Зміст статті

31 жовтня 2021Ксенія Савчук

Артефакти: 35-річчя танцтеатру Життя

Репортаж з концерту з нагоди 35-ліття Танцювального театру "Життя".

28 жовтня у Львівській національній опері імені Соломії Крушельницької з нагоди 35-ліття Танцювального театру "Життя" відбувся концерт з унікальною програмою "Артефакти".

Публікуємо моменти хореографічних постановок програми Артефакти від Танцтеатру Життя.

У четвер, 28 жовтня, у Львівському національному академічному театрі опери та балету імені Соломії Крушельницької відбувся урочистий концерт з нагоди 35-ї річниці заснування танцювального театру "Життя". Запрошеними учасникам концерту стали скрипаль Олександр Божик та співак Назар Савко та співачка Руслана, разом з якою балет брав участь у переможному Євробаченні 2004 року. Балет танцювального театру "Життя", як зазначив ведучий заходу Назар Савко, єдиний в Україні тричі брав участь у постановках українських артистів для пісенного конкурсу Євробачення.

Режисером та художнім керівником постановки стала засновниця танцювального театру, народна артистка України Ірина Мазур. У 1986 році після п'яти років роботи танцюристами у джаз-балеті Мануели Шварц у Німеччині Ірина з чоловіком, режисером Стефаном Мазуром, створили у Львові шоу-балет "Життя". Разом з балетом Ірина побувала у понад 50 країнах світу. Згодом Стефан Адамович зайнявся будівельним бізнесом і відійшов від творчості, а син Володимир почав виступати в балеті "Життя" солістом.

У своєму вітальному слові Ірина Мазур також висловила подяку генеральному директору групи компаній Meest Ростиславу Кісілю за неодноразову допомогу танцювальному театрі та сприяння у можливості гастролей до Канади та США.

У постановці Артефакти були використані елементи з успішних проєктів танцювального театру, зокрема "Опівночі у Львові" – ретро-фантазія про особистості, що оживають після того, як на Ратуші годинник проб'є за опівніч, "Ремінісценція.Ua" – історико-поетичне дослідження, хто та як знищував культуру України XX-XXI століття, "Дикі танці", "Спогади ватри", EtnoЄволюція – історія українського роду у пластиці від Трипілля до сьогодні, гіперболізована та метафорична історія. LifeStory, Artкабаре, "Рекрутська коломийка" тощо.

Свої таланти презентувала дитяча студія театру "Життя" – "Смайлики". Та новий проєкт "Плакати" на думу Богдана-Ігоря Антонича, котрий створила драматургиня Галина Канарська, що цьогоріч навесні померла від ускладнень коронавірусу.

"Енергія та шалений драйв – це Життя! Коли українцям аплодують стоячи понад 50 країн світу – це Життя! Коли від "Диких танців" під ногами тріщить сцена Євробачення – це Життя! Коли танцем можна сказати більше, ніж словами – це Життя! Коли в цілому світі знають, що все українське – це модно, це сучасно, це гордо, і це також Життя! І так 35 років разом з Вами – в одному ритмі!", – зазначають організатори концерту Lutsyshyn Promo та Promotions.

Артефакти – це соковитий набір акторської майстерності, грації та пластики, яскравих костюмів з елементами етніки, графіки та світлового шоу, що здатні розповісти глядачам донести глядачам весь вкладений акторами зміст.

Новий проєкт ТанцТеатру "Життя" "ARTeФАКТИ" – це ключ для українців до розуміння власного "Я". Це історія про те, як мистецтво протягом століть впливало на нас, на наші емоції, формувало нас як особистостей. "Українці – модерна нація. Нам є ким і чим пишатися! Росія століттями прищеплювала нам комплекс меншовартості. Пора викорінити його з нашої підсвідомості раз і назавжди. Восьмий рік ми змушені захищати свою землю від ворога, і досі не чуємо себе сповна. Вперто не черпаємо тієї потужної сили та неймовірної енергії, які нам залишили наші пращури. У буквальному сенсі цього слова – забуваємо, хто ми… Наша ідентичність знову під загрозою, чого й чекають реваншисти імперського "русского мира". В "ARTeФАКТАХ" шукаю підтримку у тому, що наповнювало нас зсередини не одне століття – в колисковій матері дитині, у геніальних картинах Марії Приймаченко, у революційній на свій час музиці Максима Березовського…", – поділилась незмінний протягом 35 років керівник Танцювального театру "Життя", народна артистка України Ірина Мазур.

Автор: Ксенія Савчук

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.