Зміст статті

30 липня 2021

Оброшинський Ренесанс

Асоціація Місцевих Рад "Ради Львівщини" та УКУ навчають керівників нових підходів до управління громад.

"Цінності та рішучість – це рушій позитивних змін в суспільстві". Цьому та іншим корисним речам навчаються управлінці новостворених громад в програмі Good Governance. Це спільна ініціатива Асоціації Місцевих Рад "Ради Львівщини" та Українського Католицького Університету.

У її межах УКУ долучає обраних керівників до Школи публічного управління, де готують фахівців для державного та місцевого управління за сертифікованими програмами. До першого набору експерти Асоціації за конкурсом обрали трьох слухачів:

– головну спеціалістку Оброшинської сільради Тетяну Волошинську;

– заступницю міської голови Нового Роздолу Ольгу Ганачевську;

– секретаря Славської селищної ради Олега Даниляка.

Навчання відбувається у трьох модулях. Протягом двох місяців представники громад дізналися про лідерство та сучасні підходи до управління.

«Ми розпочали навчання з більш філософських питань: "Еволюція мислення", "Управління економікою держави" тощо. Пів доби ми сиділи, наче заворожені – дуже сподобалося. Чимало речей, які просто впорядкувалися в голові", – коментує навчання представниця Оброшинської сільради Тетяна Волошинська.

"Тут насправді надзвичайно цікаві спікери, які у вільній та доступній формі розповідають про речі, про які раніше ми не задумувалися. Наприклад, якщо виникла проблема, то її потрібно вирішувати не на рівні, де вона виникла, а на вищому рівні. Вирватися з цієї операційної діяльності місцевого самоврядування та подивитися з висоти інтелектуального польоту спікерів на всі ці речі – це особливо цікаво", – розповідає Олег Даниляк зі Славського.

Співпраця Асоціації та УКУ дає можливість управлінцям, яких обирають за конкурсом, навчатися безплатно, оскільки фінансується Good Governance коштом Асоціації (50%) та УКУ (50%).

«Це один із напрямків, яким займається Асоціація Рад Львівщини – "Управління знаннями територіальних громад". Таким чином ми розвиваємо необхідні компетенції серед керівників. Це була перша ініціатива, а незабаром ми вже оголосимо про наступний відбір", – зазначає керівник Асоціації Місцевих Рад "Ради Львівщини" Андрій Якимів.

Після проходження теоретичної частини управлінці з Нового Роздолу, Славського та Оброшиного отримали завдання розробити проєкти, які надалі можна буде запровадити в їхніх громадах. Так Тетяна Волошинська та Ольга Ганачевська успішно захистили спільний проєкт і отримали сертифікати від Школи Управління УКУ.

"Мені приємно, що наша програма Good Governance підтримує Асоціація Місцевих Рад "Ради Львівщини". Слухаючи проєкти, які захистили учасники, мені здається, там заховано чимало цікавих ініціатив та інновацій, які учасники точно мають намір впроваджувати. Ця співпраця є результативною, гадаю, що матимемо добрий вплив та наслідки такого партнерства", – розповідає декан факультету суспільних наук УКУ Володимир Турчиновський.

Журналістам Варіантів цікаво було дізнатися, що ж це за проєкт і чи матиме він продовження в громадах. Для цього ми поїхали до Оброшинської громади, щоб зустрітися з авторкою проєкту Тетяною Волошинською.

Навчання у Львові закінчилося місяць тому, але головна спеціалістка Оброшинської сільради й досі під враженням від Школи управління. Пані Тетяна зазначає, що ці два місяці тренінгів відкрили для неї особисті перспективи та мотивацію.

"Моє професійне зацікавлення у тому, щоб навчитися шукати кошти, які згодом можна буде застосувати для розвитку громади, а також у тому, щоб лобіювати інтереси громади", – наголошує Тетяна Волошинська.

А щодо випускного проєкту, то його розробили ще раніше. Мова йде про створення молодіжного коворкінгу та медіатеки, які схожі на ті, що функціонують у Львові. Також з'ясувалося, що не лише Оброшинська, але й Новороздільська громада хоче створити коворкінг. А ще Тетяна Волошинська познайомила нас з представниками місцевого самоврядування та активістами, які залучені до проєкту створення коворкінгу.

За словами керівниці відділу освіти Оксани Бенцак, діти та молодь в Оброшиному активно долучаються до життя громади, а тому вони й вирішили створити консультативно-дорадчий орган – Молодіжну раду. Її учасники беруть активну участь у сесіях сільради та вносять пропозиції щодо розвитку громади.

