповідний досвід роботи депутатом Новояворівської міської ради.

Яких результатів Вам вдалось досягнути під час представляння інтересів виборців в міськраді Новояворівська?

Для мене, як для голови бюджетної комісії, найбільш переконливий результат роботи, зокрема, й моєї, це суттєве збільшення видатків міського бюджету на розвиток. Якщо у 2010-2014 роках щорічний бюджет міста був в межах 12 мільйонів гривень, з яких 9,5 мільйонів гривень – захищені статті та лише 2,5 мільйона гривень залишались на розвиток, а фактично на латання вузьких місць. У 2020 році бюджет Новояворівська сформували на рівні 45  мільйонів гривень, а реальних надходжень отримали вже 78 мільйонів гривень.

Зростання надходжень в міську казну вдалось досягнути завдяки прозорій співпраці з інвесторами, а також розвитку міжнародних грантових програм. У Новояворівську немає специфічних вимог до інвесторів, передусім для забудовників, всі в рівних умовах і всі сплачують виключно обумовлені законом внески до бюджету. Місту також на солідарних умовах вдається залучити гроші Європейського Союзу на проєкти енергоефективності, культурні та соціальні ініціативи. І я вважаю, що це є визнанням того, що місто розвивається у правильному напрямку.

Якими принципами Ви керуєтесь в бізнесі?

Потиск руки під час усної домовленості для мене рівноцінні угоді, яку оформили в нотаріуса. Намагаюся мати справу з тими, хто не відкладає на завтра те, що треба зробити сьогодні. Понад десять років я займаюсь підприємницькою діяльністю, але разом з тим беру активну участь в житті соціального центру "Регіна" у Новояворівську та інших соціальних проєктах. Переконаний, що кожен підприємець повинен усвідомлювати соціальну відповідальність за наслідки своєї діяльності, долучатись до розв'язання важливих проблем громади тощо. Так живу сам і закликаю інших: хочеш допомогти, допоможи вже, завжди є ті, хто потребує твоєї допомоги, яка може врятувати комусь життя.

У міськраді Львова Ви плануєте зосередитись на розв'язанні яких проблем?

Останні п'ять років, як директор компанії, яка будує у Львові без хабарів великий житловий комплекс, я чимало часу провів в кабінетах Львівської міськради, на засіданнях її депутатського корпусу та виконкому. У міськраді є  частина позитивних, європейського формату чиновників і депутатів. Але більшість, скидається враження, люто ненавидять підприємців, для них інвестор – це лише дійна корова. Якщо у Львові не змінити ставлення чиновників і депутатів до підприємців, то можна забути про розвиток території.

Однією з перших моїх ініціатив у Львівській міськраді мала б стати чітка та прозора для інвесторів політика міста в питанні інвестиційних внесків.  Інвестиційні внески мають сповна сплачувати всі компанії, які планують будуватись і розвиватись у Львові. Крапка. Тому що сьогодні, і я це знаю на власному досвіті, влада Львова застосовує подвійні стандарти в питанні сплати інвестиційного внеску: деяким компаніям в рахунок його оплати зараховується  будівництво інших соціальних чи інфраструктурних об'єктів, однак це робиться непрозоро, іншим, навпаки, окрім внеску, нав’язують ще й додаткове будівництво. Це породжує непотрібні конфлікти та реально позбавляє казну значних надходжень на розвиток.

Я розумію, що цього разу Сила і Честь не матиме більшості у міській раді, але можу запевнити Вас, що кількість не завжди означає якість. Сила і Честь буде представлена у Львівській міськраді якісним складом депутатів. Кожен з них є фахівцем своєї справи, це також люди з великим досвідом громадської роботи.

Сила і Честь проводить у Львові креативну виборчу кампанію, хто її автор?

Ми все робимо своїми силами. Мій досвід участі в виборчих кампаніях став в пригоді. Насправді одного разу мені навіть пропонували продати гасла, які я придумав для своєї кампанії, але я не став цього робити. Сила і Честь не має фінансування від олігархів, наші фінанси обмежені, але цей недолік ми компенсуємо ініціативністю членів команди. Так, відео акції в підтримку Сили і Честь, яку ми провели на вулиці Коперника у Львові, зібрало на YouTube близько 80 тисяч переглядів. Щодня лише до Львівського міського штабу звертається близько 20 нових прихильників, які пропонують свою допомогу у проведенні виборчої кампанії. Загалом за два місяці ми сформували на Львівщині потужну команду та змогли зареєструвати понад 800 кандидатів в депутати рад різних рівнів.

Чому ж тоді Сила і Честь не висунула свого кандидати в міські голови Львова?

Тому що реально виборча кампанія на посаду міського голови Львова триває не два місяці, а як мінімум п'ять років. Якщо до цього питання підходити в такому форматі, то для нас єдиний правильний варіант – підтримати одного з кандидатів, які вже давно та серйозно змагаються за цю посаду. Ми проводимо переговори з ними, розглядаємо кандидата, який добре орієнтується в проблемах міста та має чіткий план їхнього вирішення. Рішення щодо підтримки когось з кандидатів на посаду міського голови Львова ми ще не прийняли.

Автор: Кирило Cолтис

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.