Зміст статті

10 листопада 2021Анатолій Шалаєв

Щось палає в Нафтогазі

Що палає в Нафтогазі або подвійні стандарти найбільшої державної компанії в Україні та на Львівщині.

Минулого року НАК "Нафтогаз" широко запускав рекламну компанію "Хай палає" з рекламою ринку газу на який вже наче не впливає рука Кремля.

Однак нині запалало у самому "Нафтогазі", а відтак і в Україні. Ціна на газ на спотовому ринку сьогодні вже майже 1000 доларів за m³. блакитного палива, а подекуди сягала й до 2000 доларів.

Кількість запасів у газових сховищах України найнижча за останні роки, транспортування газу через наші мережі зменшується, а Україна продає його за 400 доларів за m³ сусідній Молдові, хоча власні підприємства, бюджетні організації та навіть ОСББ з даховими котельнями закуповують його за двічі вищими цінами, а ще ж не варто забувати про оплату транспортування газу.

Україна зараз перебуває на грані енергетичного колапсу, а тому всім нам треба сподіватися лише на милість Божу та теплу зиму, щоб бодай якось дожити до весни. Тому що окрім газу, також у кризовому стані й електропостачання країни, ми вже робимо спроби купувати електроенергію в Білорусі, а про мінімальні запаси вугілля для ТЕЦ навіть не варто й говорити. І, здається, що у нас таки серйозно палає. Розберімося у тому, хто ж винен у цій ситуації?

фото: biz.liga.net

Готуй сани влітку

Спробуємо провести, можливо, не зовсім досконалу аналогію великого "Нафтогазу" з його дочірнім підприємством ТОВ "Нафтогаз Тепло", що вже третій сезон нагріває в прямому та переносному сенсі мешканців Нового Роздолу та Новояворівська на Львівщині. Влітку, коли треба активно готуватися до зими – великому НАКу закуповувати газ за 250 дол. за m³ та закачувати його у сховища, а малому ТОВ "Нафтогаз Тепло" дійсно готувати мережі, ненька й донька "Нафтогазу" лише вдавали бурхливу діяльність – розміщували бігборди, звільняли професіоналів своєї справи, розпускали наглядову раду.

Або ж як у Новому Роздолі та Новояворівську переводили фахівців місцевих ТЕЦ на триденний робочий тиждень з виплатою мінімалки, а під виглядом довготривалих гідравлічних випробувань від'єднували обидва міста від гарячої води та не проводили жодної фактичної діяльності. Як, наприклад, зі збільшенням власного видобутку газу для НАКу, який у серпні цього року скоротився на 2% – до 1,68 млрд m³ так і з ремонтами мереж, благоустроєм територій для "Нафтогаз Тепло".

А наприкінці серпня всі раптово згадали про наступний опалювальний сезон, а тут вже, як в одному, так і в іншому випадку, довелося залучати вище керівництво держави – уряд, народних депутатів. І навіть викликати на Львівщину самого керівника НАК "Нафтогазу" Юрія Вітренка для розв'язання питання у Новому Роздолі та Новояворівську.

Тарифна політика обидвох підприємств на тлі зростання вартості блакитного палива теж вимагала зовсім не ринкового урядового регулювання – з підписанням Меморандуму між урядом, Нафтогазом та Асоціацією міст України, нагинанням місцевого самоврядування на ухвалення нових тарифів, а також з невизначеністю з бюджетною сферою чи комунальними підприємствами громад, які спочатку підписали договір на блакитне паливо за однією ціною, його не могли отримати, а згодом, згідно з підписаним Меморандумом, довго очікували на договір за ціною того ж Меморандуму.

Незрозумілі премії та преференції працівникам, скандали, корупція та непотрібні закупівлі

Тут також між великим Нафтогазом та донькою можна ставити знак рівності, з поправкою на масштаби, звісно. Наприкінці липня Наглядова рада Нафтогазу наперед виписує 126 мільйонів гривень премій чотирьом членам правління НАК, а вище керівництво "Нафтогаз Тепло" коштом профспілки навчає у Київській школі економіки за майже 400 тисяч гривень своє вище керівництво (двох осіб).

