Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

нардепи з Львівщини

П'ятниця, 2 липня 2021, 11:45

18 нардепів з Львівщини не підтримали законопроект Зеленського про олігархів

нардепи з Львівщини

Верховна Рада у першому читанні прийняла закон Володимира Зеленського про олігархів.

Вчора, 1 липня, Верховна Рада прийняла у першому читанні законопроект №5599 президента Володимира Зеленського про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів).

"За" проголосували 275 народних депутатів.

Згідно із проектом закону, олігархом є особа, яка має значну економічну або політичну вагу в суспільному житті. Зокрема, щоб вважатись олігархом необхідно брати участь у політичному житті, мати значний вплив на засоби масової інформації, бути монополістом на загальнодержавному товарному ринку та володіти активами на більше ніж 1 мільйон прожиткових мінімумів.

Якщо три з цих ознак будуть наявні в однієї особи, то вона вноситься в Реєстр олігархів.

До осіб, які беруть участь у політичному житті автоматично відносяться президент, голова Верховної Ради, перший заступник та заступник голови ВР, нардепи, прем’єр, перший віце-прем'єр, міністри, їх перші заступники та заступники, керівник іншого центрального органу виконавчої влади, який не входить до складу Кабміну, голова СБУ, генпрокурор, голова Нацбанку тощо та/або є пов'язаною особою вище переліченими.

Також такими, що беруть участь у політичному житті, вважаються особи, які займають керівні посади в органах політичної партії та/або фінансують діяльність політичної партії, політичну агітацію або проведення мітингів чи демонстрацій з політичними вимогами.

Рішення про включення до Реєстру олігархів приймає Рада національної безпеки і оборони на підставі подання Кабміну, члена РНБО, НБУ, СБУ або Антимонопольного комітету. Вводить в дію рішення РНБО президент. Воно набирає чинності після його офіційного опублікування.

Якщо особа потрапила до цього переліку, то до неї застосовують ряд обмежень: буде заборонено здійснювати внески на підтримку політичних партій та брати участь у великій приватизації, подання декларації про доходи.

Законопроектом також пропонується зобов’язати олігархів перед початком зустрічі із держслужбовцями повідомляти, що вони включені до Реєстру олігархів.

Виключити особу із Реєстру можливо, якщо у неї відсутні не менше двох ознак, передбачених для потрапляння в цей список.

З львівських нардепів законопроект підтримали: Євген Петруняк (Слуга народу), Юрій Камельчук (Слуга народу), Остап Шипайло (Слуга народу), Святослав Юраш (Слуга народу), Орест Саламаха (Слуга народу), Ірина Верещук (Слуга народу), Ростислав Тістик (Слуга народу), Мар'ян Заблоцький (Слуга народу), Андрій Герус (Слуга народу), Тарас Батенко (За майбутнє), Ярослав Дубневич (За майбутнє), Павло Бакунець (Довіра), Андрій Кіт (Довіра).

Відсутні на пленарному засіданні: Тарас Козак (Опозиційна платформа – За життя), Юрій Загородній (Опозиційна платформа – За життя).

Проголосували проти: Андрій Лопушанський (Європейська Солідарність), Олег Синютка (Європейська Солідарність), Микола Величкович (Європейська Солідарність), Степан Кубів (Європейська Солідарність), Андрій Парубій (Європейська Солідарність), Софія Федина (Європейська Солідарність), Михайло Бондар (Європейська Солідарність), Микола Княжицький (Європейська Солідарність), Володимир В'ятрович (Європейська Солідарність), Ярослав Рущишин (Голос), Галина Васильченко (Голос), Роман Лозинський (Голос), Ярослав Юрчишин (Голос), Наталія Піпа (Голос).

Були присутні у залі, але не голосували: Олена Кондратюк (позафракційна).

Утрималися: Михайло Цимбалюк (Батьківщина).

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.