Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

годинник

П'ятниця, 19 березня 2021, 15:31

14 нардепів з Львівщини не підтримали скасування літнього часу

годинник

Верховна Рада не прийняла закон про відмову від сезонного переведення годинників.

Сьогодні, 19 березня, Верховна Рада не прийняла та відправила на повторне друге читання законопроект №4201, який передбачає скасування в Україні переходу з зимового на літній час і навпаки. "За" проголосували 212 народних депутатів із необхідних 226.

Законопроект пропонував скасувати сезонне переведення годинників на годину вперед і назад і встановити єдиний час на всій території України: всесвітній координований час (за Грінвічем) плюс дві години.

"Щороку перехід на зимовий час відбувається в останню неділю жовтня... Сподіваємося, що у разі підтримки Верховною радою, це сезонне переведення стрілок годинника стане останнім, оскільки в законопроекті чітко передбачено, що сезонний перехід часу не застосовується", – йдеться у пояснювальній записці до закону.

Зазначимо, як заявляв раніше перший віце-спікер Верховної Ради Руслан Стефанчук, цей закон також був спрямований на протидію агресії з боку Росії.

З львівських нардепів законопроект підтримали: Андрій Герус (Слуга народу), Юрій Камельчук (Слуга народу), Мар'ян Заблоцький (Слуга народу),  Орест Саламаха (Слуга народу), Ірина Верещук (Слуга народу), Ростислав Тістик (Слуга народу), Михайло Цимбалюк (Батьківщина),

Відсутні на пленарному засіданні: Святослав Юраш (Слуга народу), Євген Петруняк (Слуга народу), Остап Шипайло (Слуга народу), Юрій Загородній (Опозиційна платформа – За життя), Тарас Козак (Опозиційна платформа – За житя), Андрій Лопушанський (Європейська Солідарність), Степан Кубів (Європейська Солідарність), Тарас Батенко (За майбутнє), Олена Кондратюк (позафракційна), Ярослав Рущишин (Голос).

Були присутні у залі, але не голосували: Микола Княжицький (Європейська Солідарність), Олег Синютка (Європейська Солідарність), Ярослав Дубневич (За майбутнє), Андрій Кіт (Довіра), Павло Бакунець (Довіра).

Утрималися: Михайло Бондар (Європейська Солідарність), Галина Васильченко (Голос), Ярослав Юрчишин (Голос), Наталія Піпа (Голос), Роман Лозинський (Голос).

Проголосували проти: Володимир В'ятрович (Європейська Солідарність),  Андрій Парубій (Європейська Солідарність), Микола Величкович (Європейська Солідарність), Софія Федина (Європейська Солідарність).

Нагадаємо, в березні 2019 року Європейський парламент проголосував за скасування практики переведення годинників з 2021 року. Ще у серпні 2018 року Єврокомісія виступила з рекомендацією відмовитися від сезонної зміни часу в 2019 році, щоб держави-члени могли вирішити, чи припинити дію цього механізму. Такі рекомендації ухвалено за результатами масового опитування серед громадян країн ЄС, за результатами якого 80% підтримали відмову від зимового часу.

Наразі стрілки годинника переводять у понад 70 країнах. 

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.