Найцікавіше, що фінансовий директор компанії Марина Андрієнко (тоді на посаді в.о. генерального директора), яка також входить до керівництва профспілкової організації, голосує та ставить свій особистий підпис за навчання себе прекрасної у цьому престижному ВНЗ країни, а потім ще й другий раз голосує за сплату прибуткового податку та військового збору за навчання себе та керівника підприємства, і жодного конфлікту інтересів та не відповідності комплаєнсові компанії в цьому не вбачає.

А те, що за важкої хвороби працівника Новороздільської ТЕЦ профспілка не спромоглася вчасно допомогти, а тому працівники самі скидалися власними грошима, то це нікого навіть не цікавить.

Щодо скандалів, наприклад, Вітренка з НАЗК, яке вважає, що його призначення на посаду керівника НАКу відбулося з численними порушеннями, чи з висловленням виконавчого директора НАКу Отто Ватерланда про собівартість газу українського видобутку за 1 гривню та спростування цієї тези НАКом, то тут донька не поступається матері. Візьмемо хоча б корупційний скандал у Новояворівську, де новопризначеного керівника електромереж взяли на гарячому правоохоронці з хабарем у мільйон гривень чи п'яну їзду з летальним завершенням керівника Новороздільської ТЕЦ.

Щодо скандалів з фінансовою звітністю НАКу та звітністю "Нафтогаз Тепло", то тут також можна ставити знак рівності. Досі незрозумілим є питання щодо фінансової амністії фірмі-прокладці ПП "Гарант Енерго М", яка один опалювальний сезон керувала ТЕЦами у Новому Роздолі й Новояворівську та наробила боргів на 700 мільйонів гривень перед тим самим "Нафтогазом", який, здається, пробачив цю заборгованість "Гаранту". Чи це не була така собі змова, щоб передати майнові комплекси тому ж НАКу ще до його приходу, оскільки деякі люди з топменеджменту "Гаранта" активно працюють нині у "Нафтогаз Тепло"?

До речі, інформаційно-аналітична система Youcontrol під час фінансового аналізу ТОВ "Нафтогаз Тепло" наголошує на тому, що фінансова стійкість цієї компанії є незадовільною, а можливість несприятливих фінансових ризиків компанії є достатньо високою.

Перевірка за факторами податкової обачності також негативна: проти підприємства є низка порушених кримінальних справ за статтями ККУ 191(Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем), ст. 209 (Легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом), ст. 211 (Видання нормативно-правових актів, що зменшують надходження бюджету або збільшують витрати бюджету всупереч закону). Тобто вести будь-які справи з подібним контрагентом Youcontrol категорично не рекомендує.

Що буде далі?

Вже з наступного понеділка температура повітря опуститься до мінусових показників, і чи справиться великий НАК "Нафтогаз" зі своїми запасами газу, найнижчими за останній період, з цим викликом? Є великі сумніви навіть щодо договірної компанії з бюджетними установами та організаціями, тому що "Нафтогазу" без втручання уряду було важко справитися, тим більше, що вони самі інформували населення про це. Наразі, станом на 3 листопада, менше як 80% бюджетних установ на Львівщині змогли підписати цей договір.

фото: gas.ua

9 листопада Львівська обласна рада на своїй сесії навіть створила профільну тимчасову комісію для перевірки виконання меморандуму щодо незмінних цін на тепло для населення протягом опалювального сезону 2021-2022 років.

У Новому Роздолі та Новояворівську ситуація ще сумніша. Центральну частину Нового Роздолу перерили, оскільки там терміново замінюють теплотрасу (незрозуміло, де вони були влітку), під час подання першого теплоносія вже відбулися перші пориви теплотрас, а ще й навіть морозів не було. Температурний режим в домівках не дотримується, що є приводом для перерахунку нарахованих платіжок.

Що саме в них нарахують, чи з новими тарифами міської ради, чи вже згідно з Меморандумом на рівні минулого року буде відомо вже незабаром. Якщо Новий Розділ передбачив у рішенні виконкому подібний сценарій, то у Новояворівську нові тарифи виконком прийняв до ухвалення славнозвісного Меморандуму.

Тому з початком опалювального сезону в Україні варто сподіватися лише на Божу ласку, щоб зима була не особливо холодною, а також на те, що бодай зі завершенням опалювального сезону всі структури від великого "Нафтогазу" до "Нафтогаз Тепло" вчасно почнуть готуватися до наступного опалювального сезону, а не імітувати бурхливу діяльність в позаопалювальний період.


фото: lep.co.uk

Автор: Анатолій Шалаєв

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.