Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

Львів

Четвер, 24 лютого 2022, 09:50

В Україні ввели воєнний стан

Львів

Верховна рада затвердила указ президента "Про введення воєнного стану в Україні".

Про це повідомили на сайті Президента України.

Від сьогодні, 24 лютого, з 05:30 год в Україні запроваджується воєнний стан строком на 30 діб. Таке рішення ухвалено у зв'язку з військовою агресією Російської Федерації проти України та на підставі пропозиції Ради національної безпеки і оборони й відповідно до українського законодавства.

Указ "Про введення воєнного стану в Україні" підписав президент Володимир Зеленський, а народні депутати затвердили цей документ 300 голосами.

Військове командування разом із Міністерством внутрішніх справ України, іншими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування має забезпечити передбачені Законом України "Про правовий режим воєнного стану" заходи й повноваження, необхідні для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави.

У зв'язку із запровадженням в Україні воєнного стану тимчасово можуть обмежуватися конституційні права і свободи людини та громадянина, передбачені статтями 30-34, 38, 39, 41-44, 53 Конституції України, а також впроваджуватися тимчасові обмеження прав і законних інтересів юридичних осіб.

Кабінету Міністрів України потрібно невідкладно ввести в дію план запровадження та забезпечення заходів правового режиму воєнного стану в Україні, забезпечити відповідне фінансування.

Державній службі України з надзвичайних ситуацій доручено невідкладно разом з місцевими державними адміністраціями та іншими державними органами, установами, підприємствами, організаціями всіх форм власності привести єдину державну систему цивільного захисту, її функціональні та територіальні підсистеми у готовність до виконання завдань за призначенням в особливий період.

Також обласні, Київська міська державні адміністрації, органи місцевого самоврядування повинні утворити ради оборони та забезпечити сприяння військовому командуванню у запровадженні та здійсненні заходів правового режиму воєнною стану.

Міністерство закордонних справ України має забезпечити інформування в установленому порядку Генерального секретаря ООН та офіційних осіб іноземних держав про запровадження в Україні воєнного стану, про обмеження прав і свобод людини та громадянина, що є відхиленням від зобов'язань за Міжнародним пактом про громадянські та політичні права, та про межу цих відхилень і причини ухвалення такого рішення.

Нагадаємо, Росія розпочала повномасштабну війну проти України.

На Львівщині обстрілів зазнали частини у містах Новий Калинів, Броди, Кам'янка-Бузька.

Додамо, у Львові школи перевели на дистанційний режим, а у дитячих садочках запровадили чергування через напад Росії на Україну.

Натомість сьогодні лише один літак злетів з аеропорту Львів, всі інші рейси у розкладі скасовано.

Зазначимо, голова Львівської обласної ради Ірина Гримак звернулась до мешканців Львова з закликом зберігати спокій та залишатись вдома.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.