Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Політика

Бориславська міськрада

Бориславська міська рада

Середа, 2 лютого 2022, 15:39

Бориславська міськрада виділила земельну ділянку під нове сміттєзвалище

Бориславська міськрада

Комунальне підприємство "Еко-місто" отримало 8 га землі під сміттєзвалище, завод з переробки ТПВ та розсадникове господарство. 

Сьогодні Бориславська міськрада ухвалила рішення "Про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки та надання комунальному підприємству “ЕКО-МІСТО” земельної ділянки у постійне користування на вул. Братів Лисиків, 8 у м. Бориславі Львівської області", згідно якого на 8 гектарах планується розмістити нове сміттєзвалище, завод з переробки ТПВ та розсадникове господарство. 

За: 20; Проти: 1; Утрималось: 0; Не голосували: 4.

Під час розгляду питання відбулася суперечка. Ряд громадських організацій, а також політиків виступили проти виділення землі під нове сміттєзвалище, адже на діючому сміттєзвалищі в Бориславлі компанією "ГрінЕра" не наведено порядку. Про це вони заявляли в своїх дописах у соціальних мережах ще напередодні сесії. 

 

Активіст Роман Лобик також наголосив на тому, що це питання ухвалюється непрозоро:  

"...Громада вважає, що все що зараз робить ТзОВ «ГрінЕра Борислав» на сміттєзвалищі має всі ознаки «окозамилювання». Найболючіша і найактуальніша проблема сміттєзвалища не вирішується. Інфільтрат, який утворюється під сміттям, надалі забруднює навколишні потічки та підземні води, тільки тепер в більших обсягах. «ГрінЕра» порушує всі норми експлуатації сміттєзвалища: сміття не сортується, захисних бар’єрів немає, необхідних документів для проведення планових робіт просто не існує. Є чимало інших порушень які відображені в акті позапланової перевірки діяльності ТзОВ «ГрінЕра-Борислав» на Бориславському сміттєзвалищі, яка була проведена Державною екологічною інспекцією у Львівській області. Це є документальне підтвердження, що без оцінки впливу на довкілля «ГрінЕрі» не можна було починати таку роботу. Для громади не важливо чи це буде ТзОВ «ГрінЕРА» чи інше підприємство вважливо, щоб це не нашкодило довкіллю, місту Борислав та його мешканцям і найголовніше, щоб всі процедури пов’язані з сміттєзвалищем були прозорі", - написав він.  

Колишній голова міської ради Юрій Флюнт під час обговорення питання зазначив, що міський голова Борислава Ігор Яворський повинен був поставити громаду до відома щодо виділення землі під нове сміттєзвалище.

"Ви говорили, що будь-які зауваження, і ви припиняєте роботу. Зауважень було 10, а ви нічого не прийняли", - наголосив Юрій Флюнт.

Яворський відповів, що це скоріше право, але не обов'язок. Також він додав, що мав на увазі порушення, які прописані в договорі та затверджені рішенням ради на сесії, а не зауваження.

Представник компанії "ГрінЕра", екс-депутат Львівської міськради Роман Іванців серед іншого розповів, що компанія на діючому смітєзвалиші розпочала фінансування модульної установки по чищенню фільтратів.  Презентація планується вже цієї зими.

На зауваження Флюнта Юрія про те, що громади не мали відомостей у питанні оцінки впливу проєкту на довкілля представник компанії "ГрінЕра" відповів, що Міністерство екології з 10 вересня розмістило повідомлення про оцінку впливу на довкілля. Після цього була публікація у Львівській пошті та віснику ОВД. Окрім цього на дошці оголошень Бориславської міської ради висіло повідомлення про вплив на довкілля. Громадське обговорення відбулося в онлайн форматі через ковідні обмеження. Зараз компанія працює над усуненнями зауважень та виконанням припісів екологічної перевірки, яка проходила влітку на сміттєзвалищі. 

"25 травня підписали акт приєднання полігону до управління, а 7 липня проходила перевірка екобезпеки, тобто в нас було дуже мало часу, щоб усунути порушення. Тому ми їх виписали та прописати реалістичні терміни, коли ми можемо їх подолати. Отже, коли 7 липня до нас прийшли з перевіркою, ми дійсно мали порушення. Але ці порушення були ще задовго до нас", - пояснив Роман Іванців.

Іванців повідомив, що компанія не може робити усе одразу. Наразі робиться все необхідне, щоб уникнути витоку інфільтратів зі сміттєзвалища. 

"Зараз смітник втрамбували, накрили шаром грунту, обробили усі обвідні канали, тому запаху на полігоні не відчувається, а приблизно 80% стоків не потрапляє через сміття", - додав Роман Іванців.

Нагадаємо, торік камери спостереження зафіксували спробу здійснення підпалу на Бориславському міському сміттєзвалищі.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.