Зміст статті

22 квітня 2022Софія Боженко

Тренінги життя

У Львові переселенців навчали того, як створити чи відновити власну справу.

Триденний тренінг для внутрішньо переміщених українців з навичок підприємництва зібрав учасників з різних куточків України.

Вони переїхали на Львівщину з Лисичанська, Сум, Запоріжжя, Краматорська, Донецька, Харкова, Києва, Херсона. Організували навчання: Асоціація Рад Львівщини та IQ holding за підтримки Львівської обласної ради та військової адміністрації.

За три дні теорії та практики учасники, крім іншого, аналізували бізнес-ідеї, вчилися просувати їх, розбиралися у бізнес-плануванні та організації власної справи. А також представили власні бізнес-плани.

"Дванадцятеро учасників почали мислити більш системно, структурно, а також змогли зрозуміти те, наскільки цінною є їхня бізнес-ідея", – розповідає організаторка Надія Стець. 

Більшість присутніх вже мали досвід управлінський та ведення бізнесу, а для когось тренінг став відкриттям до світу підприємництва. Усі мають різні історії та локації, де залишили свої домівки та звідки втікали від війни.

Ольга виїхала з Києва, вона мовознавця, яка кілька років тому розробила методику швидкого та якісного вивчення української мови. Нині вона прагне навчитися продавати ці знання.

"Для мене тренінг – це вхід до світу підприємництва. Нам приділили достатньо часу для того, щоб ми зосередилися на тому, як створюється бізнес. Далі справа за мною, буду втілювати ці знання в життя", – зазначає вона.

Станіслав Новицький з Харкова вважає себе знавцем в управлінні бізнесом та професіоналом у баскетболі. У Львові він хоче відкрити приватну школу чи спортивну секцію.

"Зосередимося не тільки на фінансовій складовій, але й соціальній. Хочу безоплатно працювати з дітьми-переселенцями. Для того, щоб їхні батьки мали трохи вільного часу, поки їхні діти займаються баскетболом", – наголошує Новицький.

Метою Станіслава є те, щоб зробити цей вид спорту пріоритетним, створити та розвинути спільноту.

"Сподіваємося, що нас Львову не вистачало!", – підсумовує він.

Упевнені у своєму успіху й Андрій з Сум та Сергій з Краматорська. Чоловіки познайомилися у Львові та вже встигли створили творчий простір "Арт-рама", де нині виробляють ексклюзивні принти, одяг та гамаки. 

"Додому плануємо повертатися лише у гості, оскільки Львів – це творча столиця. Тут ми й собі місце знайшли, і інших творчих людей вдається підтримувати", – розповідають вони.

Підприємці поділилися своїми враженнями від тренінгу. Вони навчилися структурувати ідеї, зрозуміли те, в якому напрямку варто рухатися, і на що варто звертати увагу та на чому концентруватися.

Зміцнив свої знання з підприємництва й Олег Русін з Лисичанська, що на Луганщині. У 2016-му він вже був на аналогічному тренінгу від львівської компанії IQ holding та ПРООН. Тоді жителям прифронтової зони розповідали про те, як започаткувати власну справу. 

"Надзвичайно круто допоміг мені тоді тренінг, навчив мене та скерував. Після нього я відкрив власну справу – кав'ярню в Лисичанську, де й розвивався 5 років в тому напрямку. Згодом змушений був переїхати та залишити свою справу. Наразі мешкаю у Львові та знову проходжу тренінг, що мене так мотивує", – розповідає він.

Зазначає, що хотів бути корисним для молоді свого міста, і тому створив альтернативний до чинних заклад, де не вживають алкоголь та грають в настільні ігри. Олег називає тренінг надзвичайно цінним, оскільки він знову мотивував його планувати та розвивати свою справу у Львові.

Була на тренінгу і своя історія з Чорнобаївки. Саме там виробляє в'ялені помідори крафтяр Андрій Бігленко. Своєю особливою рису характеру він називає наполегливість, каже, що він ніколи не здається. Ось і нині під час війни всіма можливими способами намагається відновити справу.

"Виробництво на Херсонщині поки що в окупації. Вивезти звідти навряд чи зможу, не ризикую. Тому наразі думаю над тим, як його воскресити, але вже на іншій території. Рано чи пізно я добиваюся свого!", – наголошує він.

Андрій вважає цілком можливим стати успішним на Львівщині. Принаймні, вже має такий план та знання для цього.

Учасники підтримували одне одного, ділилися досвідом і таким чином знаходили оптимальні рішення, щоб реалізувати свої ідеї надалі.

"Ми намагалися надати інструменти, шаблонні підходи до напрацювання управлінських рішень. Акцентували увагу на тому, що інструменти допоможуть під час розв'язання різних питань, наприклад, ідентифікації своїх продуктів, ринків, клієнтів на будь-якому етапі розвитку цього бізнесу, чи можливо, започаткування ще якоїсь нової справи", – підсумувала бізнес-консультантка Мирослава Даньків.

Слухачі отримали дипломи та можливість виграти грошову винагороду на придбання обладнання для ведення бізнесу. Переможця визначатимуть вже тоді, коли організатори оберуть з-поміж усіх найкращий бізнес-план.

Навчальна програма розвитку навичок з підприємництва для ВПО вже відбулася в Золочеві та Львові. Серію тренінгів продовжать у Червонограді (27-29 квітня), Стрию (2-4 травня) та Дрогобичі (5-7 травня). 

Організатори запрошують реєструватися за посиланням https://cutt.ly/3DnanC.

Довідка: Організатор компанія IQ holding має сім років досвіду у проведенні подібних тренінгів для внутрішньо переселених осіб. Протягом 2015-2021 років компанія успішно реалізувала понад 500 тренінгів на Сході країни. Виконавчий директор Асоціації Місцевих Рад "Ради Львівщини" Андрій Якимів розповів про 1500 осіб, які після навчань стали підприємцями та започаткували власні бізнеси.

Автор: Софія Боженко

Приєднуйтесь до нашого нового каналу в Telegram

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.

Варіанти - онлайн газета новин Львова. Інший погляд на львівські новини та новини львівщини. Завжди свіжі новини про Львів, про львів'ян і не тільки. Тут новини у Львові оновлюються постійно.