Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

ru.wikipedia.org

Четвер, 31 січня 2013, 13:21

УПЦ МП не вірить, що може втратити самостійність після архієрейського собору РПЦ

Українська православна церква Московського патріархату (УПЦ МП) скептично поставилася до попередження глави УПЦ Київського патріархату Філарета про можливі наслідки рішень архієрейського собору Російської православної церкви (РПЦ).

Про це пише "Коммерсантъ Украина".

Як зазначив глава синодного інформаційно-просвітницького відділу УПЦ МП протоієрей Георгій Коваленко, заява Філарета – це "інформаційне вкидання з боку людей, які не мають ніякого відношення до ухвалення рішень у РПЦ і УПЦ МП"

"Ніяких підстав говорити про якісь зміни статуту УПЦ МП немає, а нинішня заява Філарета схожа на бажання просто тримати себе в тонусі і нагадувати про себе своїм адептам", – зазначив Коваленко.

Поза тим, Українська православна церква Київського патріархату (УПЦ КП) наполягає на обгрунтованості заяви свого першого ієрарха.

Як стверджує архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій (Зоря), глава РПЦ Кіріл прагне підпорядкувати собі українську церкву, розділивши УПЦ МП на митрополичі округи. 

"Коли йдеться про такі серйозні зміни, звичайно, усе відбувається таємно", - упевнений секретар Священного синоду УПЦ КП, архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій (Зоря).

Нагадаємо, учора прес-служба УПЦ КП розповсюдила звернення глави церкви патріарха Філарета (Денисенка) до архієреїв УПЦ МП, в якому той стверджує, що найближчим часом церква може втратити самостійність.

"Як стало відомо, під приводом приведення статуту УПЦ у відповідність із статутом РПЦ є намір прийняти на архієрейському соборі РПЦ, запланованому на 2-5 лютого, рішення, яке змінить структуру УПЦ МП, – в ній з'являться митрополичі округи. Формально вони підкорятимуться Київській митрополії, але, по суті, вони управлятимуться з Москви, тому що без її дозволу або благословення в цих митрополіях не можна буде призначати або переміщати архієреїв. Роль синоду і предстоятеля УПЦ МП зведеться до декоративної", – говориться у зверненні першого ієрарха УПЦ КП.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.