Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

трудова книжка

nrcu.gov.ua

П'ятниця, 5 лютого 2021, 14:36

17 нардепів з Львівщини не підтримали перехід на електронні трудові книжки

трудова книжка

Верховна Рада прийняла закон, який заспускає повноцінну роботу електронних трудових книжок.

Сьогодні, 5 лютого, Верховна Рада ухвалила законопроект №3623 щодо переходу на електронні трудові книжки. "За" проголосували 265 народних депутатів.

Як йдеться у законопроекті, в Україні запускають повноцінну роботу електронних трудових книжок. Зокрема, протягом 5 років відбудеться перехідний період для включення до Державного реєстру відомостей з паперових трудових книжок про трудову діяльність працівника. У цей час можна використовувати як паперову трудову книжку, так й електронну форму уже наявних або внесених відомостей про трудову діяльність.

Відомості про трудову діяльність відтепер вносяться працівником і роботодавцем з накладання кваліфікованого електронного підпису у вигляді сканованих копій трудової, довідок тощо.

Після внесення роботодавець зобов’язаний видати оригінал паперової трудової книжки працівникові на руки під підпис.

Також закон спрощує доступ до інформації про трудовий стаж, а це означає, що пенсії будуть нараховуватися автоматично із збереженням за особою права відстрочення виходу на пенсію. У разі перенесення призначення пенсії та продовження перебування у трудових відносинах розмір пенсії підвищуватиметься на 0,5-0,75%.

З львівських нардепів законопроект підтримали: Юрій Камельчук (Слуга народу), Мар'ян Заблоцький (Слуга народу), Святослав Юраш (Слуга народу), Ростислав Тістик (Слуга народу), Орест Саламаха (Слуга народу), Євген Петруняк (Слуга народу), Андрій Герус (Слуга народу), Михайло Цимбалюк (Батьківщина), Тарас Батенко (За майбутнє), Олена Кондратюк (позафракційна), Галина Васильченко (Голос), Ярослав Рущишин (Голос), Ярослав Юрчишин (Голос), Роман Лозинський (Голос).

Були присутні у залі, але не голосували: Ірина Верещук (Слуга народу), Остап Шипайло (Слуга народу), Юрій Загородній (Опозиційна платформа – За життя), Ярослав Дубневич (За майбутнє), Павло Бакунець (Довіра), Андрій Кіт (Довіра).

Відсутні на пленарному засіданні: Тарас Козак (Опозиційна платформа – За життя), Андрій Лопушанський (Європейська Солідарність), Олег Синютка (Європейська Солідарність), Наталія Піпа (Голос).

Утрималися: Володимир В'ятрович (Європейська Солідарність), Степан Кубів (Європейська Солідарність), Софія Федина (Європейська Солідарність), Михайло Бондар (Європейська Солідарність), Микола Величкович (Європейська Солідарність), Микола Княжицький (Європейська Солідарність), Андрій Парубій (Європейська Солідарність).

Нагадаємо, Кабінет міністрів України схвалив проект закону, який скасовує необхідність оформлення і ведення трудових книжок як свідоцтва трудового стажу, ще у 2015 році. А у 2019 році уряд розпочав роботу над законопроектами і актами, які технічно запустять процес скасування трудових книжок.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.