Зміст статті

29 листопада 2021Вікторія Васильченко

Олена Мазурик: Стрийський парк – найкращий

Розмова з директоркою Стрийського парку Оленою Мазурик.

Варіанти розмовляють з директоркою Природоохоронної рекреаційної установи парк-пам'ятка садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення "Стрийський парк" Оленою Мазурик.

Якими є першочергові проблеми в розвитку Стрийського парку?

Доріжки, освітлення та зелені насадження. Останнє, звичайно основне, оскільки львів'яни приходять в парк для того, щоб подихати та насолодитися зеленими насадженнями. І вже потім звертають увагу на те, якими доріжками ходять та наскільки яскраве освітлення. Але загалом ці три моменти ми прагнемо вивести на ідеальний рівень. Проблема освітлення є в тому, що воно не перебуває на балансі Стрийського парку. Це окрема організація, яка займається цими речами. Ми можемо лише повідомляти їх про проблеми.

Які кошти закладуть в міському бюджеті 2022 році та чи вистачить їх для потреб парку?

На жаль, ще немає проєкту місцевого бюджету. Але у 2021 році коштів, які заклали у бюджет, було недостатньо.

Олена Мазурик (фото: Фб Олени Мазурик)

Чи розробили вже план розвитку парку?

Зараз ми над ним працюємо. Відбувся тендер на проєкт утримання парку. На це з екологічного фонду передбачили кошти в сумі 199 тисяч гривень. Якраз розробляється стратегія розвитку на найближчих п'ять років. А також нині відбувається навчання в УКУ щодо стратегій парку. Там ми додатково розробляємо план розвитку, проговорюємо ключові моменти, які варто внести у тендер.

Наприкінці літа через буревій у парку загинули хлопець та дівчина. Скажіть, будь ласка, як регулярно оглядають дерева щодо аварійності, щоб не допустити подібної трагедії?

Двічі на рік ми проводимо перевірку дерев. Також поквартально збирається Державна екологічна інспекція, де власне й обговорюють подібні питання. Після неї й вирубують дерева згідно з актом. Тобто кардинальні перевірки – двічі на рік. Але за потреби, наприклад після буревію чи іншого лиха, завжди відбуваються перевірки. Окремо хотіла б наголосити на тому, що парк старий. Чимало вікових дерев, насадження перестійні. Це досить критично для міста.

Але ми активно працюємо над заміною зелених насаджень. Восени відбулася висадка дерев, до якої долучилося багато львівських активістів, зокрема, ректори львівських університетів, а також просто небайдужі громадяни. Приємно, що деякі посадки здійснювалися за благодійні кошти.

Ми навіть не очікували такої віддачі. Люди дзвонили, писали та запитували чи можна посадити ще. Ми справді вражені, оскільки зрозуміли, що людям це потрібно. Коли люди приходили з маленькими дітками, то казали, що хочуть долучитися до висадки саджанців, і це було напрочуд зворушливо. Приїздили навіть корінні львів'яни, які наразі мешкають в Києві.

Акцію висадки локації "Квітучий фонтан" підтримав також відомий футбольний тренер Мирон Маркевич. Ми щиро вдячні Мирону Богдановичу за те, що він дав поштовх до початку цієї акції, яка після такого складного періоду, пов'язаного з буревіями, подарувала нам друге дихання та зарядила мотивацією всю команду.

Чи плануєте ви навесні ще висаджувати дерева за участі ректорів університетів?

Надалі ми, звичайно, плануємо схожі акції. Наприклад, нині обговорювали висадку тюльпанів. Ми зрозуміли, що такі акції зближують людей та доводять те, що львів'яни небайдужі до розвитку та вдосконалення парку. Максимально приємно бачити спільноту, у якої горять очі спільною ідеєю.

Чи відбуваються спортивні події на території парку?

