Зміст статті

11 березня 2022Прес-реліз

З чого почати ремонт: зі стелі чи зі стін

Коли ремонт у квартирі доводиться робити самостійно або ви плануєте наймати фахівців на окремі види робіт, виникає потреба у попередньому плануванні дій.

І йдеться навіть не про реалізацію дизайнерського проєкту, а про звичайний капітальний чи косметичний ремонт. Ретельно розроблена схема заходів допоможе заощадити час та гроші, а також запобігти непередбачуваним проблемам під час та після завершення виконання робіт.

Найчастіше запитання, яке виникає у власників житла, які ще не мають досвіду в ремонті: з чого починати — зі стін чи стелі? Загальне правило — рух зверху донизу. Проте, зважаючи на використання деяких сучасних матеріалів, можливі нюанси.

Звичайний ремонт: послідовність дій

У більшості випадків ремонтні роботи виконуються за схемою: стеля — стіни — підлога. І це не дивно, оскільки тверді частки штукатурки можуть пошкодити паркет, ламінат, плитку, а пил зі стелі осідатиме на фарбі стін чи шпалерах. 

Отже, стандартний алгоритм, якого дотримуються всі професійні бригади, що пропонують у Львові ремонт квартири під ключ, виглядає приблизно так.

  1. Ретельне очищення поверхонь.

  2. Вирівнювання стелі та стін (штукатурка або обшиття гіпсокартоном, шпаклівка).

  3. Приклеювання багетів, накладок навколо люстр (якщо потрібно).

  4. Оздоблення стелі.

  5. Оформлення стін.

Порядок робіт у разі покриття поверхонь фарбою і клеєння шпалер є однаковим.

На окрему увагу заслуговує питання щодо монтажу підлоги. Якщо ви плануєте зробити заміну покриття, перед ремонтом стін та стелі стара підлога обов’язково демонтується. У разі, коли її поверхня є рівною, можна розпочинати ремонт стелі. Проте якщо площина не є ідеально рівною, робиться бетонна стяжка, яка має повністю висохнути перед подальшими роботами.

А якщо нестандартні покриття, що спершу — стеля чи стіни

До нестандартних рішень та матеріалів, зокрема, належать:

  • шпалери з тканини;

  • підвісні та натяжні конструкції;

  • декоративні балки;

  • кесони — заглиблення на стелі.

Інколи декоративні конструкції монтуються після основного оздоблення приміщення, монтування підвісних та натяжних стель найчастіше здійснюється зверху донизу. Дещо складнішою є ситуація за багаторівневими стелями, на які встановлюються плінтуси. В цьому разі доцільно встановлювати короби в останню чергу, працювати дуже акуратно та по завершенні робіт очистити шпалери або фарбове покриття.

Якщо проводиться капітальний ремонт, швидше за все знадобиться будівельний пилосос, при косметичному можна обійтися звичайним, а також відром із щіткою або ганчіркою.

Навіщо планувати

Планування ремонту заздалегідь з урахуванням одразу багатьох нюансів дозволяє:

  • скоротити тривалість робіт, уникнути непотрібних етапів (наприклад, зайвого прибирання);

  • раціонально планувати бюджет;

  • мінімізувати фінансові витрати;

  • досягти найкращих результатів.

Перед тим, як почати діяти, слід відповідально підійти до вибору матеріалів. Навіть якщо працюватимете самотужки, зверніться за порадою до фахівця. Людина з будівельним досвідом порадить, які матеріали варто купувати та з чого розпочати ремонт. Завдяки професійним рекомендаціям ви можете зробити якісний ремонт без зайвих витрат.

Автор: Прес-реліз

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.