Ірина Савчук ,  7 травня 2021

Дубневич та бібліотека

бібліотека в Поршні

Книги з бібліотеки села Поршна планують перенести у шкільну комірчину.

Про це бібліотекарка філії Публічної бібліотеки Солонківської сільської ради села Поршна Марія Журавська повідомила кореспонденту Варіантів.

Книги з приміщення, де зараз працює бібліотека села Поршна, планують перенести в приміщення комірчини колишньої шкільної їдальні, площею приблизно 15 кв.м.

"16 квітня прийшов староста, пан Богдан, і начальниця культури Солонківської громади, Віталія Середа, була присутня директорка Публічної бібліотеки Солонки Іванна Білоус, не представили ніяких документів і почали в'язати літературу. Запитала в старости: на підставі чого, він відповів, що за вказівкою голови територіальної громади, пана Дубневича" – повідомила бібліотекарка села Поршна.

Бібліотекарка книжок не віддала, а зв'язану літературу помістила в окрему кімнату, яка зачиняється на ключ.

Пізніше, 21 квітня, до Народного дому села Поршна прийшла комісія, в складі якої була заступниця начальника відділу культури та освіти Солонківської ОТГ Надія Цимбаліста, і озвучили бібліотекарці Наказ керівника Публічної бібліотеки Солонківської сільської ради Іванни Білоус "Про передачу бібліотечного фонду та матеріальних цінностей бібліотек", згідно з яким бібліотечні фонди та матеріальні цінності філій КЗ "Публічна бібліотека Солонківської сільської ради" передаються закладам освіти Солонківської сільської ради. Марія Журавська відмовилася виконати наказ, бо вважає його неправомочним, оскільки в наказі її не зазначено як відповідальну особу.

Бібліотекарка хоче зберегти бібліотеку в теперішньому приміщенні, бо зазначає, що бібліотека є єдиним культурним центром села. Бібліотека працює в будівлі Народного дому села Поршна з 1934 року. За словами бібліотекаря, читачами є декілька десятків дітей, а бібліотечний фонд налічує близько двох тисяч книг.

Мешканці Поршни повідомили, що питання до належного зберігання книг виникло у нової влади Солонківської територіальної громади, а попередня влада провела у теперішньому приміщенні бібліотеки капітальний ремонт.

Впродовж 2019-2020 років у всій будівлі Народного дому, де знаходиться бібліотека, в межах проєкту "Капітальний ремонт Народного дому з використанням енергозберігаючих технологій в с. Поршна Пустомитівського району Львівської області" встановили нові двері, вікна, сучасне опалення, нові підлогові покриття, новий санвузол тощо. На ремонт витратили більш ніж 800 тис. грн.

Натомість керівництво Солонківської ОТГ повідомило Варіантам, що не проводилось перенесення чи реорганізація філії бібліотеки в селі Поршна.

На Фейсбук-сторінці Солонківської територіальної громади голова Солонківської сільської ради Богдан Дубневич зазначив, що "теперішня бібліотека розташована в місці, яке не відповідає жодним нормам, вона не доступна для маломобільних груп, для людей з інвалідністю, вузькі сходи на другий поверх – це взагалі окрема тема, зрештою всі й без цього знають, де знаходиться це приміщення.

А нове приміщення якраз буде розташоване у школі, з нормальним окремим входом, доступним для усіх, в тому числі для людей з інвалідністю. В цьому приміщенні запланований капітальний ремонт, читальня буде кращою, ніж була до того. Тому вкотре прошу: не пишіть, що бібліотеку закривають, це відверта брехня!"

Також на своїй Фейсбук-сторінці Богдан Дубневич написав, що "в бібліотеки приходить не так багато відвідувачів, на жаль. І я за те, щоб читальня була максимально цікава і близька до людей. А особливо, до наших дітей. Саме тому бібліотеки нашої громади будуть розташовані у школах, у теплих приміщеннях, відкритих і доступних для усіх поціновувачів літератури". 

Публічну бібліотеку Солонківської сільської ради створили рішенням Солонківської сільської ради від 20 грудня 2019 року, згідно з яким бібліотечний фонд тергромади передали на баланс новоствореного комунального закладу.

Нагадаємо, Богдан Дубневич переміг на виборах голови Солонківської ОТГ у жовтні минулого року.

Додамо, торік Львівська ОДА повідомила про намір довести рівень комп'ютеризації народних домів області до 35%, а публічних бібліотек – до 40%.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.