Зміст статті

18 травня 2021Ірина Савчук

Чудасія на віражах

Дивні особливості аеромедичної евакуації пацієнтів на Львівщині.

1 квітня на Львівщині стартував пілотний проєкт аеромедичної евакуації пацієнтів. Це, безперечно потрібна та важлива ініціатива уряду та Міністерства охорони здоров'я України.

Експеримент триває вже понад півтора місяця. І журналісти,  як це не прикро, отримують все більше сигналів про те, що в межах експерименту можливі порушення, які можуть також мати негативні наслідки для його учасників: лікарів і пацієнтів. Останнім вагомим сигналом стало те, що другий етап цього експерименту, а саме те, що 1 травня аеромедицина мала б запрацювати в Київський області, так і не відбувся.

Варіанти спробували розібратися, що не так з цим експериментом і наразі ми перебуваємо десь на пів шляху до завершення розслідування. Проте новина про можливу відставку Максима Степанова з посади міністра охорони здоров'я, а також вихід учасників експерименту у Львові на акції його підтримки, переконали Варіанти в необхідності не чекати завершення розслідування, а поділитися з читачами інформацію вже зараз. 

Мутні експерименти

17 березня Кабінет міністрів України видав розпорядження "Деякі питання створення єдиного аеромедичного простору", яке визначало дати початку експерименту у Львівській та Київській областях (останнє не виконали), а також затверджувало Порядок реалізації експериментального проєкту з аеромедичної евакуації та Порядок транспортування анатомічних матеріалів/реципієнтів у межах єдиного аеромедичного простору. Тобто в межах експерименту авіацію можна використовувати також для перевезення людських органів для трансплантології. Проте таких випадків на Львівщині ще не було.

Положення також чітко визначає відповідальних за цей за експеримент: МОЗ та Національна поліція України. Участь саме Національної поліції підтверджує сотня публікацій в українських ЗМІ. Але 1 квітня, як і надалі, у повітря нашої області в межах експерименту підіймався гелікоптер ДСНС, про яку в положенні Кабміну нічого не йдеться. Куди подівся гелікоптер Нацполіції, який вже ніби передали Львівщині, ніхто нічого не знає. Натомість ДНСУ 11 травня відрапортувала:

І хоча ДСНС у своїй діяльності підпорядковується міністру внутрішніх справ, але це точно не Національна поліція України. До того ж на сайті МОЗ вже 16 квітня був розміщений для громадського обговорення проєкт доповнення до розпорядження Кабміну від 17 березня, де пропонували залучити ДСНС до експерименту. І, як МОЗ повідомив у офіційній відповіді Варіантам, цей додаток лише планується ухвалити. Але нині на цій сторінці сайту нічого немає – помилка, тобто проєкт, ймовірно, вже зняли з обговорення без зайвого галасу.

Натомість в.о. гендиректора обласного Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Андрій Васько в офіційній відповіді Варіантам зазначив, що гелікоптер ДСНС використовується тому, що на Львівщині надзвичайна ситуація, а також на підставі наказу МВС від 16.08.2018 "Порядок спільних дій сил цивільного захисту та закладів охорони здоров'я під час здійснення аеромедичної евакуації повітряними суднами Державної служби України з надзвичайних ситуацій".

Пункт перший цього наказу говорить про те, що: "Цей Порядок визначає спільні дії сил цивільного захисту ДСНС та закладів охорони здоров'я під час організації та здійснення аеромедичної евакуації постраждалих (хворих) із зон надзвичайних ситуацій (небезпечних подій) повітряними суднами ДСНС".

Якщо вся Львівщина в зоні надзвичайної ситуації, то чому пацієнтів аеромедицина доставляє у Клінічну лікарню швидкої медичної допомоги у Львові, а не вивозить за межі області, туди, де немає надзвичайної ситуації, як йдеться у порядку? Очевидно також, що надзвичайна ситуація, яку ввели на Львівщині, мала б передбачати аероевакуацію хворих на коронавірус, але такої інформації в пресі немає, перевага надається пацієнтам з інсультом та інфарктом, а також тим, хто отримав травми в ДТП. Підміна понять в цьому випадку очевидна.

ДСНС у відповідь на запит повідомила Варіантам про те, що дія Порядку реалізації експериментального проєкту з аеромедичної евакуації, який затвердила постанова Кабінету Міністрів України від 17 березня 2021 р. No 262, не поширюється на ДСНС та її повітряні судна. Через це накази ДСНС щодо залучення повітряних суден у межах реалізації експериментального проєкту з аеромедичної евакуації у Львівській області не видавали.

