Зміст статті

15 грудня 2021

Священник Гром та мшанецькі блискавки

Натхненне преображення села Мшанець у Самбірському районі.

Село Мшанець – мальовничий куточок Бойківщини в Самбірському районі, що розташований на кордоні з Польщею.

У часи СРСР село було великим центром життя, де була контора радгоспу "Прикордонник", школа з гуртожитком, лікарня та багато магазинів. Через 30 років населення Мшанця зменшилося у шість разів, а уся інфраструктура завмерла. Священники, яких скеровували сюди на парафію,  рік за роком відмовлялися від вже майже вимерлого села.

Усе змінилося з прибуттям отця Романа Грома. Випускник семінарії вирішив, що ситуацію можна та потрібно виправити, і нині про Мшанець говорять далеко за межами району.

о. Роман Гром (фото Р. Грома)

Найперша проблема – це дорога

Отець Роман Гром, як і кожна людина, яка вперше їхала до Мшанця, не міг не помітити стан дороги до села. Точніше її відсутність. Майже 18-кілометрове бездоріжжя доводилося долати  майже півтори години.

Отець Роман вирішив виправити ситуацію, оскільки саме жахливий стан дороги, на його переконання, й був головною причиною занепаду села.

"Коли я приїхав сюди вперше, то побачив надзвичайно депресивні села. І я не міг зрозуміти чому. Тут така гарна  природа, а люди якісь засмучені", – розповів отець Роман.

Священник  познайомився з місцевими активістами, яким також боліло питання дороги, адже проблемний шлях веде до 12 сіл. Бідою було те, що ніхто не вірив, що ситуацію можна виправити. Однак це не зупинило отця.

Боротьба за дорогу  розпочалася в мережі. Священник зібрав дітей та зняв саркастичний кліп про те, як малеча плаває у ямах на дорозі. Однак жодної реакції на відео не отримав.

Отож довелося знімати  ще один кліп, на тему популярної тоді пісні гурту Kazka "Плакала". Дорожній хіт "отця у мережі зібрав понад 170 тисяч переглядів. Після чого активісти створили петицію з вимогою до обласної влади внести ремонт аварійної ділянки дороги у плани її праці. Цього разу влада відреагувала на кліп, мовляв, сподобалося, петиція зібрала необхідні 1000 підписів, але ремонт дороги так і не розпочався.

Відчуваючи підтримку отець Роман  продовжив боротьбу за ремонт дороги та вдався до більш радикальних засобів – перекриття траси Львів-Ужгород. 

Восени 2020 року мешканцям 11 сіл  тричі довелося перекривати трасу, щоб  домогтися капітального ремонту. Тепер замість бездоріжжя до Мшанця веде асфальт. Ремонтні роботи на інших ділянках тривають й досі.

Вразило, однак те, що очільники сільських рад округу, мешканці якого вимагали ремонту та виходили на акції, які організовував отець Роман, не підтримали боротьби за дорогу.

Як Мшанець став центром розвитку культури та туризму Бойківського краю

Своє дитинство отець Роман провів у гірських селах та ще зі шкільних років хотів організувати щось на кшталт відпочинкового табору. До цієї ідеї він повернувся у Мшанці, адже природа Бойківщини – неймовірна.

Одного дня після літургії у храмі священник запропонував своїм парафіянам розвивати зелений туризм та збудувати табір – Мшанецькі колиби. До ідеї отця Романа  сільчани поставилися скептично.

"Коли я вперше представив людям в церкві ідею: "Давайте будемо будувати колиби, туризм розвивати", то мені казали: "Отче, село Богом і людьми забуте, хто до нас приїде? Чого до нас їхати, якщо всі звідси виїжджають",– згадував Роман Гром.

З часом люди таки повірили у задум пароха та долучилися до його реалізації. Згодом табір став центром діяльності місцевих мешканців.

Працювали над колибами разом. Нині у таборі вже три двоповерхові будиночки та кухня. Та на цьому отець Роман та його парафіяни зупинятися не планують: нині вони реалізують проєкт будівництва "зимових колиб" – будиночків з дров'яним опаленням, щоб туристи могли навідуватися навіть узимку.

перша колиба (фото: Фб Р. Грома)

Проєкт будівництва табору відпочинку потребує значних  фінансових ресурсів. Одним із джерел  його наповнення стали "Різдвяні пакунки зі Мшанця" – набір усього необхідного до традиційного українського столу на Святвечір. Уперше цю акцію запустили взимку 2020.

Різдвяні пакунки зі Мшанця (фото: Фб Р. Грома)

Значущою подією для Мшанця став також перший цьогорічний фестиваль "У гості до бойків". До його підготовки залучили активістів з навколишніх сіл.

фестиваль "У гості до бойків" (фото: Фб Василя Курія)

Отець Роман розповів, що  підготовка до фестивалю тривала три місяці. Запросили чимало гостей та навіть організували автентичну бойківську кухню. Попередньо планували фестиваль провести 19 вересня 2021 року, однак через погані погодні умови свято довелося відтермінувати на тиждень. У гості до бойків приїхали 26 вересня понад 3000 туристів.

Фестиваль присвятили до 165-ї річниці від дня народження отця Михайла Зубрицького – громадського діяча, члена Наукового товариства імені Шевченка, який понад 31 рік був парохом у Мшанці. Перед відкриттям фестивалю місцеві мешканці взяли участь у закладенні каменю на пам'ятний знак видатному діячу.

вертеп у Мшанці

За чотири роки служіння отця Романа Мшанець перетворився зі зникомого села на центр культурного розвитку.

ферма у Мшанці

У Народному домі отець Роман та його дружина Наталія організовують кіновечори, на Різдво в селі організовують вертеп (чого до приходу отця Романа давненько не було), власними силами у селі будують ферму, а в табір "Мшанецькі колиби" приїжджає чимало туристів. Це доводить, що немає нічого не можливо. Головне – бажання та наснага до праці.

церква Різдва Пресвятої Богородиці у селі Мшанець


автор: Іван Магуряк

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.