Зміст статті

16 червня 2021Марія Магомета

Галицький П'ємонт Анастасії Хрищук та Марти Кавецької

"Галицький П'ємонт. 100 видатних львів'ян сучасності" – колекційна книга, яку видали вперше у Львові.

"Галицький П'ємонт. 100 видатних львів'ян сучасності" – це видання про політичну та бізнес-еліту, громадських діячів, медиків, воїнів, духовенство, освітян та митців, які творять сучасну історію нашого міста.

Про ідею створення, місію та презентацію книги розповідають видавці Анастасія Хрищук та Марта Кавецька.

У кого виникла ідея видати книгу такого формату, адже, як відомо, аналогів їй у Львові немає?

Марта Кавецька: Відверто кажучи, ідея створити книгу виникла раптово. Я ніколи й не думала про те, що стану видавцем. Проте видавнича справа мене захоплювала завжди, оскільки кілька років я працюю головним редактором журналу. До того ж зважаючи на наш з Анастасією спільний досвід створення різноманітних подій, об'єднувати людей навколо ідеї добре вдається. З огляду на епідеміологічну ситуацію та карантинні обмеження у на не було шансів створити масштабний проєкт, а тому ми вирішили створити видання, яке об'єднає галичан.

Марта Кавецька

У час повної диджиталізації Ви обрали формат книги, який зараз є рідкістю. Чому?

Анастасія Хрищук: Книга – це те, що має жити вічно, оскільки щороку дедалі більше людей поринає у мережу. Формат навіть не обговорювався, тому що ми відразу знали, що це буде друковане видання. Наша мета – об'єднати усіх львів'ян та відзначити тих, хто творить поруч з нами сучасну історію міста. І що може бути кращим, ніж колекційна книга у домашній бібліотеці?

Анастасія Хрищук

Марто, розкажіть детальніше про книгу.

Концепція книги була зрозумілою відразу – це автобіографічна довідка. Для нас було важливо створити сучасне видання, де б ми згадали про тих, хто зовсім непублічний, і тих, хто вже давно відомий загалу. Дехто живе за межами Львова, а дехто й за межами країни, проте їх об'єднує одне – усіх їх ідентифікують як львів'ян.

За якими критеріями Ви обирали тих, хто потрапив у книгу?

Анастасія Хрищук: У книзі ми зібрали сотню львів'ян, які роблять вагомий внесок у розвиток міста. Неважливо чи це бізнесмен, волонтер, медик чи воїн – усі вони своєю відважністю та щоденною роботою працюють на благо не лише Львівщини, але й цілої країни. Мабуть, це і є основним критерієм. Ми залучили аналітиків, які вивчали статистичні дані та власне займалися пошуком претендентів. І після детального вивчення кожного, ми й склали рейтинг.

Скажіть, будь ласка, де можна знайти чи придбати книгу?

Марта Кавецька: Гості могли придбати книгу безпосередньо на презентації. Також у нас є офіційні сторінки в Інстаграмі та Фейсбуці, де можна написати та обов'язково отримати швидку відповідь. А також зараз йдуть інтенсивні перемовини з декількома книгарнями, а тому вже незабаром гості міста та самі львів'яни зможуть придбати свій примірник. Наразі книга "Галицький П'ємонт" вже є на полицях Львівської обласної наукової бібліотеки.

Створення книги є нелегким завданням. Скільки часу Ви витратили на її створення?

Анастасія Хрищук: Справді, видання потребує чимало часу. Підготовка тривала понад три місяці. І це був надзвичайно насичений та водночас виснажливий період, адже ми відчували неабияку відповідальність та хотіли втілити усе задумане. І, зважаючи на відгуки гостей на презентації, нам це вдалося. Звісно карантин не оминув і нас, оскільки через нього виникло безліч нюансів, які доводилося вирішувати, а тому презентація книги трішки відтермінувалася.

Яку місію ви ставили перед собою під час створення колекційного видання?

Анастасія Хрищук: Основною місією є об'єднання, оскільки саме разом ми можемо набагато більше, аніж кожен поодинці. Як і в книзі, так і на презентації ви могли помітити, що усі є абсолютно різними, з різних сфер діяльності, з різними поглядами на життя, але водночас є одним цілим.

Марта Кавецька: Анастасія вдало підмітила. Я б додала, що особисто для мене місією також є те, що цей проєкт став вагомим внеском у культурну спадщину міста, яка виходить за межі України. Для мене важливо, щоб надалі, нехай у навіть різних інтерпретаціях, до "Галицького П'ємонту" долучалися дедалі більше нових людей, адже разом ми зможемо усе.

Чи плануєте ви друге видання книги? Чи може "Галицький П'ємонт" трансформується у новий проєкт?

Марта Кавецька: Можливо, адже ми розуміємо, що Львівщина має далеко не одну сотню видатних людей. Проте ця тема поки залишається під питанням. Ми щиро сподіваємося, що це видання стало початком чогось абсолютно нового та є своєрідною мотивацією для львів'ян, щоб працювати більше на благо міста та потрапити на сторінки книги.

Анастасія Хрищук: Будьте певні, що життя "Галицького П'ємонту" лише розпочинається! Відкриємо вам трішки карти, ми готуємо продовження проєкту до Дня Незалежності України, але вже у новому форматі. Це буде доволі масштабний проєкт про відродження етнічності зі залученням визначних дизайнерів та фотографів. Слідкуйте за нами. Деталі згодом.


фото: Фб Галицький П'ємонт

Автор: Марія Магомета

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.