Зміст статті

23 липня 2021Ксенія Савчук

Моршинська стратегія

У Моршині розпочали працювати над головним документом розвитку громади.

У Моршині відбувся перший етап робочої майстерні щодо написання стратегії громади.

Це комплексна робота з чотирьох етапів, і до кінця листопада цього року робоча група повинна представити готовий документ. До робочої групи увійшли сорок активних мешканців, підприємців, управлінців, освітян та молодь Моршинської територіальної громади.

У травні Моршинська та шість інших громад Львівщини виграли конкурс від Асоціації Місцевих Рад "Ради Львівщини". Тепер експерти з розвитку громад і стратегічного планування допомагають зрозуміти територіальним громадам їхні сильні сторони, щоб надалі розвиватися в цьому напрямку.

"Моршин вже мав стратегію розвитку на 2009-2020 роки, і тоді вдалося багато реалізувати. Але змінилася структура, додалися населені пункти, а карантин змінив бюджет. Ми сподіваємося на роботу з експертами та віримо у те, що вони побачать щось нове в нашій громаді та допоможуть нам", − розповідає керівниця відділу та економічного розвитку та інфраструктури Моршинської міськради Ірина Пеленська.

Також громади отримали можливість оплачувати лише половину вартості, оскільки іншу половину оплачує Асоціація Рад Львівщини. Розробка та написання стратегії річ вартісна, коштує від 250 000 до 600 000 гривень. А завдяки співфінансуванню стратегія для Моршина обійшлася в 49 900 гривень.

Керівник громадської організації "Наше місто" Віталій Никофорів зазначає, що всі учасники робочої групи натхненні змінювати громаду та сподіваються, що розроблення стратегії їм у цьому допоможе.

"Це дуже добре, коли проводяться засідання робочої групи зі залученням не лише владних структур, але й громадськості. Нам продемонстрували опитування та аналіз базових показників розвитку громади, вказали на недоліки, а це викликало дискусію та жваве обговорення. Я вважаю, що це добре, коли ми бачимо, куди нам рухатися далі. Тенденції ведуть до трансформації у туристичній сфері, зокрема, через пандемію, а також необхідність пошуку та залучення додаткових інвестицій", − наголошує він.

Експерти від Асоціації Місцевих Рад "Ради Львівщини" зі стратегічного планування Олександр Волошинський та Петро Мавко озвучили результати опитування серед місцевих підприємців та мешканців (28 та 168 респондентів відповідно). З позитивного зазначили, що високий відсоток опитаних планує залишатися мешкати у Моршині та розвивати власний бізнес.

Під час першої майстерні присутні провели SWOT-аналіз, тобто визначили сильні та слабкі сторони Моршинської громади, а також шанси й ризики у її розвитку. Надалі робоча група вже розроблятиме стратегію на основі цього аналізу.

Голова Моршинської територіальної громади Руслан Ільницький вважає стратегію важливим документом.

"Це перше засідання робочої групи, і добре, що до неї залучені різні сегменти суспільства. Хочеться, щоб усі спілкувалися та не боялися висловлювати власну думку щодо стратегії майбутнього громади. Я сподіваюся, що за час проведення цих тренінгів ми озвучимо пропозиції щодо того, якою має бути успішна громада. Від тренінгу я очікую самореалізації кожного з нас, а ця праця принесе користь громаді в економічному та соціальному планах", − зазначає Ільницький.

Керівник громади також розповів, що дослідження, яке провели експерти, вказує на  неактивність більшості мешканців громади. Однак є запити на зміни, які треба почути та запровадити. Тут варто бути гнучкими та адаптовуватися під потреби суспільства.

"Місто Моршин – це знаний бренд курортного відпочинку. Нещодавно до громади долучилося ще тринадцять сіл. А виклики сучасного світу (пандемія та економічна криза) змінюють суспільні настрої та бачення на звичні речі. Ми хочемо допомогти активним членам цієї громади у тому, щоб вони мислити на крок уперед завдяки стратегії розвитку, будували своє нинішнє для комфортного життя громади", − зазначає голова Асоціації Місцевих Рад "Ради Львівщини" Андрій Якимів.

Наступну стратегічну майстерню для Моршинської громади попередньо запланували на 5 серпня. Результатом цих навчань має стати напрацювання стратегії у вигляді єдиного документа щонайменше до 2027 року. Найважливіший акцент стратегії поставлять на питання місцевого економічного розвитку та підвищення якості життя мешканців громади.

"Серед завдань Асоціації Рад Львівщини важливим моментом є формування ефективної економічної стратегії територій Львівської області. Тому ми й допомагаємо співфінансуванням та експертним супроводом. Кожен з учасників майстерні побачить для себе те, де і як він зможе долучитися до розвитку громади", − наголошує виконавчий директор Асоціації Рад Львівщини Андрій Якимів.

Один з напрямків роботи Асоціації – "Економічний розвиток" має на меті формування ефективної економічної стратегії, активізацію підприємницьких ініціатив та інвестиційної діяльності.До розробки стратегій залучили експертів: Олександра Волошинського, Петра Мавка та Олександра Софія.

Асоціація Рад Львівщини нині допомагає ще сімом громадам області (Червоноградській, Золочівській, Славській, Бориславській, Моршинській, Радехівській та Сокальській) розробляти головний документ розвитку.

Автор: Ксенія Савчук

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.