Зміст статті

1 лютого 2022Анна Бруй

Перша Садова домедичка

Навчання з надання домедичної допомоги для працівників Львівської міськради.

Міський голова Львова Андрій Садовий сподівається на те, що Львівська міська рада ухвалить Програму заходів щодо підготовки Львівської міської територіальної громади до національного спротиву на 2022-2024 роки.

У межах презентації програми у сесійній залі Львівської міської ради відбулися показові навчання з надання домедичної допомоги для працівників Львівської міськради.

Навчання з надання домедичної допомоги – це курс для людей, які не мають медичної освіти. За твердженням тренерки Мальтійської служби допомоги Олени Голишевої, яка проводила тренінг, зі знанням простих технік люди без медичної освіти можуть допомогти врятувати життя потерпілих до прибуття швидкої допомоги.

"Ми починаємо з того, що вчимо людей не кидатися до потерпілого, коли вони побачили якусь людину. Є різні чинники: оцінити ситуацію, власну безпеку, безпеку оточення, зняти якісь панічні настрої, підійти до потерпілого та оцінити його стан. І вже тоді розпочинати активні дії – першу допомога чи проведення реанімаційних дій.

Це все має увійти у так звані золоті п'ять хвилин. Але для того, щоб люди могли розуміти, що золотими є саме п'ять хвилин, а не двадцять, то ми й проводимо ці тренінги, щоб технічно їм пояснити про всі процедури. Власне, у подібних ситуаціях варто мислити табличками, а не своїми тривожними відчуттями", – пояснила вона.

У ввідному інструктажі представниця продемонструвала методику проведення реанімаційних дій з використанням дефібрилятора та штучного масажу серця. Учасники отримали детальні рекомендації від тренерки про те, як правильно застосовувати ці техніки на практиці.

Олена Голишева наголосила на тому, що спершу людина, яка надає допомогу, має оцінити ситуацію навколо себе та потерпілого. За її порадою під час тренінгу учасники вголос повторювали "безпечно", "безпечно", "безпечно" перед тим як виконати реанімаційні дії.

"Ми мусимо це озвучити, щоб наша голова запам'ятала, що на першому місці є зовнішня безпека", – додала вона.

Вона змоделювала ситуацію, де описала те, як можна безпечно підійти до потерпілого, визначити його стан та дихання, дотримуючись карантинних норм, та провести непрямий масаж серця потерпілому.

Олена Голишева наголосила, що практикуватися можливо лише на навчальних манекенах.

"Натиски – ні, тому що так можна збити роботу серця. Коли серце рухається саме, то воно має певний ритм. Якщо ми почнемо тиснути, то це заважатиме його роботі. Те, що ми виконуємо – це вже крайні заходи, і їх не можна використовувати на людях при свідомості", – зазначила вона.

Олена Голишева зазначила, що варто вправи на манекені повторити не менше трьох разів, щоб запам'ятати послідовність рухів. Якщо людина хоча б три рази зробить ці вправи, то відповідно в голові вона матиме послідовність необхідних кроків. І вже далі можна буде вибудовувати алгоритм дій у різних ситуаціях.

Також добре надавати першу медичну допомогу вдвох. І не варто не кричати на всю вулицю про допомогу, а краще звернутися до конкретної людини за допомогою.

"Нам надзвичайно важливо залучити помічника. Це зменшує час надання домедичної допомоги та зменшує наше психологічне навантаження в межах того, що ми робимо", – наголосила Голишева.

Найчастіше у подібних ситуаціях нам допоможе незнайома вам людина.

"Маємо моделювати ситуацію, коли в помічники може погодитися чужа людина, яка, швидше за все, не матиме жодного уявлення про проведення реанімації. Треба скласти слова докупи, щоб чітко пояснити їй алгоритм дій.  Це стосується і швидкої допомоги: потрібно чітко вказати те, де ви знаходитеся, стать, вік потерпілого, непритомний, не дихає та розпочинати реанімацію", – пояснила тренерка.

Дефібрилятор, на переконання Голишевої, підвищує шанси на успіх в процесі надання першої медичної допомоги.

"Дослідження довели, що реанімація зі застосуванням дефібрилятора значно підвищує успіх проведеної реанімації. З автоматичним дефібрилятором треба виконувати все згідно з вказівками прикладу, який пояснить все покроково. На самих електродах обов'язково будуть помічені місця, де їх закріпити до приладу та як їх клеїти до потерпілого", – зазначила вона.

Застосування дефібрилятора має нюанси.

"Тут дуже важливо розвести руки в боки. Це міжнародний знак роботи дефібрилятора. Обов'язково оглядатися в цей, щоб ніхто часом на вас не набіг. Після розряду дефібрилятор відбиватиме ритм, що відповідає роботі серця", – розповіла Голишева.

Також потрібно знати й про те, коли саме варто його використовувати.

"Розряд призначається тільки тоді, коли серце перебуває в стані тремтіння. Навіть коли серце не працює під нашими натисками, якими ми даємо йому стискатися та розтискатися, потрібен розряд, щоб серце почало нормально працювати", – наголосила тренерка.

Голишева під час практичної частини звернула увагу на те, що в ситуації надання першої медичної допомоги люди з навичками домедичної допомоги та ті, хто немає відповідного досвіду, поводяться по-різному.

"Це відбувається зовсім інакше, якщо людина знає, що робити. Якщо ми йдемо з однаковими знаннями, то все відбувається майже без слів. Я вже не прошу іншу людину викликати швидку, оскільки вона одразу її викличе та побіжить за дефібрилятором. Я лише застосовую свої вміння та констатую їй факт про стан потерпілого. Вона сама запитає про те, чи я змучилася та чи варто підмінити мене під час натискань", – розповіла вона.

Міський голова Львова Андрій Садовий пообіцяв, що якщо депутати затвердять Програми заходів щодо підготовки Львівської міської територіальної громади до національного спротиву на 2022-2024 роки, то за два тижні львів'яни вже зможуть записуватися на подібні навчання.

Автор: Анна Бруй

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.