Зміст статті

4 лютого 2022Яна Дуран

Олександр Боднарик: Люди активно займаються майнінгом та вивчають блокчейн

Розмова зі CEO інвестиційно-консалтингової компанії Pride Capital Олександром Боднариком.

Варіанти розмовляють з трейдером, інвестором, CEO інвестиційно-консалтингової компанії Pride Capital Олександром Боднариком про цінність криптовалют та становище криптовалютного ринку в Україні.

Pride Capital інвестиційно-консалтингова компанія, яка розпочала свою діяльність у травні 2021 року. Основна діяльність компанії – це знаходження можливостей заробітку на криптовалютному ринку для примноження інвесторського капіталу. Також для осіб, які б хотіли навчитися заробляти на ринку криптовалют, компанія надає авторські курси та ком'юніті однодумців, які допоможуть розібратися у сфері криптовалютного ринку.

У 2021 році термін "криптовалюта" став надзвичайно популярним, але не всі розуміють, що це таке та як на ній заробляють мільйони?

Перший пік популярності криптовалюти стався ще у 2017 році. Тоді ціна біткоїна дісталася позначки 20 тисяч доларів за одиницю. У той час, я б сказав, ця галузь вперше зацікавила масових користувачів. Люди почали активно займатися майнінгом, інвестувати у різні проєкти, приймати та відправляти криптовалюту та вивчати блокчейн-технології. Здавалося б, що такого крутого у цих цифрових активах та що дозволяє їм так швидко зростати в ціні?

І я вам відповім. Насамперед – це хайп. Саме з ним я та моя команда маємо справу щодня. Це однозначно важлива частина того, що той чи інший проєкт виросте в ціні та зацікавить нових користувачів. Ви навіть не уявляєте, що твориться з ціною проєкту, коли його команді вдається застосувати правильну чи неправильну маркетингову стратегію. Ціна токена може як вирости у 100 разів за кілька секунд, так і впасти на стільки ж. Все це робиться через те, що люди бачать шалений ажіотаж у тому чи іншому проєкті, де кожен хоче розбагатіти, купивши його токен.

Якщо ж виявиться, що у цей проєкт інвестував якийсь відомий інвестиційний фонд, то отримати свою алокацію майже неможливо. Відповідно охочих купити токен стає занадто багато, а за законом ринкової економіки ми отримуємо: чим більший попит, тим більша ціна. Чого лиш вартують твіти Ілона Маска про різні токени, що не несуть в собі нічого корисного для крипторинку, але через його повідомлення ростуть у тисячу разів. Ось вам і відповідь на питання, як заробити мільйони.

Наступний чинник – це технологія, яку надає проєкт, його користь, безпека та доцільність. Що таке криптовалюта? Якщо кількома словами, то це взаємозамінний цифровий актив (аналог гривні чи долара, тільки в цифровому варіанті), яким ви можете розрахуватися за товари чи послуги та обмінювати на інші цифрові активи. Окрім криптовалют існують також й токени, які мають набагато більший функціонал. Вони допомагають оплачувати комісії мережі, через яку ви відсилаєте той чи інший актив, брати участь в управлінні проєктом та прийнятті стратегічних рішень, отримувати нагороди за надання ліквідності у різних пулах та багато іншого.

Усі ці активи об'єднує технологія блокчейн. Блокчейн – це побудована за певними алгоритмами система блоків, кожен з яких несе у собі певну зашифровану інформацію та скорочену опрацьовану інформацію попереднього блока. Функціонування такої системи забезпечують майнери. Їхнє обладнання допомагає підтримувати безпеку всередині мережі.

Зміна будь-якої інформації у блоці призведе до зміни його кінцевого хешу, а тому таку дію відхилять, оскільки в реєстрі операцій майнерів ця дія не буде вказана. Окрім технології блокчейн є ще чимало інших цікавих новаторських рішень, але про них ми вже розповідаємо тим, кому це справді потрібно, оскільки інформації не на одну статтю, а для загального розуміння цієї інформації звичайному користувачу буде досить.

Можете детальніше розповісти, що таке токен, алокація, пул і хеш?

На криптовалютному ринку визначення токену я б трактував так: це одиниця обліку активів певного IT-проєкту – такий собі аналог цінних паперів фондового ринку. Алокація – це об'єм заявок на участь у первинному публічному розміщенні того чи іншого проєкту, а пул – це поняття широке.

У майнінгу, наприклад, це можна пояснити як сервер, який об'єднує потужності користувачів, які у ньому знаходяться для більш результативного добування криптовалюти. Є ще так звані "пули ліквідності", які забезпечують ліквідність учасників ринку. Хеш – це, якщо коротко, рядок символів стандартизованої величини, яку отримали шляхом перетворення якогось масиву вхідних даних.