Голова Молодіжної ради Владислав Гук та секретарка Юра Козак навчаються у львівських вишах. Вони переконані, що власні амбіції необхідно спрямовувати на розвиток рідної території. Вони вважають, що створення коворкінгу дозволить об'єднати активістів та проводити різноманітні навчання заради позитивних змін.

Приміщення, де має бути коворкінг, потребує капітального ремонту. Там треба замінити двері та вікна, облаштувати санвузол, оновити меблі та стелажі для книг, а також й аудіовізуального оснащення. Кошторис цього проєкту – майже 900 тисяч гривень. Наразі триває пошук інвесторів. Сільська рада готова виділити частину грошей з бюджету та покрити частину витрат за допомоги нематеріальних внесків. Тому оброшинці активно шукають інші можливі джерела фінансування.

Керівник інвестиційного відділу Оборошинської тергромади Роман Васьковець активно працює зі своєю командою над заявками для міжнародних та українських грантів. Він пишається тим, що оброшинці завдяки знанню іноземних мов можуть самостійно подаватися на гранти. З початку року його команда напрацювала 39 проєктів, і майже всі вони (30 проєктів) отримали фінансування.

"Створення медіатеки й коворкінгу має задовольнити запити населення у 2021 році на додаткові можливості для розвитку, комунікації та відпочинку. Є школа, народний дім, гуртки, але вони більше відповідають за навчально-виховний процес для громади. А коворкінг має стати місцем росту у моментах відпочинку. Перегляд фільмів, тренінги, зустрічі та майстер-класи сприятимуть створенню дружнього оточення та пошуку нових друзів", – переконаний Роман Васьковець.

Новий коворкінг повинен також вирішити й проблемне питання з бібліотекою, яка вже давно потребує ремонту. Вона знаходиться на другому поверсі у приміщенні Народного дому, а тому інклюзивним мешканцям громади важко потрапити до неї.Попри те, що працює оновлена сільрада в Оброшиному після створення територіальної громади лише пів року, а певна частина мешканців очікує на миттєві результати та тому не готова працювати на тривалу перспективу, працівники оптимістичні та натхненні.

"Ось побачите, за п'ять років Оброшине значно зміниться. Звісно, що в позитивний бік. І нам не соромно буде звітувати. Реалізація будь-якого проєкту розпочинається зі створення команди, яка націлена на результат та готова показувати ефективність. Добре, що ми можемо навчатися сучасних підходів до управління", – наголошує Тетяна Волошинська.

Підсумовуючи зустріч Тетяна Волошинська запевняє журналістів Варіантів у тому, що проєкт створення коворкінгу реалізують протягом наступних дев'яти місяців. На це ж сподівається й інша випускниця програми – Ольга Ганачевська.

"Наша Новороздільську громаду утворили торік. Вона ще дуже молода. І, власне, все, про що ми розмовляли на Школі публічного управління, нам потрібно реалізовувати на практиці. Знаєте, ці нові знання дадуть можливість побачити не лише філософію розвитку держави та громади, але й допоможуть нам обрати правильну стратегію, щоби рухатися в потрібному напрямку", – наголошує Ольга Ганачевська.

Асоціація Місцевих Рад "Ради Львівщини" нині об'єднує 63 територіальні громади. І чи не головною метою Асоціації є допомога її учасникам у тому, щоб вони знайшли інструменти та ресурси для розвитку заради перетворення новоутворених об'єднань у спроможні та самодостатні громади.

Андрія Якиміва обрали виконавчим директором Асоціації в січні цього року. Саме тоді новий керівник і запропонував стратегію діяльності, яка б мала навчати представників місцевого самоврядування Львівщини сучасних підходів до управління громадами.

"Для нас це є важливим завданням, оскільки нові умови диктують й нові підходи до управління. Після децентралізації на керівні посади прийшло чимало нових людей, які або взагалі не мають досвіду (тому що працювали в інших сферах), або ж їхнє розуміння потреб громади є достатньо застарілим. Тому управлінцям потрібно бути гнучкими та постійно вчитися", – наголошує Андрій Якимів.

Це один із напрямків, яким займається Асоціація – "Управління знаннями територіальних громад". Тому спільна програма з Українським Католицьким Університетом й має сприяти розвитку необхідних компетенцій поміж керівників новостворених громад.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.