Зміст статті

12 липня 2021Ірина Савчук

Фата-моргана Козицьких

Нафтогазові апетити родини Козицьких в українських Карпатах.

Нафто-газовий підрозділ бізнесу Козицьких в публічній сфері представляє Степан Козицький.

В лютому минулого року на Українському енергетичному форумі він зробив доволі сенсаційну заяву про те, що до 2029 року група компаній Західнадрасервіс планує відкрити мегародовище  газу в Західній Україні. В основі такого прогнозу, за твердженням молодшого брата голови Львівської ОДА Степана Козицького, власні дані та розуміння того, що буріння на глибокі поклади в Карпатах не проводилися. Тому Західнадрасервіс й буде шукати автохтонний газ та знайде його.

"Степан Зіновійович наголосив, що група Західнадрасервіс взяла зобов'язання перед урядом України щодо проєкту УРП (угода про розподіл продукції – ред.), і компанія ні уряд України, ні народ України не підведе!" – переказала виступ Козицького пресслужба Нафтогазу.

У травні вже цього року Степан Козицький розвинув цю тему заявою про те, що компанія має намір відновити Західноукраїнські Емірати завдяки відкриттю великого родовища Автохтон. За останній рік компанія провела 476 км сейспорозвідувального профілювання на своїх родовищах та ділянках, а також нещодавно придбала два бурових верстати, які можуть пробурити свердловини глибиною 7000 м.

Варіанти звернулися до львівських геологів з проханням пояснити про що, власне, мова та наскільки реальним є виконання Козицькими цієї обіцянки. Викладемо коротко суть їхніх відповідей.

Газ автохтону Карпат – це газ покладів, які тільки прогнозуються, а не видобувається. Нафта і газ у Карпатах видобуваються в середньому з глибин 3-4 км, але є родовища, де поклади встановлені значно глибше: 5,8 км на Соколовецькому родовищі, 5,3 км на Янківському родовищі, а в інтервалі 4,5-5,0 км можна назвати ще з десяток родовищ. Крім того, в деяких глибоких свердловинах, наприклад, у 1 Довголуцькій, виявлені ознаки вуглеводнів у керні (порода, вибурена зі свердловини) з глибини 5,8 км. 

Нині ніхто не знає чи є щось (і що саме) на такий глибині. До того ж не факт, що це буде мегародовище, а не багато маленьких. Існують лише теоретичні напрацювання та розрахунки, які потрібно ретельно перевіряти на практиці.

Геологічна розвідка таких родовищ – тривалий, складний та фінансово витратний процес. Її результати залежать від сучасних технологій, а також від наявності висококваліфікованих фахівців, які здатні якісно опрацювати отримані матеріали та виробити максимально точні рекомендації щодо місць закладки свердловин. Тому що можна й помилитися. Згідно зі статистикою, лише кожна третя бурова у світі давала результат, тобто газ чи нафту. Видатки на глибинне буріння значно зростають залежно від показника глибини свердловини, відповідно зростає також й собівартість видобутку нафти чи газу. 

Попри все промислове добування нафти та газу зі значних глибин в Карпатах технологічно можливе та відносно безпечне. Його ведуть традиційним буровим способом. Сучасні бурові установки мають замкнутий цикл перероблення шлаків та інших відходів буріння, отож практично загрози природі не несуть. Небезпеку екології можуть становити підготовчі роботи з облаштування під'їзних доріг до нових бурових.

Нині ніхто не може обрахувати точні цифри капіталовкладень в такий проєкт, оскільки це залежить від багатьох факторів передусім від обсягу покладів (чим вони більші, тим менша собівартість), кон'юнктури ринку та глобальних тенденцій. Але й так зрозуміло, що такий проєкт є надто дорогим і потребує потужних інвестицій. 

Загалом вчені виділили 15 перспективних структур автохтону Покутсько-Буковинських Карпат розміром 5 на 10-12 км з якими можна працювати. Обсяги запасів нафти на цих ділянках оціюнюють у 250 мільйонів тонн нафти. Автохтон вже, наприклад, розкрили на південному сході Карпат у Лопушнянському родовищі, але в цьому випадку йдеться про глибину до 6 км. Втім найбільші очікування вчені пов'язують з ділянкою поблизу села Яблуниця (Івано-Франківська область).

