Зміст статті

23 червня 2021Ксенія Савчук

Ad Hominem: проєкт Любомира Медвідя та Василя Ярича

Урочисте відкриття виставки Любомира Медвідя та скульптора Василя Ярича.

Вчора, 22 червня, у Львівському палаці мистецтв відбулося відкриття спільного проєкту "Ad hominem" художника, лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка Любомира Медвідя та скульптора Василя Ярича. Виставка приурочена до 80-ї річниці дня народження мистця Любомира Медвідя.

 

"Це масштабний мистецький проєкт. Загалом представлено понад 30 моїх творів та понад 30 – Василя Ярича", – розповідає Любомир Медвідь.

Виставковий проєкт є продовженням серії робіт Любомира Медвідя ("Ремінісценції", "Парад парабол", "Генезис" – 1990-2021 рр.), які інспіровані сенсом притчі про Блудного сина. "Ad hominem" у перекладі з латини звучатиме як "Для людини".

Захід відбувся за участі голови Львівської обласної ради Ірини Гримак, архієпископа Львівського УГКЦ  Ігоря Возняка, настоятеля Архікатедрального собору святого Юра о. Романа Кравчика, заступника голови Львівської облдержадміністрації Івана Собка, міського голови Львова Андрія Садового, генерального директора Львівського палацу мистецтв Юрія Візняка, народного депутата Миколи Княжицького, поета Ігоря Калинця та представників мистецької спільноти, котрі зібрались, аби привітати мистців.

Зал був переповнений людьми та квітами, лунали щирі слова вітання від присутніх, які високо оцінили мистецькі плоди винуватців урочистості.

 

"Коли мені Любомир Медвідь запропонував створити спільний проєкт, я вагався, оскільки це його ювілей. Утім згодом погодився і у нас вийшла унікальна річ. Її незвичність є в тому, що Любомир Медвідь – дуже унікальний, він специфічний та оригінальний у підходах до техніки живопису та до виконання картин. Оригінальною є також його самобутність", – поділився скульптор Василь Ярич

"Кажуть, якщо ти живеш у Львові, ти повинен не лише читати, слухати, здобувати інформацію, а й розповідати про тих метрів мистецтва, які представляють сьогодні українську і львівську художню школу.

Шановний Любомире Мирославовичу! Шановний Василю Якимовичу! Вітаю Вас із відкриттям цієї величної виставки. Ваша творчість нас всіх збагачує і надихає, розповідаючи про людину, про її страждання і прагнення. Упевнена, виставка стане знаковою і не залишить байдужими її відвідувачів, ми маємо зробити все для того, щоб популяризувати мистецтво", – наголосила голова Львівської обласної ради Ірина Гримак.

"Ми живемо в епоху професора Медвідя. Ви не тільки мудрий професор, вчитель, наставник. Ви – філософ. Ці праці, які ви створили, і сотні учнів, яких ви пустили у світ, не просто будуть продовжувати вашу справу, а й змінювати цей світ. Ні бізнес, ні виробництво не зможуть розширити горизонти людини. Це може зробити тільки мистецтво. Любимо вас, шануємо і поважаємо", – сказав міський голова Львова Андрій Садовий.

"Для нас є велика честь вітати всіх у цій залі, і нам важливо, щоби протягом трьох наступних тижнів ця чудова виставка на третьому поверсі Львівського палацу мистецтв стала максимально відомою завдяки співпраці зі засобами масової інформації. Велика подяка пану Любомиру, котрий є нашим наставником, головою наглядової ради Львівського палацу мистецтв, і координує нашу дільність на спільне благо", – привітав директор Львівського палацу мистецтв Юрій Візняк мистців з відкриттям виставки.

 

Любомир Медвідь – український маляр, художник України, академік Національної академії мистецтв України, кавалер ордену князя Ярослава Мудрого IV та V ступенів, лауреат Національної премії України ім. Тараса Шевченка. Народився 10 липня 1941 року у с. Варяж, Сокальського району Львівської області. У 1965 році закінчив Львівський інститут прикладного і декоративного мистецтва за спеціальністю "Художня кераміка".

Творча діяльність митця органічно пов'язана з науково-педагогічною діяльністю, яка плідно розвивається впродовж 30 років у Львівській національній академії мистецтв. Він є автором численних публікацій, підготував численну плеяду молодих живописців, активно і творчо працює над створенням навчально-методичної літератури.

Як художник розписав ряд церков, окремі роботи знаходяться і в соборі Святого Юра. Мав персональні виставки у Львові, Торонто, Нью-Йорку, Чикаго, Битові, Варшаві тощо. Картини Любомира Медвідя зберігаються у музеях Львова, Хмельницька, Запоріжжя, у картинних галереях та закордоном.

Любомир Медвідь та Василь Ярич

Василь Ярич – відомий український скульптор. Народився 1951 року в с. Велике Тур'я, що біля м. Долини на Івано-Франківщині. Мистецьку освіту здобув у Львові, на відділі монументальної скульптури Львівського державного інституту прикладного та декоративного мистецтва. З 1989 року член Національної спілки художників України. Скульптури Василя Ярича – портретні зображення, одно фігурні чи багатофігурні композиції, реалізовані в різних матеріалах: теракота, бронза, камінь, дерево тощо.

Серед основних творів: пам'ятники – Михайлові Грушевському (1990; перший встановлений пам'ятник Грушевському в Україні) та монумент "Борцям за Українську державу" у місті Долина, "Просвіті" (1993) і Данилові Галицькому (2001) у Львові. А також серія "Блудний син" (2001), меморіальний комплекс "Борцям за волю України" (Стрий, 2005).

Триватиме виставка Любомира Медвідя та Василя Ярича до 20 липня.

Автор: Ксенія Савчук

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.