Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

вілла Яна Стики

google.com.ua

Четвер, 12 листопада 2020, 10:40

Львівська міськрада планує викупити частину вілли на Новаківського

вілла Яна Стики

Львівська міськрада готує рішення щодо викупу з приватної власності частини вілли Яна Стики, яку мешканці хочуть продати під готель.

Про це повідомив заступник міського голови Львова з питань розвитку Андрій Москаленко на своїй сторінці у Фейсбуці.

Завтра, 13 листопада, на виконавчому засіданні Львівська міськрада планує прийняти рішення щодо викупу з приватної власності частини вілли Яна Стики XIX століття, що на вул. Новаківського, 2 у центрі Львова.

"Вивчаємо детальну інформацію щодо можливого його продажу приватними власниками. Також готуємо на цю пятницю рішення виконкому щодо ініціації викупу для потреб міста. Якщо вся інформація підтвердиться, то міська рада готова брати участь у поверненні даної історичної будівлі у власність міста" – написав Москаленко.

Зазначимо, раніше з'явилася інформація, що власники частини будинку планують його продати під готель.

 

Крім цього, дирекція та колектив Національного музею у Львові імені Андрея Шептицького вчора, 11 листопада, написали відкритий лист до міського голови Львова Андрія Садового з проханням повернути музею його колишню його власність – цей будинок.

"У радянський час тут створили гуртожиток заводу "Львівприлад", а в роки незалежності приміщення були приватизовані мешканцями. Будинок творить єдиний комплекс із двоповерховою віллою нинішнього Художньо- меморіального музею Олекси Новаківського, що на розі вулиць О. Новаківського і Листопадового Чину, 11" – зазначили музейники.

Нагадаємо, вілла Яна Стики збудована у 1889 році Іваном Ле­винсь­ким за проек­том Юлі­а­на За­ха­ре­ви­ча для польського ху­дож­ни­ка Яна Сти­ки. У 1911 році бу­динок прид­бав Ан­дрей Шеп­тиць­кий, хотів ство­ри­ти тут му­зей, а потім пе­ре­дав бу­дів­лю ук­ра­їнсь­ко­му ми­тце­ві Олек­сі Но­ва­ківсь­ко­му. 

Триповерховий будинок складається з двох частин, які мають різні входи й функціонують окремо. Перший блок – це приватні помешкання, другий –музей Олекси Новаківського.

У вересні 2008 року будинок внесли до переліку памʼяток культурної спадщини, що не підлягають приватизації.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.