Зміст статті

6 грудня 2021Ксенія Савчук

Василь Чорний про перший рік Батьківщини у Самбірській райраді

Розмова з депутатом Самбірської районної ради Василем Чорним.

Варіанти розмовляють із керівником фракції ВО "Батьківщина" у Самбірській районній раді, викладачем Львівського національного університету ім. І. Франка Василем Чорним про особливості роботи районної ради, життя гірських територій, власний досвід та підсумки першого року депутатської роботи.

Інтерв'ю відбувається у межах проєкту "Моніторинг виконання передвиборчих обіцянок місцевими політиками Львівської та Запорізької областей", що реалізується за підтримки "Асоціації органів місцевого самоврядування "Єврорегіон Карпати Україна – Карпатська агенція регіонального розвитку".

Надалі на сторінці Варіантів у Фейсбуці знаходитиметься опитування щодо довіри тому чи іншому спікеру, де читачі матимуть змогу оцінити своє бачення реалізації передвиборчих обіцянок депутатів Львівщини за цей рік.

Згідно з постановою Верховної Ради України № 807-IX від 17 липня 2020 року до складу Самбірського району (майже 226 тисяч мешканців) увійшли 11 громад: Самбірська, Рудківська, Добромильська, Новокалинівська, Старосамбірська, Турківська, Хирівська міські, Боринська селищна та Бісковицька, Ралівська, Стрілківська сільські.

За результатами місцевих виборів 25 жовтня 2020 року до Самбірської районної ради від партії ВО "Батьківщина" обрали 4 депутатів (9,52%) – Василя Чорного, Олександру Козедуб, Ярослава Юричка та Ростислава Феника.

Які зараз головні труднощі у праці Самбірської районної ради?

Відсутність фінансування та доходів у районному бюджеті. Верховна Рада України наприкінці минулого року, якраз напередодні виборів, скасувала доходи районних бюджетів та передала їх у територіальні громади, а тому районні ради виживають лише коштів вільних залишків бюджетних коштів.

Ситуація наступна. У тих районах, де райради активно підтримували створення тергромад, там залишків немає (в Самбірському районі було найбільше громад), а ті райони, де не поспішали зі створенням громад, наприклад, Львівський район, нині мають майже 20 мільйонів чи навіть більше вільних залишків.

До того ж через ліквідацію Турківської та Старосамбірської райрад працівникам потрібно було виплатити вихідну допомогу та розрахункові. Перші пів року головна функція районних рад полягала у передачі майна громадам.

Які джерела доходів Самбірської районної ради?

Держава визначила три джерела: вільні залишки, оренда майна та прибуток комунальних підприємств. У Самбірської районної ради є лише одне комунальне підприємство, і воно наразі неприбуткове. Процедуру оренди майна приміщень ради зараз лише запускають. Експертна оцінка майна займає чимало часу, якщо ж немає оцінки майна, то орендна плата виходить достатньо мізерна. До слова, один з орендарів уже готовий платити 10 тисяч гривень на місяць за приміщення їдальні.

Цьогоріч увесь бюджет райради йде виключно на зарплати працівників райради, але цього не достатньо. Нині бракує грошей, щоб закрити зарплату працівників господарського відділу, чекають, що десь зараз надійдуть доходи від оренди.

Два тижні тому в нас була сесія, і керівництво районної ради звернулося в громади району, щоб вони їм позичили певну частину грошей для того, щоб вони могли до кінця року заплатити зарплати працівникам. А якщо з наступного року буде фінансування, то тоді вони їм повернуть. І тільки одна громада – Ралівська, поблизу Самбора, погодилася надати позичку. Це невеликі порівняно суми. Інші громади розглянули та відмовили, а деякі навіть й не розглядали.

Що районна рада зробила позитивного за цей рік?

Самбірська районна рада однією з перших в області вчасно передала все майно громадам району (школи, садочки, народні доми), і тому ці заклади функціонують безперебійно. У раді створили майданчик для діалогу райради з тергромадами та між самими громадами – Ресурсний центр розвитку громад. Його мета – допомагати та підтримувати ініціативи й напрацювання громад з написання мікропроєктів, конкурсів, програм. Серед працівників райради є фахівці, які охоче допомагають громадам в цих питаннях.

