Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Інфраструктура

Дрогобич

П'ятниця, 24 грудня 2021, 12:10

Дрогобичводоканал анонсувало підвищення тарифів через зростання вартості електроенергії

Дрогобич

 КП "Дрогобичводоканал" прогнозує підвищення тарифів щонайменше на 28% через зростання вартості електроенергії.

Про це повідомило видання "Варто".

КП "Дрогобичводоканал" прогнозує підвищення тарифів щонайменше на 28% через зростання вартості електроенергії. Експерти Асоціації водоканалів України подали розрахунки щодо необхідності збільшити тарифи на послуги водоканалів щонайменше на 28% лише з урахуванням підвищення вартості електроенергії.

Натомість НКРЕКП затвердила для КП "Дрогобичводоканал" зростання тарифу лише на 26,6% на 2022 рік. Як йдеться у повідомленні, новий тариф не покриває витрати КП "Дрогобичводоканал" на електроенергію загалом. Підприємство прогнозує нестачу 11,4 млн грн у межах наступного року.

З 1 січня для КП "Дрогобичводоканал" зростають ціни на усі складники собівартості електроенергії, зокрема: 1 кВт − 3,69 грн з ПДВ (в. т. ч. передача − 0,41 грн з ПДВ); розподіл − 1,25 грн з ПДВ. А загалом вартість 1кВт/год становитиме 4,94 грн з ПДВ.

Зростання ціни на електроенергію для Дрогобичводоканалу становить 46%, оскільки у 2021 р. підприємство розпочинало з ціною 3,37 грн з ПДВ за 1 кВт/год.

Додамо, з 2022 року для КП "Дрогобичводоканал" на 70% зросте розмір податків у зв'язку зі змінами податкового законодавства.

"Ситуацію у галузі водопостачання України могла б врятувати дотація з держбюджету не менше ніж 8,4 млрд грн, вважають в Асоціації водоканалів України, але навряд чи влада зможе знайти такі засоби з урахуванням того, що водоканалам досі так і не виплатили 7 млрд грн – різницю у тарифах, які держава їм заборгувала. Тому електроенергія у 2022 р. по 1,44 грн/кВт для населення відіб’ється ще і збільшенням тарифів на холодну воду, у собівартості якої електроенергія займає до 40%" − йдеться у повідомленні.

Зазначимо, 17 грудня Асоціація водоканалів України ухвалила резолюцію, у якій вирішила звернутися до Президента України, Кабінету Міністрів України та НКРЕКП щодо врегулювання кричущої ситуації, яка склалася на підприємствах водопостачання та водовідведення внаслідок зростання вартості електроенергії.

Нагадаємо, "Львівтеплоенерго" підніме тарифи на постачання теплової енергії та гарячої води для потреб всіх категорій споживачів.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.