Зміст статті

12 листопада 2021Ксенія Савчук

Заклопотаний Клопотенко на арені

Репортаж з четвертого регіонального форуму "Реформа системи шкільного харчування" у Львові.

У царстві Зеленських знають, що українські діти погано їдять у школі. І щоб розв'язувати цю проблему, перша леді просить придворного кухаря скласти меню, за яким харчуватимуться всі українські діти.  

Сьогодні, 12 вересня, у Львові на "Арені Львів" відбувся четвертий форум "Реформа системи шкільного харчування".

Щоб презентувати ініціативу Олену Зеленської, до Львова приїхали: міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет; міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко; голова Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів і захисту споживачів Владислава Магалецька; голова Антимонопольного комітету України Ольга Піщанська; голова Львівської облдержадміністрації Максим Козицький; генеральний директор держпідприємства "Прозорро" Василь Задворний; директор ДУ "Професійні закупівлі" Едем Адаманов, а також Євген Клопотенко, засновник соціального проєкту "Нове шкільне харчування (Cult Food)".

А ще багато заступників, радників, помічників, депутатів, які мали б переконати місцевих чиновників з Львівської, Закарпатської, Вінницької, Волинської та Рівненської областей додати грошей з місцевих бюджетів до тих субвенцій, що пропонують профільні міністерства на оновлення харчоблоку у школах, щоб підписати реформу їдалень іменем Зеленської.

"Я назову планету именем твоим" (точно не українською). Десь так своїм хрипким голосом наспівує Зеленський своїй першій леді, коли та йому розповідає про свої візити областями. І тут варто лише уявіти, як міністри виконують роль манекенів, фотографуються з усіма охочими, слухають усі проблеми насущні з громад, чиновники яких похапцем намагаються нагадати про своє існування, створюють позитивну та дружню атмосферу.

А от пані Зеленська була неприступною у своїй високості до абсолютно всіх учасників форуму, і лише кухар Клопотенко мав доступ до її руки, коли перша леді виходила на сцену зі спічем (а також коли сходила з неї). 

Мастершефи, Ревізори та інші вигадані екранні персонажі мають особливу популярність у королівстві Зеленських, оскільки як дітям має смакувати розмаїте меню на щодень, так й дорослим смакують кучерики Клопотенка.

Атракції на форумі часом нагадували телемагазин, де чиновникам радили придбати термощуп, люмінометр та пароконвектомати. І якщо два перші гаджети коштують символічну суму, то за пароконветомат треба віддати сотні тисяч гривень.

А тому голови місцевих тергромад пошепки діляться між собою, що яскрава презентація та маніпуляції "натиснув дві кнопочки й котлетка готується" не надихнула їх придбати такий гаджет та робити дороговартісний ремонт у школі, де навчається п'ять десятків дітей, а позаяк принцип рівності передбачає всі однаковий доступ до блага доброго харчування, то швидше за все, громада купить "Школярик", і буде довозити дітей у більшу школу, а малу у селі просто закриє. І про це також треба говорити.

І, до речі, за їжею зі шкільного меню утворилася ціла черга, наче у школі. А це ще один інструмент просування реформи шкільного харчування, адже кінестетичні відчуття у вчителів і директорів загостряться, і вони нарешті закриють свою дитячу травму, яку отримали від шкільної кухарки, а тому, напевне, зрештою захочуть, щоб діти їли у школі смачно. 

Підкріплення аналізом і статистикою також було, зокрема,  презентація результатів Всеукраїнського дослідження "Знання, ставлення та практика щодо здорового харчування та реформи шкільного харчування серед дітей, батьків, управлінців та працівників закладів освіти".

Дослідження організували: Дитячий Фонд ООН (ЮНІСЕФ), швейцарсько-український проєкт DECIDE – "Децентралізація для розвитку демократичної освіти", українсько-швейцарський проєкт "Діємо для здоров'я", дослідницька компанія "Info Sapiens" за підтримки Посольства Швейцарії в Україні. І складалося враження повної поінформованості цих поважних осіб: Зеленська та експерти знали і про щурів, і про тарганів, і про вчорашні солодкі булки, які продають у буфетах, і про ненависний салат з буряка, і, мабуть, про водопостачання та його відсутність. А присутні директори шкіл могли б згоріти від сорому, якби ще в них у натовпі тикнули пальцем. 

Старт реформи завжди починається з кадрів, і якщо у сільській школі директор не змінюється півстоліття, а цьогоріч виграє конкурс ще на три роки, то він точно в курсі про тих щурів, що бігали, про щербаті тарілки, про поливане відро замість кулера, звідки черпали воду одним на всіх підбитим горням всі 150 жовтодзьобиків. Попередню бездіяльність не можна пояснити тим, що раніше ще не народився кухар Клопотенко, а також пізнім пришестям Зеленської. 


"Наступного року буде нова субвенція окремо на харчоблоки 1,5 млрд грн, яка теж буде не просто в межах субвенції "Спроможна школа для кращих результатів", а цільове спрямування коштів саме на модернізацію харчоблоків", – повідомив журналістам міністр освіти та науки Сергій Шкарлет.

У 2021 році в межах цієї субвенції на модернізацію харчоблоків в школах виділили 242 млн грн, з яких 150 млн – з державного бюджету, 90 млн грн – з місцевих бюджетів.

Загалом, за словами Шкарлета, протягом цього року модернізували 1298 харчоблоків у школах, зокрема, протягом року в Львівській області модернізували харчоблоки у 147 закладах освіти.

"Їжа – це спосіб мислення, і важливо формувати його змалку. Наша мета – не лише нагодувати дітей корисними стравами, але й сформувати ставлення до їжі: навчити розуміти, що й навіщо треба споживати, допомогти полюбити якісну їжу, де немає численних барвників, емульгаторів і стабілізаторів. Правильне харчування має стати звичкою. Їжа – це про емоції, з якими діляться у школі з однокласниками, вдома – з батьками", – зазначила Олена Зеленська та поїхала додому.

Автор: Ксенія Савчук

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.