Зміст статті

9 листопада 2021Петро Запотічний

Олександр Свіщов: Для збірної України з водного поло створили всі можливі умови

Розмова з президентом Федерації водного поло України Олександром Свіщовим.

Варіанти розмовляють з президентом Федерації водного поло України Олександром Свіщовим про завдання збірної України на чемпіонаті Європи 2022 року та про нову стратегію розвитку водного поло.

Збірна України у лютому 2022 року гратиме в Ізраїлі у другому раунді кваліфікації чемпіонату Європи 2022 року. Які завдання стоять перед нашою командою? 

Ми маємо обов'язково маємо вийти до фінальної групи. В Ізраїлі на чемпіонаті Європи ми повинні бути другими в групі, як наша жіноча збірна, так і чоловіча. Для обох команд завдання максимальні – вихід у фінал. 

Як оціните рівень підготовки збірної України, наскільки наша команда готова до таких європейських форумів?

Для команди створили максимально чудові умови, є добра підготовка, маємо належне фінансування збірної України. Тепер все залежить від хлопців та тренерів. Наш тренерський штаб повинен провести правильну підготовку, щоб команда була на піку своїх можливостей в Ізраїлі. Команда матиме можливість зараз зіграти на турнірі Ліги націй наприкінці листопада, у грудні буде Кубок Литви, де хлопці також братимуть участь, а вже перед самим чемпіонатом Європи відбудуться збори команди.

Як на мене, то нині для збірної України з водного поло створили всі можливі умови. Хочу подякувати Міністерству молоді та спорту України, які нас так вагомо підтримують. А тому, попереду, серйозні виклики для команди, і я вірю, що ми досягнемо успішного результату.

Зараз активно розвиваються соцмережі ФВПУ. Як оцінюєте цей напрям? Наскільки вдалося привернути більшу увагу аудиторії вболівальників?

Наразі ми лише розпочали працювати над популяризацією водного поло в Україні. Оцінювати результати будемо щонайменше через 8-10 місяців нашої праці. Свого часу ми активно працювали над збільшенням інтересу до ватерпольної команди Динамо (Львів), і отримали результат за два роки. І тому нині цей досвід хочемо поширити на всю Україну.

Нам треба привертати увагу до ігрових видів спорту, зокрема, до водного поло. Є добрі приклади того, як водним поло цікавляться у Хорватії, Сербії та Угорщині. Плавання, водне поло – це чудові види спорту, у них немає вікових обмежень, а тому я переконаний, що зацікавлення в найближчі роки лише зростатиме.

Олександре Юрійовичу, наприкінці червня вас обрали президентом Федерації водного поло України. Що ви встигли за цей період реалізувати на посаді?  

Насамперед ми ввели обов'язкові online-трансляції всіх поєдинків чемпіонату України. Хочемо також транслювати й матчів серед юнаків. Ці кроки, я впевнений, сприятимуть популяризації водного поло в Україні. До прикладу, попереднього сезону 2020-2021 років трансляції всіх матчів не проводили, а тому, звісно, інтерес до матчів був значно меншим.

Відтепер ми обов'язково робимо online-трансляції всіх ігор тому що без цього, я вважаю, чемпіонат України з водного поло не настільки цікавий для пересічного вболівальника. Зараз ми вже спостерігаємо приріст аудиторії та зацікавлення глядачів, але, звісно, що роботи попереду ще чимало і маємо куди ще рухатися. Прагнемо привернути увагу до водного поло якомога більшої кількості глядачів України.  

Інфраструктура є найбільш болючим питання для ватерполістів в Україні. Невелика кількість басейнів у країні не дає змоги всім займатись водним поло. Які кроки вже робить ФВПУ для побудови басейнів в країні?

У Львові ми на стадії перемовин з міською радою щодо побудови нового басейну для занять плаванням, водним поло, а також іншими водними видами спорту. Наразі зацікавленість до водного поло та плавання у Львові є надзвичайно великою, є чимало діток, які хочуть займатись цими видами спорту, але, на жаль, немає місця, щоб розмістити всіх охочих займатися у басейні. Тому робимо все для того, щоб незабаром збудувати новий басейн.

Наприклад, у Маріуполі басейн вже на стадії завершення реконструкції. Їхній спорткомплекс "Нептун" потрапив у програму президента України "Велике будівництво" і, гадаю, що там вже до кінця 2021 року завершать усі роботи, і там буде чудова інфраструктура для заняття водним поло.

У Харкові в нас є басейн, і є люди, які розвивають водне поло. У столиці маємо басейни для занять, але натомість немає великої зацікавленості поміж дітей. Тому й хочемо в Києві популяризувати якомога більше наш вид спорту, оскільки маємо для цього все необхідне: басейни та добрих фахівців. 

На жаль, маємо велику проблему в Закарпатті, де одна з найбільш висококваліфікованих тренерських баз, є діти, які хочуть займатись, а от доброго басейну немає взагалі. Маємо дві прекрасні тренерські школи в Ужгороді та Одесі, а от займатися водним поло у цих містах важко – немає басейнів. 

Розвиток дитячого водного поло України є пріоритетним для Федерації водного поло України?

Для нас наразі це основний напрямок у роботі. Без масової зацікавленості та популяризації серед дітей ми не матимемо доброї конкуренції у дорослих командах. Тут знову варто згадати Львів, де є масова зацікавленість, є чимало шкіл, а діти хочуть займатися у басейні. Трапляються такі історії, що ледь не через знайомих батьки домовляються за дітей, щоб вони займалися водним поло. Ми розуміємо, що для того, щоб підняти рівень серед дітей, нам необхідно навчати молодих фахівців, робити для них висококваліфіковані тренерські школи.

У 2022 році ми хочемо зробити у Львові пілотний проєкт – спортивний табір для дітей, куди ми запросимо кваліфікованих дитячих спеціалістів, які повинні навчати наших молодих тренерів. Сподіваюся, цей пілотний проєкт буде успішним у Львові, а вже найближчим часом подібні дитячі табори проводитимемо в Одесі та Ужгороді. Вірю, що це дасть чудовий поштовх для розвитку дитячого водного поло в Україні.


фото: Фб Олександра Свіщова

Автор: Петро Запотічний

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.