Зміст статті

20 листопада 2020Ксенія Савчук

Стежка Шептицького

Урочисте відкриття у Винниках Стежки Митрополита Андрея Шептицького.

Сьогодні, 20 листопада, в лісопарку у Винниках урочисто відкрили Стежку Митрополита Андрея Шептицького. Це – комплексний об'єкт екологічного та релігійного туризму. 

Протяжність прогулянкової зони комплексу сягає 500 метрів. Структура об'єкту складається з трьох комплексів. Перший комплекс – молитовне поле, де розташований комплекс "Велет Святоюрської гори", який покликаний розповісти про духовний шлях Шептицького. Другий розкриває Андрея Шептицького як провідника українського народу, а останній демонструє його меценатську та благодійну діяльність. Хрести, які використали на постаментах датуються ще 1865 роком. Їх зберегли ще з часів відвідин міста Андреєм Шептицьким. Кожна з точок супроводжується крилатими висловами Митрополита.

Монументальні скульптури та криницю освятив Архієпископ Львівський Української Греко-Католицької Йеркви, Митрополит Львівський Ігор (Возьняк).

"Андрей Шептицький – це Велет українського народу. Ця стежина має служити об'єктом екологічного та релігійного туризму та ознайомлювати учнів, студентів, відпочивальників з життям Митрополита. Розкрити для них його постать. Ми щиро вдячні всім, хто докладав зусиль, щоб ця стежина постала перед нами. Нехай мудрість та єдність, розум і згода і згода стають гідною прикметою нашого народу", – у вітальній промові наголосив Митрополит Ігор (Возьняк).

На відкритті меморіалу також був присутнім голова Львівської обласної державної адміністрації Максим Козицький.

"Винники  це місто, яке схиляє голову перед Митрополитом Андреєм Шептицьким. Ми сподіваємось, що це величне місце відкриє серця усіх, хто прийде сюди та наповнить їх мудрістю велета української думки Андрея Шептицького", – наголосив Володимир Квурт.

Кандидат у голови Львівської ОТГ, народний депутат Олег Синютка також був присутнім на відкритті комплексу.

"Горджуся тим, що сьогодні на цьому місці відкрили екологічно-релігійний комплекс, який без сумніву, стане улюбленим місцем львів'ян. До речі всюди всановлено пандуси, перила для зручності відвідувачів. Оглядовий майданчик, з якого відкривається краєвид Винник та лісова стежина для прогулянок справді місця наповнені особливою енергетикою", – написав Олег Синютка на своїй сторінці у Фейсбук.

Український тренер, уродженець Винників Мирон Маркевич

З оглядового майданчика  комлексу відкривається вид на місто Винники та долину річки Маруньки. Також видно Церкву Воскресіння Господнього, яку відвідував Митрополит Андрей Шептицький. Остання візитація до храму відбулась за 6 років до смерті, у 1938 році.

Панорама на місто Винники, що вікривається з оглядового майдачика комплексу

Будівництво тривало понад три роки, з 2017 року. За цей час управління капітального будівництва Львівської ОДА проклало на стежці бруківку, встановило огорожу, займалось доброустрій території, а також встановило стели з пісковика. Загальна кошторисна вартість склала майже 5,5 млн гривень. Підрядна організація, яка виконала роботу, ПП "Західбуд-плюс".

Автор: Ксенія Савчук

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.