Зміст статті

20 січня 2021Марія Палагнюк

Андрій Болюбаш: Незабаром діяльність громадських організацій на Львівщині знову активізується

Розмова з головою Громадської ради при Львівській ОДА Андрієм Болюбашем.

Варіанти розмовляють з головою Громадської ради при Львівській ОДА Андрієм Болюбашем.

Як Громадська рада при Львівській ОДА працювала в умовах карантину?

Громадська рада при Львівській ОДА – це некласична громадська рада, адже у її складі 279, а не 35 членів, як це рекомендовано постановою уряду. Зрозуміло, що в умовах карантину ми не могли зустрічатися та проводити зібрання. Але й зібрати на цифровій платформі таку значну кількість членів, навіть просту більшість від складу Ради чи президію Ради, також вкрай складно. Тому у 2020 році наша Громадська рада не могла виконувати свої прямі обов'язки в повному обсязі. Але ми таки працювали, передусім у форматі волонтерського руху.

Чим конкретно займались в умовах карантину?

Найбільш активно в цей період працювала медична комісія Громадської ради на чолі з лікарем-хірургом, а тепер також й депутатом Львівської обласної ради Олегом Дудою. У співпраці з обласним штабом щодо боротьби з ковідом наші активісти збирали та передавали лікарням засоби захисту, долучались до розв'язання питання довезення лікарів та медперсоналу до лікарень, допомагали інфікованим хворим, які не мали можливості самотужки забезпечити своє лікування та перебування у лікарнях.

Як голова Громадської ради, я в цей період розробив і підготував до публікації цифровий інформаційний довідник про членів та роботу Громадської ради, який розміщений у Вікіпедії громадянського суспільства. Також багато часу приділив роботі з документами Ради. Зараз я готую річний звіт за 2020 рік, оскільки завершується термін мого перебування на цій посаді.

Як Громадська рада в цей період виконувала свої прямі обов'язки, зокрема, здійснювала громадський контроль за діяльністю Львівської ОДА?

Тут складна ситуація. По-перше, дозволю звернути увагу на те, що у травні 2019 року Кабмін впровадив зміни до постанови, яка визначала порядок діяльності Громадських рад, змінивши функцію громадського контролю на громадський моніторинг та експертизу. Тобто Громадські ради де-факто позбавили контролюючих функцій. Через обмежений доступ до приміщення Львівської ОДА, а також інші карантинні обмеження, нам було важко спілкуватися з чиновниками, зокрема, отримувати необхідні документи для моніторингу.

Ми також не могли впливати заради захисту інтересів громадян на вирішення конфліктних ситуацій, які виникали в цей період у стосунках між владою та громадськістю. Щиро визнаю, що Громадська рада при Львівській ОДА в нинішньому форматі не змогла працювати максимально ефективно в період пандемії. Значна кількість членів Громадської ради, що раніше сприймалась як свідчення її відкритості та демократичності, в умовах пандемії перетворилась у недолік, який позбавив нас мобільності,  можливості оперативно реагувати на виклики, передусім проголосувати зміни до положення про нашу діяльність з тим, щоб ми могли віртуально спілкуватися та ухвалювати рішення, і вже в такий спосіб моніторити діяльність влади.

Хто фінансує діяльність Громадської ради?

Кошти на діяльність Громадської ради при ОДА закладаються в обласному бюджеті. Минулого, 2020 року, це було 60 тисяч гривень та 240 тисяч гривень залучених коштів, які ми, до речі, скерували на проведення громадських заходів, наприклад, проведення Форуму з проблем інклюзивної освіти. Видатки на власну діяльність за весь час мого головування покривали з власної кишені. Громадська рада також користується кабінетом в будівлі на Винниченка, 18, де зберігається документація, а також відбуваються зустрічі з громадськістю та приймання відвідувачів членами президії нашої Ради.

Чи ефективні Громадські ради при державних органах влади?

Відповідь на це питання залежить від якості стосунків між владою та громадськістю. Якщо влада готова сприймати громадський сектор як рівноправного партнера, то їхня співпраця буде максимально ефективною та корисною для громад. Якщо ж влада не бачить партнера в громадськості, а також не прагне до реального залучення третього сектора до розв'язання питань розвитку громади, то вона знайде можливості усунути Громадські ради від впливів на ситуацію в області.

Карантин лише обмежив чи поклав край діяльності Громадських рад?

Сподіваюсь, що тимчасово обмежив і вже незабаром діяльність громадських організацій, зокрема, на Львівщині, знову активізується. Нагадаю, що в області створили Асоціацію Громадських рад. Разом з колегами з інших областей ми долучились до створення проєкту закону про Громадські ради, який зараз перебуває на реєстрації у Верховній Раді України. Проте варто надалі врахувати й висновки з нашої попередньої роботи. Так Громадська рада буде ефективною лише за умови, якщо до її складу входитиме не більше 35 членів, які обиратимуться рейтинговим голосуванням. Також голову Ради варто обирати не більше, як на один термін. А ще потрібно юридично оформити алгоритм роботи Громадської ради в нестандартних ситуаціях.


фото: Фб Андрія Болюбаша

Автор: Марія Палагнюк

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.