Звичайно, традиційно щороку відбуваються різні спортивні заходи. І вело, і на лижах і бігові змагання різних рівнів. Також відбуваються тренування з петанку. На території парку навіть проводився всеукраїнський чемпіонат з петанку. В теплу пору на свіжому повітрі проводять тренування з карате, йоги  та інших видів спорту. Наш парк, мабуть, може об'єднати у собі всі види спорту, окрім боксу. І те, лише тому, що немає рингу.

Фонтан, який був біля Оперного, після демонтажу повинні були перевезти у Стрийський парк?

Фонтан біля Оперного кардинально відрізняється від фонтану з русалками, який розташований у парку. Нам не підходять такі елементи. Гранітні плити, які демонтували, насправді зараз знаходяться на зберіганні у Стрийському парку, але використовувати їх для облаштування фонтану точно не будуть.

Коли забирають лебедів з озера та де саме зимують птахи?

Річ у тому, що на озері працює система антиобледеніння, і тому озеро не замерзає. Якщо водойма, де мешкають птахи не замерзає, то їх не потрібно забирати на зимівлю, адже зміна місця проживання – це також стрес. У минулому ми забирали лебедів до господарських приміщень та просили людей з сіл, щоб вони прихистили птахів. Але після встановлення системи та умовах теплої зими ми не забиратимемо птахів з озера.

Яка ситуація з велодоріжками? Чи достатньо їх у парку?

У Стрийському парку немає облаштованих велодоріжок і ми не плануємо їх створювати. Хоча люди їздять на велосипедах та навіть проїжджають транзитом. Були навіть обговорення, щоб зробити попри вулицю Стрийську транзитну велодоріжку. Але наразі цю ідею не реалізували.

Рік тому заявили про те, що у парку створять дитячий центр у зруйнованій будівлі?

Біля УКУ є зруйнована будівля, яка знаходиться у приватній власності. Власники розробляли чимало ідей, які б хотіли втілити. Однією з них був саме дитячий центр. Але наразі цей проєкт не реалізовують.

Як відбувається охорона парку? Чи є огорожа на всій території?

Огорожа є, але відсотків на 30 її бракує, зокрема, на вулиці Івана Франка її немає. Маємо п'ятеро працівників, які відповідають за охорону парку.Чи є проблема вандалізму? За останній рік не було, хоча насправді у минулі роки проблема вандалізму була достатньо відчутною. Нищили лавки та паркові світильники, перевертали біотуалети. Зараз, на щастя, такого немає.

Чи проводитимуть у парку якісь події до різдвяних та новорічних свят?

У верхній частині парку, біля кінотеатру, буде резиденція Святого Миколая. У нижній частині парку ми плануємо залучити до прикрашання однієї з ялинок всіх охочих львів'ян. Ця акція буде цікавою для діток та дорослих. Кожен зможе прикрасити ялинку своєю власною іграшкою. Така колективна акція допоможе мешканцям міста відчути справжню атмосферу свята.

Що б ви порадили передусім подивитися у парку людині, яка прийшла сюди вперше?

Звісно, що оранжерею. Це спільна праця наших працівників та мешканців Львова. Все наповнення оранжереї ми отримали від людей. В оранжереї працюють спеціальні системи поливу та вододисперсна система. Минулого року ми також поставили потужніші котли для опалювання.

Які парки в Україні та у світі, на Вашу думку, є взірцем у парковому мистецтві?

Можна було б рівнятися на чимало парків, але, як на мене, наш Стрийський – найкращий. За кращого фінансування жоден парк не буде нашим конкурентом.

Стаття створена в межах проєкту "Організаційна підтримка незалежних місцевих медіа", який реалізується ГО "Атом" у партнерстві з ІА "Варіанти" за фінансової підтримки Чорноморського фонду регіонального співробітництва (BST) у межах програми ЄС "Прямуємо разом". Зміст статті не обов'язково зображає погляди ЄС.

Автор: Вікторія Васильченко

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.