Зміст статті

14 грудня 2021Ксенія Савчук

Петро Адамик про перший рік Європейської Солідарності у Львівській міськраді

Розмова з депутатом Львівської міської ради Петром Адамиком.

Розмова з керівником фракції Європейської Солідарності у Львівській міській раді Петром Адамиком відбувається у межах проєкту "Моніторинг виконання передвиборчих обіцянок місцевими політиками Львівської та Запорізької областей", що реалізується за підтримки "Асоціація органів місцевого самоврядування "Єврорегіон Карпати Україна – Карпатська агенція регіонального розвитку".

Надалі на сторінці Варіантів у Фейсбуці знаходитиметься опитування щодо довіри тому чи іншому спікеру, де читачі матимуть змогу оцінити своє бачення реалізації передвиборчих обіцянок львівських депутатів за цей рік.

Наскільки важливим є підписання та дотримання умов Меморандуму про співпрацю між фракціями Європейська Солідарність, ВАРТА та Свобода у Львівській міській раді?

Депутатська більшість у Меморандумі про співпрацю чітко окреслила  завдання та цілі спільної діяльності. Я переконаний, що співпраця вже принесла свої корисні плоди за перший рік. Перед нами ще стоять завдання щодо розв'язання транспортної проблеми, проведення повного аудиту міської господарки, прийняття програми реструктуризації боргів, розвитку виробничого потенціалу, наведення ладу в будівництві, розбудови соціальної інфраструктури,  розширення програми будівництва житла для ветеранів АТО/ООС, родин загиблих Героїв, розвитку міжнародної співпраці та української культури. І за кожне питання ми вже можемо звітувати, і це вже досягнення зважаючи на наші п’ятирічні плани.

Якою є позиція вашої фракції щодо якісної медичної допомоги для львів'ян?

Я мав змогу разом колегами-депутатами з Львівської міської ради перейняти досвід Кракові щодо роботи медичної галузі. Ми ознайомилися з організацією системи охорони здоров'я та практиками запобігання поширенню коронавірусної хвороби в місті. Такий досвід корисний у тому, що приходить розуміння, що ми не одні у боротьбі з пандемією, і що весь світ не був готовий до цього. У Кракові нам вдалося домовитися про обмін делегаціями лікарів і стажувань медиків в клініках обох міст, а також про проведення спільних конференцій та симпозіумів у галузі охорони здоров'я.

Тим більше, що цього року ми отримали територіальне медичне об'єднання, а це крок для кращого надання медичних послуг містянам. Ініціатива добра, але для її функціонування треба розвивати потенціал та працювати над вдосконаленням людських ресурсів.

Коронавірус став перевіркою для нас усіх, а медицина стала базовим пріоритетом для вдосконалення. Саме тому нам було необхідно створити та прописати Медичну стратегію для гармонійного розвитку всіх медзакладів Львова. І за досить короткий проміжок часу нам вдалося дійти певного компромісу та згоди щодо питання розвитку медицини у Львові.

Стратегія, яку ініціював депутат нашої фракції Євген Кузик, має надати чітку відповідь не лише щодо укрупнення, перепрофілювання чи закриття окремих медичних закладів, але й має передусім визначити пріоритети та план наших дій для того, щоб ми успішно подолали пандемію, а також створили протягом найближчих років сучасну та доступну для всіх львів'ян систему високоякісних медичних послуг у Львові.

Цьогоріч медицина отримала Львова на обладнання та розвиток понад 400 мільйонів грн. Такої суми охорона здоров'я ніколи не мала у попередні роки. Ми зробили ставку на медицину, а тому інші фракції нас також підтримали. Це була консолідована позиція. У Львові, зокрема, й за участі депутатів нашої фракції, першими в Україні створили медичний контакт-центр для усіх медзакладів міста.

