На Львівщині планують пришвидшити модернізацію трьох пунктів пропуску

Вівторок, 12 жовтня 2021, 16:10

Львівська ОДА розгляне можливість зміни замовника реконструкції трьох пунктів пропуску, щоб пришвидшити модернізацію.

Про це повідомила пресслужба Львівської ОДА.

Сьогодні, 12 вересня, під час під час засідання комісії з транскордонного співробітництва українсько-польської Міжурядової Координаційної ради з питань міжрегіонального співробітництва голова Львівської ОДА Максим Козицький повідомив, що Львівська ОДА розгляне можливість зміни замовника реконструкції трьох пунктів пропуску з Польщею, щоб пришвидшити модернізацію.

"Два роки для транскордонного руху у сучасному світі − занадто багато. За календарним планом Українська митниця, яка є головним замовником робіт, вже відстає, а навіть погодження документації з Києвом є занадто довгим. У Львові це можна робити швидше. Відтак ми будемо піднімати питання про зміну замовника. Можливо, доцільніше, аби за цей проєкт відповідали спільно з митницею і департаменти облдержадміністрації" − повідомив Максим Козицький.

Зазначимо, три пункти пропуску з боку України планують реконструювати до кінця 2023 року.

"Для реконструкції "Шегині − Медика" виділили 15,5 млн євро, наразі розробили ПКД, яке перебуває на стадії погодження. Проєкт тут будемо втілювати в два етапи, щоб не зупиняти рух транспорту. Спершу на вільній від забудови земельній ділянці у 2022 році побудуємо новий виїзд до Польщі, потім існуючий термінал реконструюємо , перескерувавши потоки. Роботи стартують вкінці 2021 року" − повідомив начальник відділу розбудови інфраструктури управління адміністративно-господарської діяльності Львівської митниці Іван Папроцький.  

За його словами, реконструкція пункту пропуску "Краківець − Корчова" дозволить збільшити пропускну спроможність до 1300 транспортних засобів на 20 смугах (зараз 500 на 8 смугах). Для цих робіт передбачено 7 млн євро, а виконати роботи також планують впродовж 2 років.

Щодо третього "Рава-Руська − Гребенне", то це наймолодший пункт пропуску, збудований 2008 року. Там впродовж семи місяців 2022 року за 1,5 млн євро планують добудувати другий піший перехід до ЄС на Львівщині, а пропускна здатність цього пункту має бути 3000 осіб за добу.

Нагадаємо, на влаштування скануючих систем для авто і модернізацію пунктів пропуску "Рава-Руська", "Краковець" та "Шегині" виділили понад 225 млн грн.

В рамках польського кредиту на облаштування цих пунктів Україні надали майже 25 млн євро. Зокрема, за ці кошти заплановано у збудувати піший перехід у "Раві-Руській", в провести реконструкцію інфраструктури існуючого пункту пропуску в "Шегинях", а в "Краківці" збудувати ділянку для легкового автотранспорту та автобусів.

Додамо, у квітні 2020 року уряд погодив внесення змін до Податкового та Митного кодексів України, які мали розблокувати використання кредиту 100 млн євро від Польщі. Кошти залучаються під 0,15% річних на 30 років.

Мітки: Львівська ОДА, Максим Козицький, митниця, новини львова, Польща, пункт пропуску, пункт пропуску шегині