Також Самбірська райрада створила Форум місцевого розвитку – інструмент, до якого ввійшли депутати районної ради, Львівської обласної ради та голови тергромад. Цей захід планують проводити раз на місяць у форматі діалогів чи нарад.

Силами райради виконуються також започатковані раніше транскордонні проєкти  на Старосамбірщині та Турківщині, оскільки ми є правонаступниками ліквідованих районів. Це наш обов'язок перед міжнародними партнерами. Одним з цих проєктів є забезпечення необхідним медичним обладнанням лікарні в Старому Самборі, а другий – це Стратегія розвитку туризму на Турківщині.

Депутати Самбірської районної ради підтримали звернення від фракції ВО "Батьківщина" до керівництва держави щодо чергового необґрунтованого підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги (лютий) та Звернення до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України щодо заборони розпродажу земель сільськогосподарського призначення та проведення Всеукраїнського референдуму за народною ініціативою з цього питання (травень).

музей у Самборі

Як мешканці громад сприймають працю депутатів?

Разом з депутатом Львівської обласної ради від "Батьківщини" Степаном Пилипом ми відвідали за цей час майже всі громади новоствореного Самбірського району, а в серпні передали до музею "Бойківщина" від Львівської обласної партійної організації ВО "Батьківщина" та народного депутата України Михайла Цимбалюка книгу-біографію Блаженнішого священномученика Климентія Шептицького, рідного брата митрополита Андрея Шептицького.

Упродовж літа разом з депутатом Боринської територіальної громади Петром Поврозником (до речі, Петро Павлович є наймолодшим із 252-ох депутатів від "Батьківщини" на Львівщині) провели зустрічі з мешканцями населених пунктів громади. Спочатку ми зіткнулися з розчаруванням виборців через те, що депутат районної ради не має достатньо повноважень, щоб щось обіцяти та відразу ж виконувати. І це на тлі того, що потреби мешканців громад зросли.

Коли я нині буваю в громадах та спілкуюся з виборцями, то бачу, що запити людей зросли. Якщо раніше люди просто вимагали, щоб дорогу засипали піском, то зараз вони вже хочуть мати асфальтовану дорогу. Якщо дорогу заасфальтували, то питають, чому поруч немає тротуару. Чимало мешканців гірських районів нарікає на неякісний інтернет, на те, що заради економії у селах вночі не завжди є вуличне освітлення тощо. Якщо ростуть запити людей, їхні потреби, бажання, то вони будуть владу стимулювати до роботи та вирішення цих запитів. Вважаю, що це нормально.

Люди на місцях знають про роботу своїх чиновників та депутатів. Якщо раніше можна було перекласти відповідальність на інших, наприклад, сказати, що обласна чи центральна влада не дає коштів, то зараз такі відмовки не працюють. Виборці йдуть напряму до депутата чи голови ОТГ та розповідають про нагальні потреби. В якомусь селі просять облаштувати дитячий майданчик, в  іншому – прокласти міст чи дорогу відремонтувати.

Як депутат, отримуючи запити людей, я переадресовую їх у відповідні інстанції, а також розмовляю про це з головами територіальних громад. Як я вже казав, від "Батьківщини" у Самбірській районній раді є чотири депутати, яких усіх закріпили за громадами. Спільно з командою "Батьківщини" Львівщини ми брали участь у Зборах ініціативної групи громадян щодо проведення всеукраїнського референдуму проти розпродажу землі 22 травня 2021 року.

Упродовж року депутати від "Батьківщини" Ростислав Феник та Олександа Козедуб допомагали мешканцям розв'язувати питання, що пов’язані з виділенням грошової допомоги на лікування, виплат демобілізованим, соціальної та медичної підтримки тощо. Ярослав Юричко опікувався питанням сільських доріг у Турківській громаді, зокрема, ремонтом мосту через річку Стрий та спортивного майданчика біля школи в с. Явора, брав участь у написанні мікропроєкту щодо виділення коштів на заміну даху навчального корпусу Турківського професійного ліцею (ці роботи зараз успішно завершили).

