Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

НАЗК

ukrinform

Четвер, 29 жовтня 2020, 13:18

Конституційний суд зобов'язав НАЗК закрити реєстр е-декларацій

НАЗК

Через рішення Конституційного суду НАЗК вчора закрило реєстр електронних декларацій.

Про це повідомляє Національне агентство з питань запобігання корупції на своїй сторінці у Фейсбуці.

Національне агентство з питань запобігання корупції ввечері 28 жовтня закривало реєстр електронних декларацій на виконання рішення Конституційного суду.

"Конституційний Суд України позбавив НАЗК доступу до державних реєстрів, необхідних для проведення спеціальної перевірки декларацій кандидатів на керівні посади до органів влади. Без цієї перевірки жоден керівник державного органу не може бути офіційно призначений. КСУ фактично заблокував реалізацію результатів місцевих виборів. Оскільки призначення кандидатів обраних на посади, зокрема голів обласних, районних рад та їх заступників, можливе лише після проходження ними спецперевірок" – йдеться у повідомленні НАЗК.

Як заявив голова НАЗК Олександр Новіков, Конституційний Суд своїм рішенням "не лише знищує антикорупційну систему в Україні, а й паралізує роботу органів місцевого самоврядування та всього державного апарату".

Зазначимо, вчора Конституційний суд оприлюднив рішення, яким визнав неконституційним притягнення чиновників до відповідальності за корупційні правопорушення та скасував право НАЗК перевіряти декларації і виявляти конфлікт інтересів.

Наразі реєстр не працюватиме до чого часу, поки Верховна Рада не ухвалить новий закон, яким надасть НАЗК можливість відкривати таку інформацію.

Нагадаємо, з 1 вересня 2016 року в Україні було запущено систему електронного декларування. Закон про електронне декларування Верховна Рада прийняла у березні 2015 року. Ним також встановлюється відповідальність за подачу чиновниками недостовірних даних у деклараціях.

Запуск цієї системи декларування був необхідною умовою для надання Україні безвізового режиму.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.