Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

демонтаж пам'ятника Пушкіну

zhidachiv-miskrada.gov.ua

Вівторок, 12 квітня 2022, 12:53

На території Жидачівської ОТГ демонтували пам'ятник Пушкіну

демонтаж пам'ятника Пушкіну

У селі Заболотівці Жидачівської ОТГ демонтували погруддя Олександру Пушкіну.

Про це повідомляє Жидачівська міська рада на своїй сторінці у Фейсбуці.

Вчора, 11 квітня, виконавчий комітет Жидачівської міськради прийняв рішення демонтувати у селі Заболотівці Жидачівської ОТГ Стрийського району погруддя російському поету та драматургу Олександру Пушкіну. 

Станом на сьогодні, 12 квітня, пам'ятник демонтували.

"Пам'ятник (погруддя) О.С. Пушкіну, відповідно до рішення виконавчого комітету Жидачівської міської ради від 11.04.2022 року, враховуючи рішення зборів мешканців с. Заболотівці від 10.04.2022 року, демонтовано" – йдеться у повідомленні.

Зазначимо, щодо цього питання у приміщенні Народного дому в селі Заболотівці 10 квітня відбулися громадські слухання.

Це вже другий демонтаж пам'ятника. У 1908 російський граф Бобринський дав кошти о. Сав'юку на спорудження пам'ятника Пушкіну, який являв собою кам'яну фігуру в повний зріст, висотою понад три метри. Перший пам'ятник Пушкіну простояв 5 років. У 1912 році від нього залишився лише постамент. За іншою версією, пам'ятник О. Пушкіну встановили місцеві москвофіли (Сав'юк і Сеник) у 1907 році на кошти зібрані по селах.

Австрійська влада у 1916 році віддала наказ його зруйнувати.

Сучасне погруддя було зведено на новому місці – на майданчику перед школою. 12 червня 1988 року відбулося відкриття пам'ятника. Львівська обласна організація охорони пам'яток історії та культури, правління місцевого господарства виділили кошти, на які Львівська кераміко-скульптурна фабрика спорудила новий пам'ятник. 

Додамо, на початку квітня Міністерство культури виступило проти будь-якого культурного діалогу з РФ.

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.