Контакт-центр приймає звернення, скарги та пропозицій 24/7, які надходять на Гарячу лінію міста з медичних питань. Їх реєструють у програмі електронного документообігу Львівської міської ради. Скарги, що надходитимуть на гарячу лінію розглядатиме комісія, яку створили з депутатів комісії охорони здоров’я та соціального захисту Львівської міської Ради, управління охорони здоров'я та головних лікарів. Пацієнтам мають надавати телефоном підтримку та інформацію, сприяти налагодженню комунікації з сімейними лікарями. Аналіз, який ми отримаємо на базі звернень мешканців Львова, має зробити надання медичних послуг у Львові якіснішим та доступнішим.

Також за ініціативи Європейської Солідарності 3-я міська лікарня отримала новий низькотемпературний стерилізатор для гінекологічного відділення за 1,8 мільйона гривень. Старе обладнання відділення не давало належної якості обробки інструментів та не гарантувало безпеку й захист здоров'я жінок. Ми хочемо позбутися радянських догм медицини, коли візит до лікаря був травматичним досвідом, а саме тому створення колцентру та оновлення технічної бази та інструментарію лікарень має впливати на надання якісних послуг львів'янам.

Також за ініціативи Європейської Солідарності з бюджету Львова залучили додаткових 13 мільйонів гривень на забезпечення львів'ян пільговими лікарськими засобами та 33 мільйони на нове обладнання та ремонти в комунальних медзакладах, а це колосальний результат.

На що цьогоріч вам вдалося вплинути як члену комісії культури молоді та спорту?

Ситуація, що виникла зі встановленням пам'ятника Моцарту підкреслила надзвичайно важливу прогалину у трактуванні чинного законодавства, коли пам'ятник назвали пам'ятним знаком та встановили цю архітектурну споруду без архітектурного конкурсу й громадських слухань. Цьогоріч разом з колегами депутатами ми ініціювали та почали розробляти Порядок встановлення пам'ятників, пам'ятних знаків, меморіальних комплексів, монументів та творів монументально-декоративного мистецтва на території громади Львова за спеціально прописаним алгоритмом, сферами відповідальності на принципах прозорості, відкритості та зі складеними конкурсними процедурами.

Саме наявність цього документу має створити та окреслити чіткі та прозорі правила для усіх мешканців Львова, щоб більше не виникало підозр про можливі підкилимні домовленості чи представлення інтересів конкретних осіб, які наближені до посадовців-лобістів.

Питання культури цього року стало надзвичайно важливим, оскільки важливо не просто назвати Львів "Культурною столицею", але й працювати над тим, щоб цей статус підтримувався. Ми є спадкоємцями чудової історичної спадщини, яка вимагає чималих коштів на реконструкцію.

Цьогоріч я особисто ініціював виділення для Першого академічного українського театру для дітей та юнацтва 6.5 мільйона гривень на капітальний ремонт даху та розроблення проєктної документації для ремонту глядацького залу.

Окрім цього, мої колеги з фракції працювали над тим, щоб осередки культурного життя існували не лише в центральній частині міста, але й у тих населених пунктах, які стали частиною Львівської міської територіальної громади.

Так, наприклад, депутатка нашої фракції Ольга Посипанко ініціювала реконструкцію нежитлової будівлі старої школи на вул. Огієнка під школу мистецтв в Рудно, а також виготовлення проєкту реконструкції приміщення бібліотеки під медіатеку в Рудно та поверненню цьому населеному пункту історичної назви. Також вона стала ініціаторкою проєктів громадського бюджету "Простір пам'яті в смт Рудне", "Школа починається з порогу" та "Огорожа школи в смт Рудне – безпека наших дітей".

Наші депутати намагаються бути прикладом структурної взаємодії з населеними пунктами, які приєдналася до Львова, тому що важливо дати їм розуміння того, що ініціативи їхніх громади є надзвичайно важливими.

Коли Львівська МТГ отримує своє старостинські округи?

Я досі не можу зрозуміти затягування з боку міського голови Львова питання утворення старостинських округів. Вже понад рік нові громади залишаються без старост, а тому вже самостійно починають писати у своїх зверненнях побажання щодо кандидатур старост. Нещодавно до нашої фракції Європейська Солідарність звернулися мешканці сіл Зашків, Завадів, Зарудці, Гряда, Воля-Гомулецька, Грибовичі з повідомленням про те, що на них посадові особи Львівської міської ради, а точніше Офісу громад, здійснюють тиск.