Виникає також питання щодо місця  базування гелікоптеру. Варіанти звернулися до ДСНС з проханням надати копію угоди про оренду приватного аеропорту Ягелонн,  який належить власнику Радехівського цукрового заводу Володимиру Матковському. Нагадаємо, що аеромедична допомога надається в межах пакетів НСЗУ, отож за все, зокрема й за оренду місця стоянки гелікоптеру, платить держава.

Хто винний?

На виконання розпорядження Кабміну відповідальними особами в міністерствах, держслужбах, регіональних органах влади, а також установах, залучені в експерименті, мали бути інші розпорядчі документи, які дозволяють встановити персональну відповідальність чиновників. Як вдалося встановити Варіантам, в частині дій медиків, такі накази видавав начальник департаменту охорони здоров'я Львівської ОДА Орест Чемерис на підставі службових записок в.о. гендиректора обласного Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Васьківа. Щодо розпоряджень на виліт гелікоптера, то ДСНС так і не дала відповіді на офіційний запит журналістів. Але є одна обставина, про яку Чемерис та Васьків  не могли не знати. На виконання постанови Кабміну обласний Центр проводив роботу щодо формування спеціалізованої бригади постійної готовності другої черги (аеромедична бригада), яка повинна була стати учасником експерименту.

"Пілотний проєкт у Львівській області реалізовуватимуть на базі обласного Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. Його керівник Андрій Васько розповів, що у відділі аеромедичних евакуацій працюватиме 10 медпрацівників: п'ять лікарів і п'ять фельдшерів. Раніше Центр оголосив конкурс з набору працівників у підрозділ з аеромедичної евакуації. У Центрі повідомили, що працювати у ньому зголосилося 85 медпрацівників. У понеділок, 22 березня, конкурсна комісія має назвати переможців першого туру. У другому турі охочі працювати у аеромедичному підрозділі пройдуть співбесіду і тестування. Переможці другого туру конкурсу пройдуть відповідне навчання у Києві, після якого складатимуть іспит", – розповідав Васьків львівським ЗМІ.

Однак новий штатний розклад Центру, куди увійшла спеціалізована бригада, затвердили та передали Центру приблизно 26 квітня. Про юридичну легалізацію підрозділу аеромедицини  першою повідомила прессекретарка Центру.

Тобто до 26 квітня ця бригада фактично була на нелегальному положенні та працювала поза законом. Але це не зупинило ні Васьківа, ні Чемериса, "експеримент так експеримент". До 26 квітня на Львівщині здійснили чотири аероевакуації.

Замість висновку

Задля порятунку життя людини часто порушують чимало писаних і неписаних правил. Але чи виправданим може бути маніпулювання, якщо не порушення, законних актів у випадку, коли ситуація цього не вимагає? Можемо лише припустити, що комусь дуже розходилося на тому, щоб експеримент з аеромедицини стартував саме 1 квітня, а на Львівщині, серед чиновників не знайшлися ті, хто зміг відмовити ініціатором експерименту. Тим самим вони створили нічим не виправдану реальну надзвичайну ситуацію для пацієнтів, працівників Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, а також Лікарні швидкої медичної допомоги.

Ймовірно, що у тому випадку, якщо пацієнти та працівники були застраховані, то страхова компанія знайде достатньо юридичних підстав, щоб не платити страховку. Також, ймовірно, що медикам доведеться нести адміністративну чи іншу відповідальність за свої дії, оскільки незрозуміло на підставі чого видавали ліки, зокрема, й наркотичні, виписували паливо на доїзд до аеропорту, нараховували зарплати лікарям тощо. Все це може і повинно стати предметом майбутнього розслідування Державної аудиторської служби. Тому на цьому етапі варто лише нагадати прізвища тих, хто  фактично знехтував морально-етичними моментами та видав цей експеримент за велике досягнення медицини.

P.S. Щойно ДСНС повідомило Варіантам, що вони не укладали договір оренди про базування гелікоптера на приватному аеродромі "Ягеллон" з ТОВ "ЯгеллонТехнікс".

P.P.S. Договір про надання послуги з використання об'єктів інфраструктури необхідних для базування, розташування, обслуговування повітряних суден, зокрема, гелікоптерів, екіпажів повітряних суден, тощо на території Львівської області за межами м. Львова у цілодобовому режимі уклали 5 травня. Про це йдеться на сайті "Prozorro".

Попри те, аеромедичну евакуацію в області здійснюють з 1 квітня, та у квітні Львівський Обласний Центр Екстреної Медичної Допомоги та Медицини Катастроф на своїй Фейсбук-сторінці повідомляв, що літак аеромедиків базується в Черлянах.Термін дії договору до 31 грудня. Обслуговування гелікоптера аеромедиків в "Ягеллоні" коштує 100 тисяч гривень в місяць, а всього – 900 тисяч гривень.


фото: Фб Львівський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф

Автор: Ірина Савчук

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.