Втім, як стверджує частина експертів, компанії Козицького не цікавляться цим районом, а працюють на північному заході Карпат. Інші, навпаки, запевняють, що саме в тому районі вони планують провести своїми силами сейсморозвідку 3D. Там же, де зараз працюють ці компанії, досить складна ситуація, яка потребує ретельного вивчення. Шукати мегародовище автохтону в цьому районі, на переконання вчених, буде великим ризиком для приватної компанії, тому що дізнатися про запаси нафти та газу можна буде лише після закладання хоча б однієї свердловини. Сейсмика показує лише форму покладів, а для того, щоб зрозуміти, чи буде там газ та нафта, потрібно дістати та дослідити саму породу.

Попри високі ризики тема глибокого буріння нині в пріоритеті не лише у Західнадрасервісу, але, й, наприклад, у державного Нафтогазу, інших приватних компаній, які працюють на Сході України та вже добувають газ з глибини понад 6 метрів. Також варто згадати й польських сусідів, які добувають нафту в подібний спосіб майже на кордоні з Україною. Все насправді залежить від якісної розвідки, досвіду, великих грошей, технологій, а також щастя. До того ж у ситуації Козицьких є реально задекларований термін – до 2029 року.

Степан Козицький

Ця ситуація спонукала Варіанти уважніше поглянути на нафто-газовий бізнес Козицьких. Степан Козицький свого часу розповів, що все почалося у 2004 році, коли батько започаткував разом із партнером діяльність на Франківщині в Богородчанському районі. Нині нафто-газовий бізнес Козицьких варто розділити на дві частин: спільний бізнес з чеським мільярдером Карелом Комареком, а також бізнес, де офіційно фігурує сім'я Козицьких і особи, що входять в їхню орбіту впливу.

Зіновій Козицький (фото: iclub.energy)

MND Ukraine

Зіновій Козицький спільно з Карелом Комареком і голландською АТ Ем Ен Ді Юкрейн (MND Ukraine a.s.), за даними аналітичної бази Youcontrol, є власниками трьох підприємств:

ТОВ "Геологічне бюро Львів" (ГБР) створено у 2002 році. Володіє дозволом на видобування газу на ділянці Чайковицькій у Львівській області з 2015 до 2035 року. В 2020 році задекларувало активів на суму 20,215 млн грн, виторг – 6000 грн, зобов'язання – 6,671 млн грн.

ТОВ "Прикарпатська енергетична компанія" (ПЕК) заснувано в 2008 році. ПЕК з 2015 року виконує пошуково-розвідувальні роботи на Грабівській площі в Івано-Франківській області. Продаж газу здійснювався відповідно до ліцензії НКРЕКП від 2014 року, п'ятирічний термін дії якої вже сплив. У 2020 році її активи становили 20,643 млн грн, виторг – 128 тис, зобов'язання – 3,740 млн. грн.

ТОВ "Горизонти" створено у 2009 році. Має дозвіл на видобування нафти і газу на площі Бунявській з 2015 до 2035 року, а також на площах Гірській та Берегівській Львівської області на видобуток природного газу. В 2020 році задекларувало активи – 540, 036 млн грн, виторг – 180,104 млн, зобов'язання – 257,794 млн. грн.

Підприємства нині входять до групи Moravské naftové doly Ukraine (MND Ukraine), яку заснували у 2014 році. Власником 80% акцій компанії MND Ukraine є Карел Комарек, а 20% акцій належить кіпрській компанії Івена Лімітед. За нею, як припускають Варіанти, і може ховатися Зіновій Козицький.

MND Ukraine входить до групи компаній KKCG, яка належить Карелу Комареку та розвиває багатопрофільний бізнес з 1995 році у всій Європі. KKCG нині займається лотереями та гральним бізнесом, інформаційними технологіями, енергетикою та нерухомістю, але розпочиналося все з видобутку нафти та природного газу. На зламі століть Комареку шалено пощастило – його компанія розвідала нові нафтові та газові родовища в Моравії.

Пізніше нафто-газовий підрозділ компанії MND Чехія розпочав аналогічні проєкти з пошуку і видобутку нафти в багатьох країнах світу, переважна більшість з яких була неуспішними. Родовища поблизу Домборжице в Чехії з роками виснажилося. Але у 2007 році MND розпочала співпрацю з російським Газпромом. Саме в Домборжице Газпром спільно з MND у 2013-2016 роках збудував підземне сховище газу, щоб забезпечити надходження російського газу в Європу.

"Проєкт покликаний забезпечувати надійність постачання російського газу газопроводами ОПАЛ і Північний потік", – стверджується на сайті Газпрому.

