Новини

Посібник для журналістів
ПАТ «ОКСІ БАНК»

Соціум

Маркіян Іващишин

Четвер, 14 квітня 2022, 16:45

Львівські мистці хочуть назвати вулицю Чайковського вулицею Маркіяна Іващишина

Маркіян Іващишин

Вулицю Чайковського у Львові пропонують назвати на честь Маркіяна Іващишина.

Про це повідомляє депутатка Львівської міської ради та директорка КУ "Інститут стратегії культури" Юлія Хомчин на своїй сторінці у Фейсбуці.

Комунальна установа "Інститут стратегії культури", мистецька рада "Діалог" та ГО "Вірменська 35" направили звернення до Львівської міської ради із пропозицією перейменувати вулицю російського композитора українського походження Петра Чайковського у Львові – зокрема, присвоїти їй назву Маркіяна Іващишина, директора та засновника Мистецького об'єднання "Дзиґа". 

"Сучасника, який зробив для культури Львова більше, ніж Марек, мабуть, просто немає. Дуже важливо, аби в цьому русі з перейменування вулиць у місті було місце для людей культури й людей сьогодення, а не лише минулого" – написала Юлія Хомчин.

За її словами, Чайковський не мав жодного стосунку до Львова, натомість Маркіян Іващишин був ініціатором та засновником низки проєктів Львова. Серед них – фестивалі "Вивих", "Флюгери Львова", Jazz Bez.

"Війна Росії проти України робить несумісним російську присутність в українському контексті у будь-якій формі... Закликаємо перейменувати вулицю Чайковського на вулицю Іващишина: впевнені, що це стане однією з доречних і вчасних форм вдячності людині, яка сміливо творила для Львова і його вільного майбутнього" – додала Хомчин.

Зазначимо, нещодавно у місті виникла ініціатива перейменувати понад 30 вулиць, названих на честь російських культурних діячів.

Нагадаємо, що Маркіян Іващишин помер у 2019 році, його поховали на Личаківському кладовищі. Свого часу Іващишин розповів Варіантам про історію клубу "Лялька".

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.