Зміст статті

19 квітня 2021

Паралельні світи Назарія Брезіцького

Альтернативний світ діяльності львівського добродія, бізнесмена та політика Назарія Брезіцького

У центрі Львова, на площі князя Ярослава Осмомисла, є кафе "Перлина", яке приватизував Назарій Брезіцький за сумнівних обставин. Скандал з тією приватизацією мав неприємний присмак, адже йшлося про підробку документації на будівлю, що знаходиться в охоронній зоні Львова.

Площа Князя Ярослава Осмомисла знаходиться у Галицькому районі – північній частині історичного центру міста, і належить до світової спадщини ЮНЕСКО як частина об'єкта "Ансамбль історичного центру Львова".

фото: Фб George ON

Назарій Брезіцький без дозволу на початок будівництва розпочав перебудовувати "Перлину". Безумовно, він усвідомлював, що робить, оскільки у Львові добре відомо, що сплатити штрафи набагато легше і дешевше, ніж погодити всі дозволи у влади Львова.

Однак цього разу Назарію не пощастило, адже перебудова "Перлини" збіглася з його участю у кампанії виборів міського голови Львова, де він  позиціював себе борцем з корупцією та захисником інтересів простих мешканців, зокрема, і під час боротьби з незаконними забудовами.

Восени 2020 року заступник міського  голови Львова Андрій Москаленко повідомив про те, що  Брезіцький підробив документацію на будівлю, дозвіл на початок будівництва у нього відсутній, а обласна ДАБІ видала декларацію про готовність відсутнього об'єкта будівництва, тобто санкціонувала незаконні дії Брезіцького.

"Поблизу ринку Добробут на площі Осмомисла за фіктивними документами, на місці колишнього кафе, без жодного дозволу розпочали заливати бетон і ставити каркас будівлі. Раніше реєстратори зареєстрували підроблене право власності на об'єкт, якого фактично не було і немає", – повідомив Андрій Москаленко.

Москаленко, втім, нічого не повідомив про містобудівні умови на реконструкцію "Перлини". Можливо через те, що останні мала б затвердити саме Львівська міськрада. Але й те, що висвітлили загалом тягне на серйозні правопорушення. Тоді ж забудовнику вручили припис про припинення незаконного будівництва, а Москаленко пообіцяв зробити все для того, щоб знесли незаконне будівництво Брезіцького. Львів'яни майже повірили. Для Брезіцького погроза заступника міського голови  пролунала несподівано. Але якщо він й злякався, то ненадовго.

Суди як рятівне коло Брезіцького

У лютому 2021 року Галицький районний суд міста Львова  розглянув цивільну справу за позовом Львівської міської ради до ТОВ "Перлина". В обґрунтуванні позовних вимог, міська рада покликалася на те, що державну реєстрацію права власності на нежитлове приміщення кафе-бару Перлина, загальною площею 862,7 кв.м, провели на підставі документів, що містять завідомо неправдиву інформацію про загальну площу об'єкта та без отримання відомостей з Державного земельного кадастру та Єдиного реєстру дозвільних документів, що дають право на виконання підготовчих та будівельних робіт і засвідчують прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів, відомостей про повернення на доопрацювання, відмову у видачі, скасування та анулювання зазначених документів.

Зокрема Львівська міськрада вказувала на те, що відповідачам та іншим особам не надавалась у власність чи користування земельна ділянка, а в Єдиному реєстрі дозвільних документів відсутні відомості про документи, які надавали б право будівництва об'єкту нерухомого майна за вказаною адресою.

