Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Олена Пелех

Фб Пелех

П'ятниця, 5 листопада 2021, 14:25

Олена Пелех просить мерію не продавати ділянки, якими історично користувалися мешканці Збоїщ

Олена Пелех

Сьогодні земельні ділянки на території Збоїщ стали об’єктами продажу на аукціонах від міськради.

Депутатка Львівської міської ради від Європейської Солідарності Олена Пелех вчора, 4 листопада, на сесії звернулася до мера Львова і наголосила, що така ситуація порушує законні конституційні права збоїщан.

Вона попросила мерію врахувати права місцевих мешканців на землю під час підготовки документів щодо приватизації земельних ділянок та при подальшому формуванні списку земельних ділянок, які підлягають продажу на аукціоні.

"Зараз до складу Львівської міської територіальної громади увійшли нові громади, в яких є землі для городництва, садівництва, та залишки земель для будівництва. Однак історично цими землями користувалися місцеві мешканці.

А законодавство нам говорить, що якщо людина роками користувалася невеличкою земельною ділянкою, то має право претендувати на її приватизацію; якщо людина користувалася великою земельною ділянкою, то може претендувати на її частину, встановлену законом. Але на ділі у приєднаних громадах ситуація складається геть не так" – розповіла Олена Пелех.

Вона додала, що у 1952 році до Львова приєднано Старі Збоїща, а 1958 року – Нові Збоїща. За час примусового приєднання відбулася низка негативних змін для мешканців цих сіл:

- було перенесено, але фактично знищено Збоїщанський цвинтар;

- частину церковної землі було забрано під будівництво автогаражного кооперативу;

- у 80-90 рр. по руслі річки, що була притокою Полтви, та проходила через територію Старих Збоїщ, було збудовано міську каналізацію для розвитку району Щурата, що призвело до руйнування всієї екосистеми;

- на території Збоїщ є автогаражний кооператив, члени якого не є мешканцями Збоїщ, але їздять збоїщанськими дорогами;

Натомість збоїщани не отримали нічого. Люди не мають ні нормальної каналізації, доріг, водогону, ні інфраструктури.

У 2015 році ухвалою сесії Львівської міської ради № 4657 було затверджено містобудівну документацію "План зонування території м. Львова (зонінг) Залізничного та Шевченківського районів Львова".

Але в документі не передбачено земельні ділянки сільськогосподарського призначення, зокрема, надані для ведення садівництва.

Це попри те, що по всіх Збоїщах наявні великі сади біля будинків, та одним з основних видів діяльності збоїщан є вирощування городини для продажу на ринках.

Збоїщани мають архівні довідки, видані їхнім предкам ще до примусового приєднання, в яких визначені розміри їхніх земельних ділянок для обслуговування житлових будинків, в тому числі з городами та садами, і вони є більшими ніж теперішні норми безоплатної приватизації.

"Сьогодні ці їхні земельні ділянки стали об’єктами продажу на аукціонах, що порушує їх законні конституційні права, оскільки вони всі роки обробляли та працювали на цих земельних ділянках, а деякі використовували їх ще як джерело основного заробітку.

Згідно ст. 121 Земельного кодексу України кожен громадянин має право на безоплатну передачу земельних ділянок із земель державної або комунальної власності, для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд в містах – не більше 0,10 гектара. Обмеження таких прав є прямим порушенням законодавства.

Тому я прошу львівську мерію врахувати усю надану інформацію, наявність архівних довідок, відсутність землекористувачів земельних ділянок, чи наявність їх згоди на вилучення з користування під час підготовки документів щодо приватизації земельних ділянок громадянами та при подальшому формуванні списку земельних ділянок, які підлягають продажу на аукціоні" – наголосила депутатка.

Публікація у межах Програми висвітлення діяльності Львівської міської ради, її виконавчих органів, посадових осіб та депутатів у засобах масової інформації.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.