Як видобувають криптовалюти та де вона зберігається?

Емісія біткоїна, до прикладу, відбувається через майнінг. Майнери, як я вже говорив раніше, відповідають за безпеку мережі та переказ транзакцій. Своїми комп'ютерними потужностями майнери проводять складні математичні обчислення та створюють нові блоки у блокчейні, за які отримують винагороду у вигляді біткойна – це і є єдине джерело походження нових біткойнів. Зберігати криптовалюту можна на спеціалізованих криптовалютних біржах, у криптовалютних гаманцях, апаратних носіях чи навіть на жорсткому диску вашого комп'ютера.

У чому цінність криптовалют? Ви згадували, що майнінг потребує чимало електроенергії, а тому чи ефективно видобувати криптовалюту у період енергетичної кризи?

Основні цінності криптовалют полягають у тому, що я, наприклад, за п'ять хвилин можу переказати кошти своїй родині, яка знаходиться десь у Канаді. Це швидше, ніж якби я переказував ці гроші через міжнародний банківський платіж та чекав тиждень, поки підтвердять усі мої документи, приймуть від мене кошти та відправлять до отримувача. До того ж це дешево. За переказ навіть великої суми я можу заплатити лише кілька центів (в залежності від мережі через яку пересилаю). Плюс операція відбувається лише між мною та отримувачем, без третіх осіб.

Плюсом можна вважати й те, що завдяки цій індустрії багато людей знайшли собі роботу у різних IT-компаніях, придумали нові технології та загалом модернізували фінансову систему. Навіть наша "Дія" базує свої технології на блокчейні та певною мірою NFT. Цей вид активів має свою кінцеву емісію, тобто зберігає свою вартість, на відміну від світових фіатних коштів, які щорічно її втрачають через додаткове вливання нових банкнот.

А ще, чи чули ви про додатки децентралізованого фінансування? Додатки децентралізованого фінансування позбавили процес кредитування та запозичення від посередників. Вони дозволяють фізичним особам кредитувати та позичати кошти практично миттєво, використовуючи криптовалюту. Окрім того, оскільки криптовалюти не мають меж, то ви можете кредитувати або позичати на цих платформах незалежно від того, де ви живете. Це лише маленька кількість плюсів, які мені першими спали на думку.

А щодо майнінгу та його доцільності, то я не займаюся майнінгом, оскільки вважаю свою діяльність більш рентабельною, але маю знайомих, які цим займаються. Всі вони кажуть, що доцільно використовувати енергію від своїх сонячних батарей. Знову ж таки, заробіток від майнінгу залежить також і від фази ринку. Якщо активи сильно впадуть у ціні, то майнінг буде неприбутковим, оскільки витрати на світло будуть вищими за дохід.

Щодо питання екологічності, то так, напевне це дійсно не найкраще чим може похизуватися ця сфера, але, як на мене, ця проблема сильно перебільшена. Не знаю, можливо через те, що країни шукають проблеми у криптовалютах, щоб їхні громадяни продовжували користуватися національними грошовими одиницями, оскільки так люди будуть контрольовані. Недавно бачив статтю від BBC, де мова йде про те, що якщо громадяни США цілий рік вийматимуть із розетки ті прилади, якими не користуються, то цієї електроенергії вистачило б на рік майнінгу біткоїна.

Плюс, як я вже казав, багато хто займається майнінгом та бере енергію сонця. На мою думку, криптовалютам потрібно дати шанс розвинутися попри їхню тимчасову неекологічність. Більшість проєктів уже перейшли з майнінга у стейкінг – технологію, де функціонування блокчейну відбувається завдяки утриманню токенів на спеціалізованих гаманцях. Стейкінг екологічніший, а тенденція його використання, я впевнений, продовжуватиметься.

У мережі все частіше згадують про NFT, однак мало хто може пояснити, що це таке. То що ж таке NFT простими словами?

У NFT зараз сильний хайп. Це, напевне, один із найважливіших чинників збільшення вартості NFT. Що це таке? Зі самої назви ми розуміємо, що це взаємонезамінний токен, який засвідчує право власності на той чи інший товар або послугу. Ось, наприклад, у вас є свій дім, і ви маєте на нього документи. Для того, щоб ви його продали, потрібно чимало часу виділити на його переоформлення, найняти нотаріуса та попідписувати чимало паперів.

Технологія NFT дозволить вам продати будинок за лічені хвилини, а то й секунди, ще й без посередників. Володіючи NFT на вашу нерухомість ви є її єдиним власником – більше такого токену та права ні в кого не буде. Зберігати це NFT ви можете на якомусь цифровому носії, наприклад, на вашій флешці. Коли настане момент продажі будинку все, що вам потрібно буде зробити, то це надіслати ваше NFT людині, яка придбала будинок.