Позаяк у Самбірській районній раді через брак фінансування немає Програми адресної матеріальної допомоги мешканцям району, тому часто депутати від "Батьківщини" надають людям роз'яснення у сфері соціального захисту, освіти, охорони здоров'я тощо. Особливо у цьому напрямку багато допомагає мешканцям гірських територій голова "Батьківщини" на Турківщині Мирослава Павлик, яка очолює комісію з гуманітарних питань та соціального захисту населення Турківської територіальної громади.

Потужна та досвічена команда "Батьківщини" у Самбірській міській раді – Володимир Мурайко та Любов Мосійчук. Цьогоріч за визнання праці педагога Любов Миколаївна отримала Диплом лауреата щорічної Премії Верховної ради України.Також за моєю порадою керівництво Боринської селищної громади активізувало комунікацію з мешканцями в соціальних мережах. На сайти органів влади заходить не кожен, а у Фейсбук загляне кожен, щоб побачити фото свого села чи заходи в сусідньому селі.

Прикро, що з роботою народного обранця виборці гірських районів майже не обізнані. Люди справедливо обурюються, що вони бачать свого народного депутата лише раз на п'ять років, і лише в останній місяць перед виборами. Щоправда, додають, що його помічниці з'являються в селах дещо частіше. Під час таких розмов я намагаюся заспокоїти людей, згадуючи слова англійського письменника та журналіста Еріка Блера про те, що "люди, які обирають негідників, є не їхніми жертвами, а співучасниками". А тому, кожен виборець несе персональну відповідальність за свій голос, який він віддав на дільниці.

У радах Самбірщини нині 30 депутатів від "Батьківщини", усі вони готуються до звітів за перший рік роботи. Згідно з законом "Про статус депутатів місцевих рад" до недобросовісних обранців, які не відстоюють інтереси громад та не дотримуються принципів й цінностей "Батьківщини" застосовуватимуть імперативний мандат. Голова партії Юлія Тимошенко та керівник Львівської обласної парторганізації, народний депутат України Михайло Цимбалюк наголошують на висвітленні депутатської діяльності та комунікації у соцмережах.

на подвір'ї школи у Боринській ОТГ

Які найбільші проблеми гірських громад?

Чимало проблем, що пов'язані зі соціальною незахищеністю мешканців. Хотілося б, щоб вони жили краще. Головні проблеми пов'язані зараз з процесом оптимізації діяльності  закладів культури та освіти. У багатьох громадах, які я відвідав, вчителі вимушено йшли у відпустку на два тижні без збереження заробітної плати впродовж літніх канікул. На базі Народних домів у гірських громадах зараз створюються Центри культури і дозвілля (один на громаду), а в селах – філії. Відповідно, що у філіях очікують на скорочення бібліотекарів та художніх керівників.

Фракція "Батьківщини" у всіх громадах Самбірщини завжди категорично проти подібної оптимізації. Ми виступаємо за найголовніше для людей в гірських громадах – це збереження робочих місць. Якщо справді немає коштів, тоді, можливо, варто оптимізувати штат чиновників, позбавити їх премій чи надавати їм відпустки без збереження заробітної плати.

фракція "Батьківщини" у сесійній залі Самбірської районної ради

Якими, на вашу думку, є перспективи районних рад?

Вважаю, що великі районні ради потрібні. Можливо старий формат, коли на Львівщині їх було кілька десятків – це забагато, а от новий формат потрібний для того, щоб створювати противагу чиновникам, які призначають на президентській вертикалі. Якщо залишити в районах лише  райдержадміністрації, то вони, є ризик, можуть стати узурпаторами місцевої влади.

Збереження місцевого самоврядування на районному рівні не допустить узурпації влади на місцях. Районна рада вповноважена ініціювати звіт голови РДА, давати йому оцінку, рекомендації. Надіємося, що Верховна Рада України закріпить районні ради з виконавчими комітетами в Конституції, а замість адміністрацій будуть префектури. Повинна існувати система противаг.

Автор: Ксенія Савчук

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.