Зміст статті

8 лютого 2021Марія Магомета

Світлана Стечак: Газотранспортна система України повинна приносити прибутки не олігархам, а державі

Розмова з депутаткою Львівської обласної ради Світланою Стечак.

Комісія з питань інженерного, житлово-комунального господарства, інфраструктури та ПЕК Львівської обласної ради розробила проєкт рішення Про передачу газорозподільних систем у спільну власність громад області. Депутатам запропонували розглянути та ухвалити його на сесії Львівської облради 16 лютого.

Варіанти звернулися до Світлани Стечак, члена комісії від ВО "Батьківщина", з проханням  пояснити мотиви  та можливі наслідки ухвалення Львівською облрадою такого рішення.

Світлано, як член комісії, Ви підтримали ініціативу щодо передачі газорозподільних систем у спільну власність громад Львівської області?

Так, я голосувала за це рішення. Перед голосуванням поміж членів комісії тривали жваві дискусії, проєкт рішення переробляли й доповнювали, оскільки ми розуміли відповідальність за свою ініціативу та намагались максимально проробити пропозиції до проєкту рішення.

Якими мотивами керувалися під час розгляду та ухвалення цього рішення?

Буду говорити лише про мотиви, якими керувалася я особисто. По-перше, для мене визначальною є партійна позиція щодо цього питання. Всі роки своєї політичної діяльності Юлія Тимошенко на всіх рівнях послідовно відстоює інтереси українського народу та держави в газових питаннях. У Батьківщині  переконані, що газотранспортна система України – це надбання народу, вона повинна належати всім українцям і приносити прибутки не олігархам, а державі. Тому неприпустимим є бажання олігархів нажитися  коштом грабіжницьких тарифів. Іншим визначальним для мене моментом стали це дії облгазу, які призвели до збурення і протестів людей проти необґрунтованого підвищення тарифів за газопостачання та транспортування газу.

Вважаю, що власники та менеджмент облгазу вчинили безвідповідально, а держава, не захистивши інтереси пересічних українців, виявила слабкість і продемонструвала бажання вгодити олігархам. Тому, на моє глибоке переконання, регіональна влада має всі підстави вивчити цю ситуацію і зрозуміти, які важелі вона має у своєму арсеналі, щоб створити додаткові запобіжники для захисту мешканців від грабіжницьких дій облгазу та компенсувати в такий спосіб слабкість реакції з боку держави. Облгази не повинні бути shark-бізнесом, ми повинні змусити ці компанії бути соціально-відповідальними, тому що наш обов'язок – дбати про інтереси мешканців регіону.

Натомість у рішенні пропонується відібрати бізнес в облгазу, а не зробити його соціально-відповідальним бізнесом?

Ми передбачаємо такий розвиток подій, але розуміємо, що позбавлення облгазів монопольного права розпоряджатись газотранспортними мережами вимагає політичної волі та узгоджених дій держави, обласних рад і територіальних громад, зокрема, змін в законодавстві. Це не станеться миттєво. Натомість ухвалення цього рішення Львівською облрадою відкриє для нас, депутатів, перспективу знайти відповіді на чимало запитань, які ставить суспільство, і які дозволять й надалі активно захищати інтереси споживачів послуг облгазу,  а це більшість мешканців Львівщини.

У нашому проєкті рішення ми заклали вимогу надати Львівській облраді результати  інвентаризації газорозподільчих мереж, які сьогодні є на балансі облгазу ще з 1991 року. Поясню, для чого це потрібно. Згідно з публічними даними, на балансі Львівського облгазу 100% газорозподільчих мереж, які є в державній власності. Проте це не зовсім так. Адже в управління облгазу передали не лише державні, а також комунальні мережі, які будували коштом територіальних громад. Чомусь їх задекларували, як державні. Експерти також фіксують тенденцію до зменшення розмірів кількості об'єктів всіх форм власності, що перебувають на балансі облгазів, також велика кількість таких об’єктів декларується з заниженою, а то й нульовою вартістю. Тому Львівська облрада має точно з'ясувати об'єкти комунального майна на балансі облгазу та зафіксувати його чіткі параметри.

Закон Про оренду державного та комунального майна, який ухвалили у лютому 2020 року, передбачає, що орендарі газотранспортних систем, тобто облгази, мають щороку платити в держбюджет до 12% від вартості газорозподільчих систем. Це значна сума, але наразі, якщо я не помиляюсь, то облгази не здійснюють ці відрахування. Якщо майно, яке є на балансі облгазів,  в певній частині належить територіальним громадам, то в нас, депутатів, є всі підстави ініціювати перед державою питання сплати частини цього податку в місцеві бюджети для того, щоб громади самі вирішували, як їм витрачати ці кошти. Ймовірно, що їх також можуть використати на доплати за доставляння газу, що зробить цю послугу безоплатною для соціально незахищених верств населення.

Який прогноз щодо голосування цього проєкту рішення у Львівській обласній раді?

Результати голосування залежать від позиції політичних партій у Львівській облраді. Як член профільної комісії, я буду рекомендувати депутатам ВО "Батьківщина" підтримати це рішення за умови подальшого його обговорення з представниками територіальних громад області. Переконана, що їхня позиція є важливою в цьому питанні. Далеко не всі мешканці Львівської області, особливо люди похилого віку та мешканці сіл, спроможні скористатись можливістю змінити постачальника газу в інтернеті, а отже залишаються заручниками грабіжницької політики облгазу, який до недавно був монополістом на цьому ринку.

З іншого боку, Львівській облраді варто досконало вивчити ситуацію у всіх 73 громадах, щоб краще розуміти їхній потенціал та потреби. До прикладу, на розгляді комісії зараз є питання будівництва газопроводів до певних населених пунктів області. Тобто, громадам пропонується вкласти кошти в добудову газової труби, щоб згодом вона перейшла в державну власність, її поставили на баланс облгазу, як це є зараз, а самі громади жодним чином не впливали б на подальшу їхню експлуатацію та тарифну політику.

Незалежно від результатів голосування я переконана, що ініціатива нашої комісії є своєчасною і потрібною. Вона стимулювала нас, депутатів, не просити центральну владу знизити тарифи, як це зробили інші облради. Це насправді пасивна позиція, адже уряд і президент переважно байдужі до проблем громадян та продовжують захищати інтереси газових олігархів. Ми ж, депутати Львівської облради,  заявили про те, що будемо активно контролювати та впливати на процес формування тарифів в інтересах громади та запропонували чіткий алгоритм наших подальших дій.


фото: Фб Світлани Стечак та Львівської облради

Автор: Марія Магомета

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.