Усі права на власність автоматично закріплюються за новим господарем та будуть зазначені в реєстрі. Поки, на жаль, ми ще не дійшли до використання цієї технології, але її вже активно використовують в іграх, мистецтві та в інших комерційних сферах.

Чи популярний майнінг в Україні та, зокрема, у Львові?

Так, звісно. У Львові я знаю кількох людей, які займаються встановленням майнінгових ферм. Нещодавно бачив у новинах, що Запорізький завод влив десятки мільйонів доларів на обладнання для майнінгу, тому Україна теж не пасе задніх у видобуванні криптовалют.

У 2021 році Україна посіла перше місце у світі за відсотком населення, яке володіє криптовалютою. З чим це пов'язано?

У нашій країні є чимало розумних людей. Я знаю багатьох людей з України, які запустили грандіозні проєкти на криптовалютний ринок, також у нас є декілька власних криптовалютних бірж, які поширюють свої послуги поміж українського населення. Держава також сприяє поширенню криптовалют та користується перевіреними технологіями з цієї сфери. Багато хто відправляє таким чином кошти своїм рідним зі заробітків, і, звичайно, є й ті, хто стоїть у тіні цього всього та крутить свої сірі схеми.

Як розвиватиметься ринок криптовалюти найближчим часом в Україні?

Ринок криптовалют в Україні вже популяризують серед населення блогери, експерти, біржі та банки, а найголовніше –  і сама держава. Україна домовилася з проєктом Stellar про створення української криптогривні. Це чудова новина, адже якщо ми будемо однією з перших країн, хто запровадить регулювання криптовалют, то безпосередньо станемо однією з провідних країн світу у сфері технологій та системи фінансування. На це у нас є серйозні шанси.

Гадаю, що у нас це все ще попереду. Також всесвітньо відома біржа Binance готується до партнерства з українським банком та планує випустити свою платіжну картку: люди зможуть розплачуватися за свої покупки криптовалютою.

Взагалі, що можна очікувати, якщо держави почнуть впроваджувати правильні блокчейн-технології? Вдосконалення кібербезпеки. Відсутність центрального сервера, який може атакувати хакер, значно ускладнює зламування, наприклад, вебсайт та крадіжку вашої особистої інформації. Ще однією перевагою стануть додатки для здоров'я. Всі лікарні світу зможуть зберігати, отримувати доступ та ділитися записами своїх пацієнтів. Також це стане ключовим фактором під час розробки нових вакцин проти вірусних спалахів чи навіть їхньому запобіганню.

Людина може піти до лікаря в Таїланді для перевірки, коли перебуває у відпустці, і в лікарню в Нью-Йорку, коли повернеться додому, і обидві лікарні матимуть однакову інформацію про неї. Також можемо сподіватися на розробку додатків для децентралізованого фінансування, запровадження валют із лімітованою емісією та проведення чесних виборів, де фальсифікація результатів стане неможливою, тому що за допомогою технологій кожен запис (голос) реєструватиметься та буде загальнодоступним.

Де у Львові можна придбати криптовалюту?

У Львові є спеціалізовані термінали для купівлі криптовалюти, але там доволі висока комісія, наскільки я знаю. Я б рекомендував купувати криптоактиви на спеціалізованих біржах. Це найвигідніший та найшвидший спосіб. Все, що вам для цього треба, то це зареєструватися на біржі та придбати зі своєї картки криптовалюту.

Які криптовалюти ви рекомендуєте придбати українцям?

Це питання нині доволі популярне у нашому середовищі. Для початку я б рекомендував усім перед вивчити ту сферу, у яку вони хочуть інвестувати. Недаремно у США право інвестувати мають лише кваліфіковані інвестори. Ще одна порада – не слухати прогнози людей, які не є спеціалістами у цій сфері.

Багато хто може робити свої прогнози лише для того, щоб зловити свій хайп, а є й ті, кого фінансують для того, щоб новина зіграла комусь на руку, тому згадайте ще раз перше правило. Коли ви собі дасте раду з цими двома пунктами, то можете прислухатися до моїх рекомендацій.

Наразі у нашому фонді ми тримаємо токени таких проєктів: Ethereum, Solana, Luna, Bitcoin, 1inch, Ribbon Finance, Curve, Atom, Binance coin, Near, Kusama, Polkadot. Усі ці токени ми купували з розрахунку мінімум на рік. Це не інвестиційна рекомендація.


фото: Олександра Боднарика

Автор: Яна Дуран

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.