У листопаді 2020 року російське Радіо Свобода оприлюднило статтю, яка вказує на те що Карел Комарек активно долучається і до інших проєктів Газпрому в Європі та Росії, а кошти, які він отримує від газового бізнесу, вкладає в гральний та енергетичний бізнеси.

Чеська Seznam Zpravy присвятила цілий огляд нафто-газовому бізнесу Комарека. Видання стверджує, що нафто-газовий видобуток MND відійшов на другорядні позиції в KKCG. Нині він становить лише 10% всього бізнесу KKCG. Цьогоріч MND задекларувала невеликий прибуток, а в останні три роки працювала в збиток. І навряд чи, на думку видання, колись в майбутньому MND вдасться повернутися до надприбутків, які вона отримувала від нафти та газу у свій золотий період, до початку кризи 2008 року.

Втім MND, як стверджує Seznam Zpravy, покладає великі сподівання на добування газу в Україні, і саме цей напрямок для компанії є нині пріоритетним.

"Спільне підприємство MND Ukraine, п'ята частина в якому належить місцевому партнеру (офіційно 20% акцій належить кіпрській компанії Івена Лімітед – ред.), отримує 260 000 м³ газу за добу лише з одного Гірського родовища, що є більшим за весь видобуток компанії нині в Чехії. Окрім того, MND Ukraine має частки в компаніях, які володіють ще п'ятьма (чотирма – ред.) ліцензіями на видобуток корисних копалин та шукають нові родовища", – заявляє керівничка MND Яна Хамршмідова. Нині, за її словами, Україна для Комарека важливіша, ніж видобуток всередині країни.

Карел Комарек (фото: forbesmedia.cz)

Бізнес няня Козицького

Родинний нафто-газовий бізнес Козицьких – це група компаній Західнадрасервіс, де ключову роль відіграє батько Зіновій Козицький. Він засновник та єдиний отримувач прибутків, а також, як зізнався в одному інтерв'ю Степан Козицький, той, хто приймає всі рішення. Нинішнє керівництво більшості компаній здійснює Степан Козицький чи наближені до сім'ї Козицьких особи.

Група компаній Західнадрасервіс займається розвідкою, бурінням та видобутком нафти й природного газу у Західній Україні, а також надає сервісні послуги.

У групу Західнадрасервіс офіційно входить 7 компаній, які здійснюють видобування газу на чотирьох родовищах на Львівщині, і, загалом, на шести родовищах в Західній Україні.

До групи входять:

ПП Нордік зареєстроване у 2005 році. Займається видобутком газу. ПП "Нордік" має дозвіл на вивчення та видобування нафти і газу на площі Колодницькій з 2015 року терміном на 20 років. Ділянка займає площу 9,4 кв. км, і розташована на території Стрийського району Львівської області. У 2020 році задекларувало активи – 78, 666 млн грн, виторг – 71,225 млн, зобов'язання – 72,668 млн.

ПП Проект-Буд зареєстроване у 2007 році. Основний вид діяльності – видобуток газу. Компанія володіє правом на розвідку та видобуток нафти і газу на площі Рудниківській з 2015 по 2035 рік. Ділянка займає площу 205,7 кв. км, яка розташована на території Миколаївського, Жидачівського та Пустомитівського районів Львівської області. У 2020 році активи склали – 164, 707 млн грн, виторг – 77,952 млн, зобов'язання – 99, 977 млн грн.

ТзОВ Укрспецзамовлення створили у 2007 році. Бенефіціари – Зіновій Козицький, Любов Реброва та Адріана Грицкевич. Компанія займається розвідкою, бурінням та видобутком нафти і володіє на 20 років правом на дослідно-промислову розробку родовищ нафти на Зворівській площі у Львівській області. Ділянка займає площу 24,2 кв. км, яка розташована на території Самбірського та Старосамбірського районів. Підприємство задекларувало виторг лише в 2019 році в сумі 420 тис. грн. У 2020 році його активи становили 4, 098 млн, зобов'язання – 18,226 млн грн.

ТОВ "Західнадрасервіс" заснували у 2008 році. Основним видом діяльності є добування газу. Компанія володіє14 ліцензіями, зокрема, на дослідно-промислову розробку родовищ вуглеводнів з подальшим видобуванням нафти і газу на площах Гаврилівській, Мостище-Крехівській та Бистрицькій. У 2020 році активи склали 609,814 млн грн, виторг – 637, 301 млн грн, зобов'язань було на 89,036 млн грн. Цього року у січні Львівська ОДА закупила в Західнадрасервісу 12 000 куб. м  природного газу за 90 тис. грн.

