Зміст статті

24 червня 2021Ірина Савчук

Протеїновий заводик у Буську

Відкриття заводу Фіднова з луганським корінням у Буську.

Вчора, 23 червня, у м. Буськ Золочівського району урочисто відкрили завод "Фіднова", який виготовлятиме високопротеїнові кормові добавки для відгодівлі тварин.

Завод "Фіднова" є інвестиційним проєктом групи компаній "Ефективні інвестиції" в партнерстві з нідерландською компанією "Mada Participations B.V." та компанією UMG Investments.

Зараз на заводі тривають пусконалагоджувальні роботи, а після їхнього завершення запустять першу чергу заводу. Керівники обіцяють забезпечити 120 робочих місць вже наступного року.

На заводі вироблятимуть високо протеїнові кормові добавки, зокрема м'ясо-кісткове, кісткового і пір'яне борошно, а також тваринні жири, які використовують для виготовлення кормів для свійських і хатніх тварин.

Окрім того, підприємство надаватиме послуги зі збирання та транспортування решток сільськогосподарських тварин із птахофабрик, м'ясокомбінатів та забійних цехів для подальшого перероблювання. Запланована цілодобова система логістики, яка прийматиме дзвінки на забір сировини.

Планується, що завод розв'яже проблему незаконного захоронення відходів та несанкціонованої утилізації відходів м'ясопереробної галузі.

Поява заводу з перероблювання відходів тваринництва в Буську виглядає логічно, бо одразу за Буськом, у селі Ланерівка є фермерське господарство "Агро Захід Буг", яке займається розведенням свиней. Власник – Михайло Триструга зі Львова.

Після повноцінного запуску на заводі перероблятимуть понад 220 тонн сировини на добу. Загалом плановані потужності підприємства становлять 90 тонн готової продукції на добу.

Завод оснащений сучасним обладнанням з США. І на нього чекали пів року. Екскурсію заводом провели, попередньо ознайомивши з технікою безпеки під підпис. Також видали каски та жилети.

Завод в Буську відкривали помпезно, так, наче це довгоочікуваний первісток, з перерізанням синьої стрічки.

Зі сцени з промовами виступили власник Фіднова Ігор Ліскі, директор Андрій Огороднік та директор з інвестицій Надія Казначеєва, яка свою промову зі сцени виголосила російською, що досить дивно для Буська, де ніхто нею не спілкується і мало хто розуміє.

Для численних гостей відкриття заводу організували справжнє дійство – встановили білий святковий намет зі стільцями, сценою, лаунж зоною і фуршетом. Обслуговували захід Wise catering. Ведучим на відкритті заводу був Володимир Андієвський, який з 2016 року працює ведучим новин на телеканалі "ZIK", а до того працював ведучий інформаційних випусків на телеканалі "112 Україна" та ведучим інформаційної програми "Подробиці" та "Новини" на телеканалі "Інтер".

Завод священник освятив святою водою і до всього заспівали "Многая літа", хоча більша частина присутніх продовжувала світський відпочинок у шатрі з музикою.

Відкриття заводу Фіднова в Буську стало місцем проведення панельної дискусії "Перспективи розвитку сільського господарства в Україні", в якій взяли участь заступник Міністра аграрної політики та продовольства України з питань цифровізації, цифрової трансформації Тарас Дзьоба, заступник міністра керівник ТОВ "ЕФІ Груп" Олег Прохоренко керівниця департаменту агропромислового комплексу Львівської ОДА Тетяна Гетьман та генеральний директор компанії Recycling Solutions Дмитро Ануфрієв.

Як повідомив Олег Прохоренко, завод в Буську є першою ластівкою і незабаром завод Фіднова з'явиться в центральній Україні.

Серед гостей дійства опинилися відразу двоє голів Львівської ОДА – попередній Олег Синютка та чинний Максим Козицький.

Максиму Козицькому на урочистій церемонії дали слово, втім голова Львівської ОДА був лаконічний. За словами очільника області, запуск підприємства матиме позитивний вплив на якість життя мешканців.

"Завод Фіднова з виробництва високопротеїнових кормових добавок для сільськогосподарських і домашніх тварин є першим в Україні незалежним майданчиком, який прийматиме та перероблятиме сировину від аграрних підприємств регіону. Варто зазначити, що загальна сума інвестицій в будівництво заводу становить 20 мільйонів доларів США, а також підприємство створить близько ста робочих місць, що матиме позитивний вплив на якість життя мешканців регіону",– розповів Максим Козицький.

Олег Синютка нагоди висловитися не мав і всю урочисту частину провів в компанії Ростислава Сліпця, який виграв вибори міського голови Буська від Батьківщини.

На екскурсії заводом Олег Синютка йшов спереду разом з директором Фіднова Андрієм Огородніком, виглядав захоплено і ствердно кивав головою. Натомість Максим Козицький майже всю екскурсію провів у телефонній розмові, і, мабуть, мова йшла про щось важливе, оскільки голова ЛОДА завершив для себе екскурсію заводом достроковим бездоріжжям до своєї автівки.

За даними аналітичної системи YouControl, ТОВ "Фіднова" зареєстрували у 2018 році в Києві зі статутним капіталом в 143 898 272 грн. Основний вид діяльності товариства – оброблення та видалення безпечних відходів. Директор – Андрій Огороднік.

Засновниками Фіднова є приватне акціонерне товариство з обмеженою відповідальністю Мада Партісіпейшнс Б. В. з Нідерландів, Юрій Меженський з Луганська, Кіпрська компанія Юмджи Холдинг Лімітед, ТОВ "Іефай Холдинг" з Австрії, Людмила Пишна з Києва та ТОВ "ЕФІ Груп". А "Компанія Ефективні інвестиції" займається діяльністю у сфері права і зареєстрована у 2007 році в Києві за тією ж адресою, що й Фіднова. Засновник – Ігор Ліскі, а керівник – Олег Прохоренко.

Зазначимо, що кінцевим бенефіціаром Фіднова є Ігор Ліскі з Луганська. Також Ігор Ліскі – член ради директорів Канадсько-української торгової палати і був депутатом Луганської міської ради VI скликання від "Фронту Змін", партії, яку очолював Арсеній Яценюк, а у 2013 році "Фронт змін" об'єднався з ВО "Батьківщина". Ігор Ліскі продовжує навчання в Оксфордському університеті, а саме закінчує програму Executive MBA в бізнес-школі Said University of Oxford. Ліскі – президент баскетбольного клубу "Луганськ".

Ще один засновник, Юрій Меженський, був керівником ТОВ "Форест Технолоджі" в Житомирі, бенефіціар якої теж Ігор Ліскі, та керівником ДП "Сєвєродонецька ТЕЦ".

Автор: Ірина Савчук

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.