Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Львівська облрада

Середа, 8 вересня 2021, 16:50

2022 рік на Львівщині планують оголосити роком родини Пежанських

Львівська облрада

Львівська облрада розглядає рішення про оголошення 2022 року Роком родини інженерів-архітекторів Пежанських.

Про це повідомила прес-служба Львівської обласної ради.

Депутатська комісія з питань історико-культурної спадщини та туризму Львівської обласної ради розглянула пропозицію оргкомітету історико-мистецького проєкту "Рік родини Пежанських" щодо оголошення наступного року роком львівської родини інженерів-архітекторів Пежанських та присвятити його 130-річчю Олександра Пежанського.

Пежанські запроєктували та збудували низку визначних громадсько-культурних, освітніх та культових споруд, чим долучилися до формування архітектурного ансамблю Львова та Львівщини в кінці XIX – першій третині XX століття.

За словами голови комісії Івана Щурка, в межах відзначення року Пежанських потрібно визначити об’єкти, збудовані за проєктами цих архітекторів, які необхідно включити в перелік для реставрації у наступному році з нагоди ювілею.

Додамо, Григорій Пежанський – український інженер-архітектор, громадський діяч австрійської та міжвоєнної доби. Ним було створено проєкт цілої низки корпусів Львівського університету, реконструкція будинку Галицького сейму, який у 1920 році передали університету, зведення нового приміщення для бібліотеки Львівського університету, на сучасній вулиці Драгоманова, 5.

Ним було створено проєкт будівлі для жіночої учительської семінарії у Львові на нинішній вулиці Туган-Барановського, 7.

Олександр Пежанський – український архітектор і фотохудожник, живописець, солдат Української Галицької армії, син Григорія Пежанського. У 1927 році відкрив власне будівельне підприємство, проєктуючи та будуючи житлові, громадські та культові споруди у стилях модерну та функціоналізму у Львові і поза його межами, відновлював інтер’єр Успенської церкви. За його проєктами зведено церкви в Ільнику, Потеличу, Германові (тепер Тарасівка), Мразниці (тепер у складі Борислава), Озерянах, Івано-Франківську, народні доми в Романові, Ворохті і Залукві, шпиталь "Народна лічниця", бібліотеку "Студіон" (опікуном і меценатом яких був Митрополит Андрей Шептицький) у Львові.

Михайло Пежанський – український інженер-будівельник, термінограф, пластун, другий син Григорія Пежанського. Розробляв житлові будівлі, містобудівні проєкти, міські комунікації. Активно сприяв діяльності "Пласту". Після другої світової війни викладав у Мюнхені, а у 1949 році виїхав до США. Один із засновників Українського фотографічного товариства в Америці. Займався фотофіксацією творів українських митців, що експонувались на виставках у США.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.