Зокрема, погрожують їм тим, що не надаватимуть необхідні довідки, створять штучні перешкоди в отриманні адмінпослуг в Офісах громад та змушують відмовитися від власних підписів й підтримки кандидатури в старости. А це не є нормальним. Ми маємо враховувати думку громад, які приєдналися до Львова.

Це також стосується й громад сіл Рясне-Руське та Підрясне, які вимагають створити для них окремий старостинський округ, щоб відділитися від Рудного та не розчинитися у його проблематиці.

Старостинські округи мають забезпечити безперервність у здійсненні місцевого самоврядування цих територіальних громад, а також визначити механізми реалізації їхнього права на розвиток в складі Львівської тергромади, якого, вдумайтеся, немає вже рік!

Адміністрації міського голови Львова варто задуматися над методами, які вони застосовують для поширення свого впливу, оскільки цей рік нарешті показав важливе політичне зрушення, якого не було раніше, оскільки депутатський корпус у цій каденції став самостійним сильним органом у місцевій владі, а не лише додатком до Адміністрації Садового.

Саме ця каденція Львівської міської ради є першою для Львівської тергромади, і тому діяльність влади міста повинна трансформуватися так, щоб повністю забезпечити розвиток новоутвореної громади. Поки що це відбувається лише за ініціативи депутатів.

Що вдалося Європейській Солідарності зробити для вдосконалення екологічної ситуації у місті?

У передвиборчій програмі Європейської Солідарності йшлося про те, що ми приділятимемо належну увагу питанням екології – чистій воді й чистому повітрю, зеленим зонам, скверам і паркам.  Важливим далекоглядним завданням Львова є пришвидшення розвитку соціальної інфраструктури, зокрема, зелених зон, які є легенями міста.

Як депутат я сформував запит щодо оформлення землекористування та визначення меж всіх львівських парків, а також вимогу дати відповідні доручення щодо розроблення поетапного плану оформлення земельних ділянок усіх парків із графіком виконання та прогнозованою сумою витрат. Тому що досі 12 парків потребують встановлення меж та оформлення права землекористування, а щодо інших парків ця процедура ще триває.

Зрозуміло, що оформлення меж, погодження з суміжними користувачами, отримання висновків контролюючих органів є процедурою тривалою та недешевою, але настільки необхідною, щоб захистити парки від забудови. Оформлення належним чином права на земельні ділянки, де розташовані парки, а також  юридично закріплені межі парків унеможливлять майбутні маніпуляції, що спонукатимуть віддати ще шматочок за чималі кошти під новий житловий комплекс та захистять оази природи для львів’ян.

Кожен львівський парк мусить мати кадастровий номер, оскільки у такому випадку земельні ділянки зареєструють в Державному земельному кадастрі з чіткими межами та обмеженнями. До завершення нашої каденції у 2025 році депутати Європейської Солідарності сприятимуть повній реконструкції, впорядкуванню та комфортному облаштуванню всіх без винятку парків та скверів у Львова та приєднаних громадах.

Ще одну ініціативу нам вдалося втілити цього річ – і це Парк Пам’яті. На превеликий жаль, ініціаторка, депутатка нашої фракції Олена Пасевич не встигла реалізувати цей проєкт, але ми виконали її бажання та закрили перед нею своєрідний борг. Адже це була її ідея, щоб у цих деревах жила пам'ять про загиблих Воїнів України. Місце пам'яті потрібне всім нам, а також нашим нащадкам, які повинні виховуватися на правильних цінностях та ідеалах.

Гадаю, що доброустрій парків також має стати покращеним. Цьогоріч депутати нашої фракції ініціювали заміну підземних комунікацій на території Снопківсього парку, ремонт каналізаційних люків та освітлення території скверу на вул. Героїв УПА, облаштування ліхтарів на неосвітлених ділянках Стрийського парку. Але це лише мізерна частина того, що необхідно зробити, щоб наші парки стали безпечним культурним середовищем для містян.

