Зміст статті

19 квітня 2021

Андріана Мальська: Всі ці роки влада не мала часу та коштів на медицину

Розмова зі секретарем Госпітальної ради Львівщини Андріаною Мальською.

Варіанти розмовляють з кандидаткою медичних наук, доцентом кафедри пропедевтики педіатрії та медичної генетики Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького, головою Опікунської ради Львівської обласної дитячої клінічної лікарні "Охматдит", а також секретарем Госпітальної ради Львівщини Андріаною Мальською.

Кабінет міністрів України видав розпорядження про утворення Госпітальної ради Львівської області ще у січні 2020 року.  Скільки засідань провела ГР та які рішення вона вже ухвалювала?

Маєте рацію, Госпітальну раду створили ще у 2020 році, а її засідання відбуваються раз на місяць. Втім, новостворена рада, де мене обрали секретарем, мала лише одне засідання.

Якою є зараз чисельність ГР Львівщині та за якими принципами відбувався відбір її учасників?

Наразі чисельність ГР складає 21 осіб – це ліміт за законодавством. Члени ради обиралися відповідно до правил Положення про Госпітальну раду.

Чому для Вас є важливою участь у роботі ГР? Які цілі та завдання ви ставите перед собою на посаді секретаря ГР?

Звісно, бути частиною такого органу як ГР – це велика честь та велика відповідальність. Я ж на посаді секретаря матиму більше обов'язків щодо ведення протоколів та підготовки засідань, і хочу гідно їх виконувати. А з більш екзистенційними питаннями функціонування та діяльності ГР, гадаю, варто звернутися до голови госпітальної ради Івана Собка.

Чи планує ГР області розробляти План розвитку госпітального округу?

Розроблення та реалізація цього плану є одним із прямих завдань та основних пріоритетів ГР.

Наскільки бачення розвитку медицини області членами ГР суголосне тому, що зараз відбувається в громадах (створення тероб'єднання медзакладів Св. Пантелеймона у Львові, приєднання "Закладу" до обласної психлікарні, передача районних лікарень на баланс ОТГ тощо)?

На жаль, я не можу відповісти на це питання від імені членів ГР, оскільки наразі відбулося лише одне ознайомче засідання.

Чи не бачите ви ризиків в тому, що кожна тергромада має своє бачення у розвитку медицина на її території, яке не завжди узгоджується з положеннями державної політики у сфері охорони здоров'я?

Ризики є завжди. Але оскільки основними принципами діяльності госпітальної ради є колегіальність та відкритість у прийнятті рішень, прозорість діяльності, то я впевнена, що нам вдасться досягнути максимально компромісних рішень.

Чи така розбалансованість не призведе до того, що безоплатні медичні послуги стануть недоступними для більшості  мешканців Львівщини?

Я вважаю, що медична реформа й має на меті саме надання безплатних медичних послуг населенню.

Що, на вашу думку, потрібно зробити для того, щоб забезпечити правильну логістику пацієнтів у Львівській області?

Заради аналітичної та технічної підтримки розробки пропозицій та рекомендацій Госпітальна рада може залучати до своєї діяльності відповідних фахівців та науковців. І я переконана, що нам нададуть якісні рекомендації щодо покращення логістики пацієнтів у Львівській області.

Яким є ваше бачення щодо проблеми укрупнення лікарень  і яку позицію ви відстоюватимете в цьому питанні під час формування Плану розвитку госпітального округу?

Як на мене, то основною проблемою укрупнення лікарень є якраз логістика. Оскільки подібні за типом надання медичних послуг лікарні знаходяться на відстані, то все одно повинні бути два харчоблоки. Навіть якщо скоротити бухгалтерію чи кадри, то персоналу доведеться їздити на інший кінець міста, щоб отримати якийсь документ чи довідку.

Ці моменти потрібно добре опрацювати. Також можна порахувати й те, чи буде виправданою така економія. Але на меті укрупнення лікарень є усунення дублювання медичних послуг та їхня концентрація в одному місці, їхнє максимальне технічне забезпечення, а не розпорошування скрізь потрохи. В такий спосіб якість медичної послуги стане кращою.

Львівська міська рада планує розпочати будівництво Центру матері та дитини на території Клінічної лікарні швидкої медичної допомоги. Наскільки, на вашу думку, як педіатра та члена ГР, це правильне рішення?

Як педіатр і науковець, і як мама, я б мріяла про такий центр. На мою думку, всі три дитячі лікарні у Львові не відповідають необхідним стандартам. Багато чого змінилося у структурі захворювань та в підході до медицини. Для мене особисто важливим є комфорт, адже якщо людина хвора, то вона стає ще більш вразливою, а тому потребує до себе і доброго слова, і гарних умов. Я була тривалий час на стажуванні за кордоном та знаю, як повинні виглядати лікарні.

Ми катастрофічно відстали. Мусимо мати сміливість це визнати. Всі ці роки влада не мала часу та коштів на медицину, у нас запустили все на усіх рівнях попри точкові зусилля деяких керівників та небайдужих спонсорів.

Нова лікарня була б мрією, але я бачу проблему в тому, що місто та область розвивають свої медичні заклади паралельно, кожен робить лише те, що вважає за потрібне, без жодного узгодження між собою. Гадаю, що було б набагато більше користі тоді, якби місто та область об'єднали свої зусилля, а не вічно змагалися в тому, хто з них кращий, оскільки пацієнти ніколи не матимуть від того жодної користі. Також 4 мільйони доларів не є достатньою сумою для того, щоб збудувати такий центр, а тому, на мій погляд, це наразі лише плани.

Коли планували об'єднати Охматдит та ЗУСДМЦ, то колективу також обіцяли нову лікарню. Але коштів на це не було й близько, і тому незрозуміло навіщо вкладали такі суми у фасад ЗУСД, замінювали ліфти та всі вікна в Охматдиті за 12 мільйонів гривень, а також закладали у бюджет ремонт даху та фасаду Охматдиту. Таке враження, що права рука не знає, що робить ліва. Я б хотіла, щоб до коштів платників податків ставилися з більшою повагою.

Як вибудовуватиметься співпраця Госпітальної ради з органами державної та місцевої влади на Львівщині?

Оскільки ГР є дорадчим органом, то всі пропозиції має насамперед затвердити голова Львівської ОДА, а тоді вже їх реалізовуватимуть на рівні відповідальних структурних одиниць.


фото: Фб Андріани Мальської

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.