Зміст статті

13 січня 2021Лідія Коляда

Готель на Міцкевича, 9

Розмова з директором "Центру розвитку нерухомості" Євгеном Зінов'євим.

На площі Міцкевича, 9 у Львові, на місці зруйнованого житлового будинку 19 ст., розпочались підготовчі роботи до будівництва.

Головний архітектор Львова Антон Коломєйцев повідомив, що на цьому місці збудують 25-метровий готель, проєкт якого розробляє польське архітектурне бюро Kuryłowicz & Associates. Він пообіцяв, що завершений проєкт незабаром винесуть на громадське обговорення.

Однак львівська громадськість на випередження висловила свою стурбованість тим, що місцевих фахівців (архітекторів та археологів) не залучили до розробки проєкту, який постане в історичній частині Львова,  яку внесли в Список культурної спадщини ЮНЕСКО.

Варіанти звернулись до Євгена Зінов'єва, директора "Центру розвитку нерухомості", який є замовником будівництва, з питаннями щодо проєкту будівництва. Отримані коментарі, сподіваємось, допоможуть наразі краще зрозуміти логіку дій замовника будівництва. 

фото: Центр розвитку нерухомості

Якою є вартість проєкту?

Вартість проєкту – до 20 мільйонів доларів.

Як обирали переможець і чому конкурс відбувався у закритому режимі?

Конкурс щодо проєкту готелю на вимогу майбутнього власника, міжнародної мережі, й справді провели у закритому форматі. У short list увійшли чотири компанії з Польщі, Франції та Англії. Учасники конкурсу – архітектурні бюро – мали відповідати критеріям бренду готелю, акредитовані міжнародною мережею, мати досвід роботи з міжнародними готельними операторами, тобто досвід у проєктуванні аналогічних будівель, а не лише промислових та житлових.

Також майбутня забудова мала зважати на особливості місцевості, естетично зшити нинішні будівлі на площі Міцкевича, а також врахувати міжнародні стандарти згідно з якими працює мережа. Так, наприклад, мова йде про якісне вентиляційне обладнання, яке мають встановити у будівлі, підвищенні вимоги щодо пожежної безпеки тощо. Учасники конкурсу мали подати ескіз майбутньої забудови, попередній прорахунок, який після визначення найцікавішого архітектурного рішення вже фінально доопрацюють.

Поміж проєктів, які розробив переможець конкурсу – провідне польське бюро Kurylowicz & Associates – чотиризірковий готель DoubleTree by Hilton, готель Hilton Gdansk, готель мережі Marriott у Варшаві. До того ж за довгі роки праці на архітектурному ринку компанія розробила проєкт стадіону, торговельно-розважального центру Galeria Warminska, універмаг Wolf Bracka, концертний зал National Music Forum та чимало іншого.

Фінальний ескіз Kuryłowicz & Associates наразі ще не представили широкому загалу. Сподіваємося, що навесні кількість хворих на коронавірус піде на спад, а польські колеги таки зможуть відвідати Україну й презентувати свій проєкт. У який, до речі, ще внесуть деякі коригування.

Попередній ескіз (який й подавали в межах конкурсу) дійсно мав щілину, яка розсікала будівлю навскіс. Після рекомендацій українських пам'яткоохоронців прийняли рішення, що цей концепт потрібно доопрацювати та відмовитись від "розрізу". Це не є законодавчою нормою, яку замовник та забудовник має виконати, але ми прислухаємося та враховуємо думку українських фахівців, і тому відкоригуємо цей концепт.

готель Hilton Gdansk (фото: wikipedia.org)

Скільки буде поверхів і навіщо три додаткових метри, адже початково висота готелю мала бути 22 метри?

Висота готелю не буде вирізнятися серед інших сусідніх будинків. Для порівняння, висота будівлі поруч – колишній "Укрсоцбанк" – 25,5 метрів. Висота готелю пропрацювали таким чином, щоб можна було встановити та естетично "зашити" у композицію будівлі технологічне обладнання.

Терміни для розробки проєкту вже визначили?

Проєкт вже на фінальному етапі. Але деякі коригування, пов'язані з технічними особливостями, можуть вплинути на термін розробки. Та ми до цього готові, це цілком робоча ситуація.

Що означає "право виконавчих органів дати добро на вигляд фасаду" вже після того, як зроблять проєкт?

Це означає, що рішення виконавчого комітету передбачає необхідність погодження фасадів виконавчими органами міськради Львова, що й зроблять до того, як розпочнеться будівництво основної частини будівлі. Наразі ведуться підготовчі роботи – укріплення котловану. Також ми ще працюємо з питанням консервації залишків історичного муру.

Консервація залишків історичного муру – це окремий проєкт. Як його враховують архітектори?

Підвальну частину будівлі облаштують під музеєфікацію залишків Високого муру та фрагментів мощення дороги відповідно до рекомендацій звіту про археологічні дослідження. Будь-хто зможе потрапити всередину та ознайомитися з експонатами музею. Після консультацій з фахівцями ми отримали рекомендації щодо збереження залишків муру та працюємо над декількома варіантами. Це фактично підпроєкт, а тому ми у постійному контакті щодо цього з бюро.

універмаг Wolf Bracka (фото: apaka.com.pl)

Кuryłowicz & Associates – варшавське бюро, яке працює переважно в польській столиці. Львів – це зовсім інша архітектурна традиція та масштаби. Як ці завдання вирішується на рівні ескізу?

Бюро має надзвичайно переконливий досвід та чимало показових проєктів у своєму портфоліо. Багато архітектурних рішень Кuryłowicz & Associates оцінили на поважних конкурсах та сторінках відомих архітектурних видань. А тому ми впевнені у професіоналізмі та високому рівні компанії.


фото: Центр розвитку нерухомості

Автор: Лідія Коляда

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.