ТОВ "Георозвідка" заснували у 2009 році. Сспеціалізується на діяльності у сфері інжинірингу, геології та геодезії. Компанія займається підготовкою перспективних об'єктів під глибоке буріння та використовує 2D сейсмічну зйомку. У 2020 році задекларувала: активи – 78,666 млн грн, виторг – 71,225 млн, зобов'язання – 72,668 млн грн.

ТОВ "Бурова компанія Горизонти" створили у 2013 році. Основний вид діяльності – розвідувальне буріння, послуги буріння та капітального ремонту свердловин. Компанія має шість бурових установок різної вантажністю від 50 т до 340 т, флот коілтюбінгу та сервіс похило-скерованого буріння. У 2020 році задекларувала активи – 1,054 млрд грн, виторг – 499 млн, зобов'язання – 520 млн грн.

ТОВ "Бурова компанія Горизонти" у 2020 році виграло у чотирьох закупівлях на загальну суму 260 293 386 грн. Всі проводило АТ "Укргазвидобування".

ТОВ "Нордік-Буд" зареєстрували у 2019 році. Основний вид діяльності – будівництво трубопроводів. ТОВ "Нордік-Буд" в 2020 році задекларувало активи – 273,895 млн грн, виторг – 210,621 млн, зобов'язання – 69,027 млн грн. У лютому 2020 року "Нордік-Буд" переміг у торгах із продажу будівлі дитячого санаторію на вулиці Коновальця у Львові. Через сильний розголос Козицький відмовився під підписання угоди. Цьогоріч Нордік-Буд виграв в п'яти державних закупівлях на загальну суму 12 109 943 грн. Послуги компанії закупили АТ "Укргазвидобування" та підрозділи ТОВ "Оператор газотранспортної системи України".

У групу Західнадрасервіс офіційно входять ще п'ять компаній: ТзОВ "Еко-Оптіма", ТзОВ "Карпатський вітер", ТОВ "Самбірська сонячна станція", ТзОВ "Самбірська сонячна станція-2", ТОВ "Сонячна електростанція "Богородчанська-1", які працюють в альтернативній енергетиці, а тому про них мова піде згодом.

У 2017 році ТОВ "Західнадрасервіс" спільно з зареєстрованими в США Діджітал Солід Стейт Пропалшн та ТОВ Депсол Технолоджіс створив ТОВ "Газпетропалшн" для надання допоміжних послуг у сфері добування нафти та природного газу. В 2020 році активи товариства становили – 5 тис. грн, виторг – відсутній, зобов'язання – 19 тис. грн.

У  2019 році ТОВ "Західнадрасервіс", ПП "Нордік" та ПП "Проект-Буд" заснували ТОВ "Велл Ко", яке також займається видобутком природного газу. У 2020 році його активи склали – 407 тис. грн, виторг – 0 грн, зобов'язання – 1,8 тис. грн.

Поза компаніями, які входять до групи Західнадрасервіс, Зіновій Козицький є кінцевим власником ТОВ "РСГ" (з 2011 року),  яке заснувала нідерландська компанія "РСГ Бі. Ві.". У 2020 році його активи склали – 442 тис. грн, виторг – відсутній, зобов'язання – 1,92 млн грн.

Також історично Зіновий Козицький пов'язаний з ТОВ "Укрнафтогазінвест" (керівник до 2009 року), яке займається видобутком газу. Його засновниками є італійська компанія Compagnia Generale Idrocarburi та ПрАТ "Газенерго-Україна". До 2013 року він також обіймав керівну посаду у ТОВ "Трубопласт", яке створили у 1999 році, і засновниками якої є зареєстрована у США компанія "Каслвуд Холдінгс Елелсі" та зареєстрована на Кіпрі компанія "Століца Девелопмент Лімітед". ТОВ "Трубопласт" у червні потрапило у санаційний список РНБО.

Степан Козицький в одному з інтерв'ю розповів, що до 2010 року існувала група газовидобувних компаній, в яку входили "Укрнафтогазінвест", "Трубопласт", "Горизонти" та інші.

Західнадрасервіс має високу репутацію серед фахівців і клієнтів. Сервісними послугами компанії користуються українські нафто-газові компанії, а також закордонні клієнти. Буровий верстат Козицьких працює в Об'єднаних Арабських Еміратах. Фахівці відзначають, що Західнадрасервіс має власну сучасну техніку, працює якісно, надає клієнтам повний цикл робіт, які пов'язані з геологічною розвідкою, роботою бурових установок та обробкою вуглеводнів.

