Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Культура

як писати новини

Четвер, 11 листопада 2021, 14:47

АТОМ у партнерстві з ІА Варіанти презентували посібник для журналістів «Як писати новини»

як писати новини

Авторка посібника для журналістів «Як писати новини», доцент кафедри нових медіа факультету журналістики Львівського національного університету ім. Івана Франка Ірина Марушкіна відзначила, що поява нового посібника зумовлена процесами, які привнесли в роботу журналістів цифрові технології. «Цифрові технології нині є домінуючими в процесах побудови масової комунікації. Було б помилковим відкидати і не зауважувати зміни, які вони привносять в роботу журналістів. З іншого боку, ці зміни не відкинули основні принципи та підходи журналістів до збору інформації та її викладу, а навпаки, довели, що саме ці підходи є виключною перевагою, яка нині особливо цінується і дозволяє журналістам створювати саме той контент, який користується значним попитом на медійному ринку», - пояснила Ірина Марушкіна. В основу методичних рекомендацій з виготовлення новин, що викладені в посібнику, покладено рекомендації провідних інформаційних агентств Франс Прес, ВВС, Інтерфакс, а також наукові розробки кафедри нових медіа ЛНУ ім. І. Франка та практичний досвід роботи журналістів ІА Варіанти. Керівниця проєкту «Організаційна підтримка незалежних місцевих медіа» Ольга Шалайська наголосила, що посібник створено у форматах, зручних для молоді, а саме у форматі е-посібника та чат-боту в Телеграмі @VariantyPBot. «Ми намагались наблизити подачу матеріалу до форматів, які користуються попитом в молодіжної аудиторії. Так виникла ідея оформити посібник в форматі чат-боту. Матеріал в ньому подано короткими, зручними для читання та сприйняття розділами. Першою аудиторію стали учасники нашого проекту, які отримали можливість закріпити теоретичні знання практичним досвідом зі створення новин під керівництвом редакторів інформагентства Варіанти», - повідомила Ольга Шалайська. Посібник для журналістів «Як писати новини» розміщено у відкритому доступі і він буде особливо корисний для журналістів-початківців, студентів факультетів журналістики, блогерів, громадських активістів. Новина створена в рамках проєкту«Організаційна підтримка незалежних місцевих медіа». Грант на реалізацію проєкту наданий Чорноморським фондом регіонального співробітництва (BST) за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Авторка посібника для журналістів «Як писати новини», доцент кафедри нових медіа факультету журналістики Львівського національного університету ім. Івана Франка Ірина Марушкіна відзначила, що поява нового посібника зумовлена процесами, які привнесли в роботу журналістів цифрові технології.

«Цифрові технології нині є домінуючими в процесах побудови масової комунікації. Було б помилковим відкидати і не зауважувати зміни, які вони привносять в роботу журналістів. З іншого боку, ці зміни не відкинули основні принципи та підходи журналістів до збору інформації та її викладу, а навпаки, довели, що саме ці підходи є виключною перевагою, яка нині особливо цінується і дозволяє журналістам створювати саме той контент, який користується значним попитом на медійному ринку», - пояснила Ірина Марушкіна.

В основу методичних рекомендацій з виготовлення новин, що викладені в посібнику, покладено рекомендації провідних інформаційних агентств Франс Прес, ВВС, Інтерфакс, а також наукові розробки кафедри нових медіа ЛНУ ім. І. Франка та практичний досвід роботи журналістів ІА Варіанти.

Керівниця проєкту «Організаційна підтримка незалежних місцевих медіа» Ольга Шалайська наголосила, що посібник створено у форматах, зручних для молоді, а саме у форматі е-посібника та чат-боту в Телеграмі @VariantyPBot.

«Ми намагались наблизити подачу матеріалу до форматів, які користуються попитом в молодіжної аудиторії. Так виникла ідея оформити посібник в форматі чат-боту. Матеріал в ньому подано короткими, зручними для читання та сприйняття розділами. Першою аудиторію стали учасники нашого проекту, які отримали можливість закріпити теоретичні знання практичним досвідом зі створення новин під керівництвом редакторів інформагентства Варіанти», - повідомила Ольга Шалайська.

Посібник для журналістів «Як писати новини» розміщено у відкритому доступі і він буде особливо корисний для журналістів-початківців, студентів факультетів журналістики, блогерів, громадських активістів.

Новина створена в рамках проєкту«Організаційна підтримка незалежних місцевих медіа». Грант на реалізацію проєкту наданий Чорноморським фондом регіонального співробітництва (BST) за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.