Зміст статті

14 липня 2021Ірина Савчук

Табір друзів у Брюховичах

У Львові осіб з інвалідністю з Луганщини навчали підприємництва у сфері сільського туризму.

7-12 липня у Львові (Брюховичі) Товариство "Зелений хрест" навчало осіб з інвалідністю з-поміж мешканців Луганської області підприємництва у сфері сільського туризму. Тренінг відбувався у межах Програми розвитку ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки урядів Данії, Швеції та Швейцарії.

Голова "Зеленого Хреста" Олександр Волошинський розповів, що його організація в партнерстві з ЛОМГО "АМІ-Схід" (Кремінна) отримали грант від Програми розвитку ООН на розвиток громадських організацій, які працюють в Луганській та Донецькій області.

"Ми провели цикл семінарів щодо підготування проєктів, а саме навчали учасників проєкту того, як працювати з людьми з інвалідністю у сфері туризму. Однак теоретичні знання, які здобули мешканці Луганщини потрібно було підкріпити практичним досвідом, оскільки наразі на Луганщині у сфері сільського туризму, який адаптований для осіб з інвалідністю, практично нічого немає. Тому ми зробили все для того, щоб привезти наших учасників з Луганщини до Львова, показати їм найкращі практики та переконати у тому, що на найпростіших речах можна розпочинати бізнес у сфері сільського туризму", – пояснює Олександр Волошинський.

Організатор тренінгу наголосив на тому, що більшість з учасників тренінгу вперше на Львівщині та взагалі не виїжджали за межі своєї області.

"Візит до Львова для них став культурним шоком – наскільки це інша територія, інші звичаї. Хочемо максимально витягувати людей зі Сходу, щоб вони бачили, що життя буває інакше. Щоб вони зробили для себе висновки, тому що ніхто з них дотепер не займався підприємництвом у сфері сільського туризму" – розповідає Олександр Волошинський.

Учасників проєкту відбирала місцева громадська організація на Луганщині, АМІ-Схід. Розпочинала роботу над проєктом в Луганській області Тетяна Баранцова, яку згодом призначили Урядовою уповноваженою з прав осіб з інвалідністю. Тож на момент, коли проєкт отримав фінансування, роботу над ним продовжили вже інші координатори в Кремінній.

До проєкту долучилися активісти та представники громадських організацій, які працюють з особами з інвалідністю, а також особи з інвалідністю, які мешкають в сільській місцевості Луганщини.

Тренінг, що відбувся у Брюховичах, спрямовувався на ознайомлення осіб з інвалідністю про можливості підприємницької діяльності у сфері сільського туризму. Навчання провели тренери: Наталя Гнатюк, Оксана Бондар та Олександр Волошинський. Вони поділилися зі слухачами своїми знаннями щодо особливостей маркетингу послуг сільського туризму, облаштування сільських садиб та прилеглої території, а також надали конкретні поради щодо створення підприємства сільського туризму в Україні.

Для гостей з Луганщини організували навчальні поїздки у Свірзький замок, на Скарбову гору, у Казкові поля та у Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького. Вони також відвідали сільську садибу, яка адаптована для осіб на візку Ярослава Кузя в селі Стрілки.

"Одна справа те, що написано в програмі, а інше те, скільки ми зробили поза програмою. Ми до пізнього вечора возили учасників скрізь, де могли, щоб максимально використати їхнє перебування на Львівщині з користю для них", – додає Олександр Волошинський.

Протягом шести днів тренінгу учасники з Луганської області готували свої проєкти у сфері сільського туризму для осіб з інвалідністю, а останнього дня тренінгу презентували їх. Участь в обговоренні проєктів взяв заступник начальника управління начальник відділу розвитку туризму та курортів Львівської ОДА Тарас Лозинський. Він також вручив сертифікати учасникам тренінгу.

Серед проєктів, які планують реалізувати на Луганщині: туристичний проєкт сільського способу життя у Святогірську, фестиваль ведичної практики Бабівка, 5-денний сімейний фестиваль в Білокуракиному, проєкт "Табір друзів" у Попасній. Також поза програмою презентували проєкт – тиждень навчань зі стрільби з лука в смт Немирів у Львівській області. Під час презентації останнього автори проєкту навчили Тараса Лозинського стріляти з уявного лука та попросили сприяння у його реалізації.

Олександр Волошинський також повідомив про те, що для цієї групи учасників тренінгу запланована навчальна поїздка в Польщу, оскільки ніхто з них жодного разу не був за кордоном.

Учасники тренінгу висловили своє захоплення Львовом, де побували вперше, і подякували своїм тренерам.

"Дуже багато досвіду ми перейняли у тренерів. Вони всі різні. В когось ми навчилися того, як поводитися, а в когось – пунктуальності. А це досвід нам, як майбутнім надавачам послуг, нам потрібно буде робити все вчасно. Дякую тренерам за цікаві та вкрай потрібні навчання", – розповіла одна з учасниць тренінгу.

Автор: Ірина Савчук

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.