В активі компаній відкритих 10 газових та одне нафтове родовище, але невеликих за обягами. Найбільш потужним є Бистрицьке родовище – 260 тисяч кубічних метрів на добу. Щодо власних родовищ, то у компаній Козицьких, як пояснюють експерти, проста тактика: є розвідане родовище, спеціалісти компанії його дорозвідують, використовуючи наявні матеріали, каротажні діаграми, і вивчають ту з його частин, де пошук ще не проводився. Тобто вони розробляють фланги родовищ, скеровуючи туди газопроводи. Інвестиції в одне родовище становлять приблизно 82,766 млн грн. Цю суму двічі озвучував Степан Козицький щодо двох проєктів.

За даними Нафтогазу у 2020 році Західнадрасервіс увійшов у перелік семи газовидобувних приватних компаній, де обсяг видобутку газу становив понад 0,1 млрд куб. м, а також у перелік чотирьох з них, де наростили обсяги видобутку газу в порівнянні з 2019 роком.

Наприкінці 2020 року Західнадрасервіс уклав з державою угоду про розподіл продукції (УРП), а фактично отримав без аукціону право на розробку протягом 50 років Угнівської ділянки в межах Львівської та Івано-Франківської області. Особливістю угоди про розподіл продукції є те, що інвестор має право розпоряджатися не всією видобутою продукцією, а лише частиною за вирахуванням частки, яку він передає державі. Зважаючи на  високий ризик інвестора та необхідність значних інвестицій, держава встановлює також особливий режим оподаткування для проєктів УРП.

Попри всі застереження експерти вітають та підтримують ентузіазм і наміри Козицьких зайнятися глибинним видобутком горючих копалин в Карпатах, адже на сході України саме приватники нині реалізовують проєкти глибинного буріння, щоправда, умови там не настільки важкі, як у Карпатах. Але разом з тим вони висловлюють сумніви щодо того, що компанії Козицького здатні самотужки реалізувати такий складний та дорогий проєкт.

Можна скільки завгодно порівнювати українські Карпати з Кувейтом, Еміратами чи Техасом, можна також згадувати про те, що свого часу газ з Дашави надходив до Москви, Ленінграда та Мінська, а сам Львів збудували на прибутки від нафтового бізнесу, як про це красиво розповідає Степан Козицький, але технічних і фінансових потужностей компаній Козицького може не вистачити на те, щоб відновити колишні позиції Західної України у світових рейтингах нафто- і газовидобутку.

Потенційно партнерами Козицьких можуть стати державна компанія Укргазвидобування чи іноземний інвестор (з відомих світових видобувних компаній). Їхня участь необхідна передусім для здійснення технічного супроводу буріння та фінансової підтримки. Як Варіантам розповіли експерти, потужні іноземні компанії зазвичай в річних бюджетах закладають 5-7% на геологічну розвідку нових ділянок. Навіть якщо не вдається знайти нафту чи газ, то вони отримують ексклюзивні дані щодо геології. А в тому проєкті дійсно будуть нові дані, оскільки надра Карпат, про які йде мова, абсолютно ще ніхто не розвідував та не описував науково.

Втім перешкодою до такої співпраці може стати політика Європейського Союзу в питанні запобігання змінам клімату. У 2019 році Європейська комісія ухвалила Європейський зелений курс, який має  на меті створення кліматично нейтральної економіки. Це означає відмову від технологій виробництва енергії, що забруднюють атмосферне повітря (видобуток вугілля, нафти та газу) на користь екологічно чистих технологій. Україна, яка розвивається в фарватері Європи, вже розпочала підготовку до зеленого переходу.

Максим Козицький (фото: Фб Максима Козицького)

На жаль Варіантам до моменту публікації не вдалося отримати відповідь від Степана Козицького щодо реальної ситуації з реалізацією проєкту відкриття мегародовища газу в Карпатах до 2029 року. Редакція готова в будь-який момент оприлюднити його коментар. Адже вважаємо, що рано чи пізно, Козицький чи хтось інший таки започаткує промислове добування нафти та газу  зі значних глибин в Карпатах.

Зазначимо, що вчені, які були експертами, побажали залишитися анонімами.


фото: bloomberg.com

Автор: Ірина Савчук

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.