Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Культура

Експонат

Вівторок, 9 березня 2021, 17:14

Львівський історичний музей оцифровує свої експонати

Експонат

Львівський історичний музей, за підтримки Українського культурного фонду, запустив інноваційний проєкт "Імерсивна платформа "Музей у 3D"".

Про це повідомляє кореспондент Варіантів.

Сьогодні, 9 березня, у Львівському історичному музеї відбулась презентація проєкту "Музей у 3D", який зацифрує 64 експонати з 10 відділів Львівського історичного музею. Кошторис проєкту склав близько двох мільйонів гривень.

Його головна мета – створення спеціальної платформи для зацифрованого у 3D реальності музейних пам'яток, яка дозволить відвідувачам музею отримати нові враження від експозицій, і покаже як сучасні технології можуть підсилювати музейні інституції задля збереження історичних пам'яток та їх популяризації. Команда фахівців працює над створенням якісного мобільного застосунку, який дозволить побудувати новий зв'язок між музеями та потенційними відвідувачами. Мобільний додаток "Музей у 3D" та друкована інтерактивна сувенірна продукція (поштівки), працюють в парі та забезпечують показ експонатів музеїв у форматі AR (доповненій реальності) через камеру телефона. 

Кожна поштівка буде містити аудіосупровід. Завдяки інноваційним технологіям, музейні пам’ятки (особливо ті, що знаходяться у фондах) стануть максимально доступними - їх можна буде роздивитися, ознайомитися з короткою історією і самотужки дослідити на ресурсі Sketchfab. Окрім того, запрацює сайт імерсивної платформи “Музей у 3D”, на якому будуть представлені 3D тури з віртуальною експозицією з ресурсу Matterport, виготовлені в результаті масштабного оцифрування різних відділів та секторів Львівського історичного музею. 

Творці проєкту сподіваються у майбутньому масштабувати платформу на українські музеї в різних куточках країни. Зараз триває процес оцифрування музейних експонатів. Команда працює над створенням 7-ми тематичних комплектів 3D поштівок, до яких увійдуть 64 експонати з 10-ти локацій Львівського історичного музею: Кам’яниці Корнякта, Музею-Арсеналу, Палаццо Бандінеллі, Музею визвольної боротьби України, Музею історії Львова, Музею історії України, Музею історії науки й техніки, Музею "Літературний Львів поч. XX ст." та Меморіальних музеїв Романа Шухевича і Євгена Коновальця.

"Зацифрування експонатів має певні труднощі, бо деякі з них містять дуже тонкі деталі, відповідно, аби зберегти точність", – зазначив Координатор проєкту від Skeiron: Андрій Гривняк.

"Такий проєкт є спосіб фіксації наших пам'яток, їх збереження, дуже велика цінність цього проєкту в промоції музеїв. Це не потрібно розглядати як заміна реальних відвідин музеїв. Для нас є важливим, що зацікавлені особи зможуть на відстані ще краще довідатись що ми робимо і що ми пропонуємо", –зазначив директор Львівського історичного музею Роман Чмелик.   

Таким чином, реалізація проєкту "Музей у 3D" дозволить зробити музейні пам'ятки більш доступними для шанувальників історико-культурної спадщини, стимулюватиме зацікавлення до музеїв та їхніх скарбів в Україні та за її межами, сприятиме розвитку неформальної освіти у Львові, підвищить туристичну привабливість міста, дасть можливість музеям долучитися до сучасних 3D технологій і отримати додатковий прибуток завдяки продажу 3D поштівок, дозволить, зрештою, зробити процес 3D зацифрування більш масовим і популярним.

Підписуйтесь на наші новини у Тікток @varianty.lviv

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.