Тому за ініціативи Європейської Солідарності збільшили на 32 мільйонів гривень фінансування доброустрою львівських парків. Також у бюджеті розвитку залучили додаткових 26 мільйонів гривень у  райони Львова на ремонти дворів, тротуарів, майданчиків, будівель. Не менш важливими є 22,5 мільйона гривень в загальному фонді бюджету на виплати підрядникам за виконані роботи.

Які зміни очікують на львів'ян в освітній сфері?

Важливою є ініціатива фракції Європейської Солідарності щодо сформування плану будівництва шкіл та садочків Львова до 1 вересня 2022 року. У Львові учні навчаються у переповнених класах. Наразі у більшості освітніх установ міста середня наповнюваність класів перевищує нормативних 30 учнів, щобільше деякі діти вже ходять у другу зміну. Ми вважаємо, що варто зібрати правдиву інформацію про те, скільки приміщень є насправді необхідними та сформувати перспективну мережу закладів освіти Львова до 1 вересня 2022 року.

Також ми маємо намір до 1 вересня 2024 року подати на затвердження Львівській міській раді плани формування мережі закладів освіти. Також необхідно визначити та зарезервувати нові місця під будівництво шкіл, реорганізувати нинішні приміщення, щоб львів'яни мали вільний доступ до здобуття освіти. На сесії Львівської міської ради фракція Європейської Солідарності звернулася до уряду зі зверненням про забезпечення права дітей з особливими освітніми потребами на психолого-педагогічні та корекційно-розвиткові послуги в інклюзивно-ресурсних центрах.

Яких змін зазнала транспортна система Львова?

У Львові збільшується кількість населення, а тому виникає проблема з паркуванням для містян. Це надзвичайно важливе питання, а тому депутат Європейської Солідарності Сергій Івах скерував своє звернення до міського голови Львова щодо врегулювання паркування автотранспорту мешканців у пішохідній зоні центральної частини міста. З ініціативи Європейської Солідарності цього року на 106 мільйонів гривень збільшили фінансування на ремонт великих вулиць Львова, тому що магістралі мусять мати якісне дорожнє покриття та освітлення, а це впливатиме на транспортний потік та розвантаження міста.

Також депутати виділили 11,6 мільйона гривень на комунальні транспортні підприємства Львівелектротранс та АТП-1 для виплати заробітної плати, ремонтні роботи та облаштування автопарку на вул. Вернадського.

Ми досі віддаємо борги з передвиборчих обіцянок Андрія Садового. Досі ніхто не розуміє, скільки коштуватиме Львову впровадження е-квитка, але львів'яни таки мають нарешті відчути ці покращення. Затягування реалізації електронного квитка залежить тривалих тендерів, вибору концепції та зміна кадрів, які працювали над його реалізацією. І тут варто зазначити, що я був на усіх робочих групах щодо реалізації електронного квитка протягом останніх 9 років. Проблеми транспорту також стосуються й приєднаних громад, зокрема, зручного сполучення для мешканців сіл з містом. Цьогоріч депутат нашої фракції Володимир Марусяк ініціював чудову ініціативу щодо створення нового автобусного маршруту №63 зі села Воля-Гомулецька.

У Львові відчувається нині неабиякий розвиток спорту за останні роки.

Спорт – це моє життя. Усіма своїм досягненнями я зобов'язаний саме йому. На реконструйованому стадіоні "Юність" постійно проводять свої змагання регбісти. За моєї ініціативи місту Лева довірили провести матч з регбі-15 між збірними України та Польщі, а також організували матч чемпіонату Європи з регбі-7 дивізіону "Трофі" між національними чоловічими збірними командами України та Польщі. Також колеги з моєї фракції ініціювали ремонти дитячих спортивних майданчиків, закупівлю спортивного інвентарю, організовували турніри. Спорт є важливим пріоритетом для нас. Саме так ми й зможемо напрацьовувати стратегію успішного розвитку міста.


фото: Фб Петра Адамика

Автор: Ксенія Савчук

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.