Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Самопоміч

Середа, 8 грудня 2021, 11:45

Львівська облрада не підтримала тугу Самопомочі за московитськими квартирами

Самопоміч

Львівська облрада не прийняла звернення, яке ініціювала фракція Самопоміч щодо перейменування Російської Федерації на Московію.

Вчора, 7 грудня, на сесії Львівської обласної ради депутати не підтримали звернення, ініційоване фракцією Самопоміч у Львівській обласній раді, до Президента України та Верховної Ради України щодо перейменування Російської Федерації на Московію.

"За" проголосували 26 депутатів, що є недостатньо для прийняття рішення.

Як заявив депутат цієї фракції Роман Кізима, це рішення потрібно прийняти з огляду на відновлення історичної справедливості.

Зокрема, використовувати історичну назву Московія, замість назв Росія та Російська Федерація на державному, офіційному, громадському рівнях, а також у засобах масової інформації на території України, а щодо громадян Російської Федерації вживати назву "московити".

"Протягом останніх декілька сотень років наш північно-східний сусід, який постійно зазіхає на нашу територію, неправомірно користується вкраденою державною та географічною назвою – "Росія". 300 років тому, після низки перемог над Швецією і укладення Ніштадського мирного договору, 22 жовтня 1721 року Петро I перейменував Московське царство на Росію, а себе проголосив імператором.

Спочатку назва "Русь" використовувалася тільки для території теперішньої Центральної України й тільки пізніше, з ХІІ століття, для Галицько-Волинського князівства. Це грецька назва нашої держави в ті часи, а Московія вкрала її собі, бо справжня Русь була на південному заході від московських земель, вона не була захоплена і асимільована московитами. Бувало й так, що час від часу, ця Русь воювала проти Московії самостійно, а також у складі різних коаліцій" – йдеться у тексті звернення.

Додамо, раніше за включення цього звернення у порядок денний сесії проголосували 59 депутатів.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.