Микола Дорогенько,  20 жовтня 2020

Ковідні смертежери Садового

Ціна одного "фейку": чому Львів є абсолютним лідером щодо рівня захворюваності та смертності серед медперсоналу?

Пів року тому Андрій Садовий позбавив медиків Львова можливості отримувати безкоштовний противірусний препарат – і ось результат. Видання Lenta.ua повідомило, що "Національна Академія статистики, обліку та аудиту закінчила статистичну обробку результатів застосування "Протефлазіду" в опорних лікарнях, що приймають хворих на Covid-19".

Зокрема, проаналізували дані про застосування препарату понад 7 тисячами медиків, а також понад 400 хворими на Covid-19. Згідно з обробленою інформацією, серед тих, що приймали препарат з активною речовиною протефлазід, у порівнянні з офіційними даними про цю хворобу:

– Зменшується частка хворого на Сovid-19 медперсоналу в опорних медичних установах – у 2,2 раза;

– Знижується частка хворих, хвороба яких мала важкий перебіг – у 3,3 раза;

– Знижується середній термін лікування – в 1,8 раза.

– Була відсутня смертність.

Ці дані стосуються понад 90 лікарень, але серед них – жодної львівської. Адже з 33-х тисяч флаконів препарату, які безкоштовно постачав виробником у медзаклади України, на Львів прийшлося усього півтори тисячі. Нагадаємо, що 10 квітня 2020 року львівський міський голова Андрій Садовий зі скандалом оголосив "фейком" замовлення гуманітарної допомоги для львівських лікарень і відмовився від безкоштовної постачання препарату "Протефлазід" медикам опорних лікарень Львова.

Міський голова тоді навіть пообіцяв повернути виробникові першу партію препарату, що надійшла до львівської Лікарні Швидкої Медичної Допомоги (ЛШМД). Проте не повернув – на сайті львівської адміністрації звіт про спонсорську допомогу, яку отримала ЛШМД, під № 66 вказує:1505 отриманих і використаних за призначенням (розданих лікарям) флаконів "Протефлазіду".

При цьому, на відміну від інших міст, Львів навіть не подякував виробнику за допомогу і не прозвітував про застосування гуманітарної партії препарату. Звісно, після гучної "подяки" Садового у стилі дуже далекому від показової чемності та європейськості львівського мера, медперсонал міста вже не отримував препарат для профілактики ОРВІ в період пандемії. Тоді як у решту обласних центрів безкоштовне постачання тривало як навесні, так і влітку 2020 року.

Результати – у Звіті Державної Академії статистики та аудиту. На Львівщині з травня і дотепер утримується найбільша (!) кількість захворілих медиків серед усіх регіонів України (а у Львові – найвища серед усіх облцентрів). І це при тому, що область за населенням не найбільша в країні. 21 медик Львівщини помер внаслідок коронавірусної хвороби. Це 16% від загальної кількості померлих медиків України – тоді як населення Львівщини становить лише 6% населення України. У Львівському Обласному Лабораторному Центрі МОЗУ, за словами його керівника Романа Павліва, захворіло понад 50 працівників – це теж найбільший показник серед обласних лабораторних центрів країни.

На початок жовтня саме у Львові епідемія Covid-19 охопила:

– 215 медпрацівників ЛШМД,

– 142 медпрацівників Львівської обласної клінічної лікарні,

– 140 медиків Львівського обласного центру екстреної медичної допомоги,

– 51 медпрацівника Львівського обласного госпіталю інвалідів воєн,

– 51 медика Львівського обласного клінічного кардіологічного центру.

У решті міст країни на цю ж дату не було ані таких сукупних чисел – ані трицифрових чисел кількості хворих медиків в одній лікарні. Отже, запитання щодо причин такої катастрофи у Львові – до міського голови, який з невідомих міркувань заблокував отримання медиками профілактичного захисту в період пандемії.

До речі: Національна Академія медичних наук України днями повідомила про успішні лабораторні дослідження активної речовини протефлазід, що тривають у європейських наукових центрах. Так, специфічну противірусну активність українського препарату in vitro зафіксували німецькі дослідники на коронавірусі людини CoV229E, а в іспанській лабораторії позитивний результат отримали in vitro на культурах клітин, інфікованих SARS-CoV-2.

фото: Фб Христини Процак

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.