Натомість суд, розглянувши цю справу про скасування державної реєстрації права власності, встановив:

Судом критично оцінюються твердження позивача про те, що у зв'язку з тим, що площа об'єкта до реконструкції становила 95,6 кв.м, внаслідок реконструкції в межах існуючих фундаментів, шляхом добудови ще одного поверху та тераси фізично площа не може стати 862,7 кв. м, адже відповідно до вимог технічної інвентаризації є площі, які не включаються до загальної площі об'єктів або включаються з понижуючими коефіцієнтами. Водночас згідно ч. 6 ст. 81 ЦПК України доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Та вирішив:

У задоволенні позову Львівської міської ради до Товариства з обмеженою відповідальністю Перлина, державного реєстратора Бойко Христини Романівни про скасування державної реєстрації права власності – відмовити.

Це рішення, схоже на все, Львівська міськрада не оскаржила.

Натомість ознайомлення з матеріалами державного судового реєстру та Youcontrol викривають одну закономірність.  В  судах інтереси Назарія Брезіцького представляє власниця АО "Абданк" Ірина Максимишин, а співзасновником АО "Абданк" також є Юрій-Іван Петрович Каблак, який є сином голови Апеляційного суду Львівської області Петра Івановича Каблака.

Про те, що Брезіцький вже чимало років користується послугами саме цих адвокатів свідчить й ухвала Львівського апеляційного суду у справі 444/19/15-ц. У цій справі розглядалася заява про відвід колегії суддів від розгляду цивільної справи за апеляційною скаргою Колективного сільськогосподарського підприємства "Гряда" на рішення Жовківського районного суду Львівської області від 8 листопада 2016 року у справі за позовом до Колективного сільськогосподарського підприємства "Гряда".

Заявник в обґрунтуванні покликався на те, що представництво інтересів Колективного сільськогосподарського підприємства "Гряда" у суді здійснює адвокат Ірина Максимишин. А от заяву від фізичної особи, пайовика КСП "Гряда", про залучення її до участі у справі як третьої особи, без самостійних вимог на предмет спору, підписав та подав до суду її представник Юрій-Іван Петрович Каблак.

Каблак, зі свого боку, є сином голови Львівського апеляційного суду Петра Каблака. Заявник вважав, що голова Львівського апеляційного суду Каблак в інтересах свого сина,  як представника пайовика КСП "Гряда", здійснював незаконний вплив на членів колегії суддів, а також міг здійснювати вплив на інших суддів Львівського апеляційного суду з метою прийняття рішення в інтересах КСП "Гряда".

Гроші на військових

9 квітня Назар Брезіцький опублікував пост про те, як він допомагає військовим.

Втім, ймовірно, що родина Брезіцьких причетна до незаконного вилучення військового майна  у Львові на понад два с половиною мільйони доларів. Готель "Власта", як відомо, є державним підприємством Міністерства оборони України. Галина Романівна Брезіцька, мати Назарія, фігурує у справі щодо договору купівлі-продажу ресторану в цьому готелі. Є у Львові таке ТОВ "Круазе", яке стало власником частину Держпідприємства Міноборони Готель "Власта" у 2400 кв. метрів. Місто не оформило за собою та не передало в оренду новому власнику земельну ділянку під приватизованою частиною комплексу готелю "Власта",  а тому міський бюджет Львова роками втрачає від несплати оренди.

Будівлі на вулиці Братів Міхновських, 32-32а, які належали Укроборонпрому, Брезіцькі викупили за копійки у Львівського відділення фонду державного майна.

Власність на земельну ділянку під цими будівлями вони оформили чомусь у Львівській міськраді, хоча відомо, що якщо будівлі купувати в ФДМУ, то й землю потрібно було викупити чи орендувати у держави. До цієї справи вже причетна Христина Брезіцька, дружина Назарія. Саме вона, як представниця ДК "Ампір", розповідала на громадських слуханнях про план нового будівництва на цій території.

Це не єдині об'єкти державної та комунальної власності у Львові, які стали власністю родини Брезіцьких. І практично за кожним з них тягнеться шлейф скандалів та судів. Однак всі вони закінчуються позитивними рішеннями на користь Назарія Брезіцького у Львівському апеляційному суді.

Передрук з ratusha.lviv.ua


фото: Фб Назарія Брезіцького

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.